Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de la Berlin

22.01.2015 17:22
Peliculele sunt regizate de cineaștii Radu Jude și Tudor Giurgiu.

Două producții românești vor reprezenta România în selecția oficială a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care va avea loc între 5 și 15 februarie 2015.

Aferim!, în regia lui Radu Jude, va avea premiera mondială în competiția oficială, iar De ce eu?, semnat de Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi proiectat în secțiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent și producțiilor americane de anvergură

Aferim!, unul dintre cele mai ample proiecte cinematografice din ultimii anieste un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuție fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru semnează imaginea, Cătălin Cristuțiu – montajul, Dana Bunescu – sound design-ul. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu. Consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător Ada Solomon.

Aferim! va fi lansat în cinematografe pe 6 martie.

Unul dintre cele mai așteptate filme românești de anul acesta, De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani. Cristian (Emilian Oprea) este  un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În rolul principal apare Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Oprea poate fi văzut și în lungmetrajul Autoportretul unei fete cuminți, regizat de Ana Lungu și selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, dar și în următorul film al lui Marian Crișan,Orizont, o versiune modernă a nuvelei Moara cu noroc. Distribuția e întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

De ce eu? va fi lansat pe în cinematografe pe 27 februarie 2015.

În 2013, filmul Poziția copilului (regia Călin Peter Netzer) a câștigat Ursul de Aur la Berlin.