Deschiderea TIFF Sibiu | TIFF

Deschiderea TIFF Sibiu

15.06.2012 02:38
TIFF Sibiu a debutat miercuri seară, 13 iunie, la ora 22, în prezența a peste 1500 de spectatori veniţi în Piaţa Mare să vadă premiera mondială a filmului „Frații de cruce”.

Coproducția româno-austriacă, filmată anul trecut la Sibiu, a adus în centrul orașului modern de astăzi imaginea unui Sibiu greu încercat de cel de-al doilea război mondial, lovit de bombardamente. Povestea celor doi prieteni care înfruntă războiul a smuls ropote de aplauze la finalul proiecției.

Regizorul Wolfram Paulus, producătorul Iosef Koschier, actorul Adrian Ancuța și scenograful Dan Toader, alături de Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, au luat parte la premiera mondială a filmului. „Mulțumim Sibiului pentru ospitalitatea cu care ne-a primit de fiecare dată, atât în timpul filmărilor cât și acum, la premieră. Orașul ne-a oferit posibilități nebănuite pentru a duce la bun sfârșit acest proiect provocator pentru noi”, a spus la finalul proiecției regizorul Wolfram Paulus.

Tot miercuri, 13 iunie, TIFF Sibiu a vernisat două expoziții ce pot fi vizitate în foaierul Centrului Cultural Habitus și al Teatrului Gong. La Habitus, Silvana Armat și Sebastian Marcovici prezintă în amintiri fotografice cele cinci ediții ale Festivalului de până acum. La Teatrul Gong, „Sculptură versus film”, o expoziție ce combină sculptura cu machiajul de film profesional, prezintă toate procedeele realizării unei sculpturi, de la stadiul de idee, schiţă până la forma finală „din culise”.

Joi, 14 iunie, este o nouă zi plină pentru cinefilii sibieni. Proiecțiile ce vor avea loc joi la Teatrul Gong, La piel que habito, în regia lui Pedro Almodovar și filmul lui Alexander Payne, The Descendants, vor putea fi vizionate gratuit.

Tot joi, 14 iunie, are loc primul eveniment special al ediției din acest an a festivalului. De la ora 21:30, în Cetatea Cisnădioara, va avea loc proiecția filmului mut Faust, în acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Pentru proiecția din această seară, publicul are la dispoziție un autobuz Tursib ce va pleca spre Cisnădioara la ora 20:45 din parcarea Sălii Thalia, urmând să revină la Sibiu la finalul proiecției.

Vineri, pe ecranul gigant din Piața Mare va rula filmul francez realizat de Alain Corneau, Tous les Matins du Monde. Tot de la ora 22, însă în Muzeul în Aer Liber, va avea loc proiecția primului film realizat de Silviu Purcărete, Undeva la Palilula. Cea de-a treia zi de festival aduce și un eveniment special, la Music Pub. De la ora 23:15, în Music Pub rulează filmul Vinyl: Tales from Vienna Underground, un film potrivit cu ambianța de pub. Iar de la ora 24, DJ Vasile mixează în Music Pub Extension, o completare muzicală, live, a proiecției de pe terasa pub-ului sibian.

Mai multe detalii despre program, filme, precum şi o galerie foto puteţi găsi pe site-ul www.tiffsibiu.ro