Dragos Bucur - Selectionat la Shooting Stars Berlin 2010 | TIFF

Dragos Bucur - Selectionat la Shooting Stars Berlin 2010

02.02.2010 02:00

Dragoş Bucur este unul dintre cei 10 actori europeni selecționati să participe la programul Shooting Stars, ce se va desfășura în perioada 13-15 februarie, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Shooting Stars reprezintă o inițiativă europeană cu totul unică ce are drept scop promovarea celor mai talentați tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalti membri ai branşei (actori consacraţi şi regizori şi producători de renume). De exemplu, cei 10 finaliști din 2009 au apărut, în total, în nu mai puțin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurt-metrajele sau producțiile de televiziune) și, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenți la diferite festivaluri de film și au participat la variate ateliere internaționale de actorie.

Proiectul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizațiile membre ale EFP printre care se numără și Romanian Film Promotion (sau Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc) și este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Dragoș Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistașu (2007) și Anamaria Marinca (2008), selecționat în cadrul acestui prestigios program internațional. Motivația jurului pentru nominalizarea lui Dragoș Bucur a fost: „Actorul ne amintește de cântărețul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat; el se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales și trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viață conflictelor interioare ale personajelor sale și efectul este fascinant.”

Cel mai recent rol al lui Dragoș Bucur este în filmul Marţi, după Crăciun, în regia lui Radu Muntean, lungmetraj care se filmează zilele acestea. Cu câteva luni în urmă, actorul a încheiat filmările la The Way Back, în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuţie pe Colin Farrell şi Ed Harris şi care va avea mari șanse să intre în cursa pentru Oscar 2011.

Dragoş Bucur are 32 de ani, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie şi a început să joace la teatrul Podul, al profesorului Cătălin Naum. Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase piese şi a predat actoria în facultăţi de teatru şi film. Primele roluri de film au fost în Marfa şi banii, regizat de Cristi Puiu (selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) şi Furia lui Radu Muntean, pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaştilor. Dragoş a jucat şi în lungmetrajele lui Radu Muntean, Hârtia va fi albastră (2006) şi Boogie (selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), unde deține rolul principal.

Anul acest, Dragoş Bucur a jucat rolul principal din filmul Poliţist, adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Un Certain Regard, Cannes, 2009), film ce reprezintă propunerea României pentru categoria Cel mai bun film străin, Oscar 2010. Tot în regia lui Corneliu Porumboiu, Dragoş a mai jucat în scurtmetrajele Visul lui Liviu (2003) şi Post telefonic suspendat temporar (2002), urmate de Apa (2006), în regia lui Constantin Popescu şi de filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu, După ea (2007).

În televiziune, după câteva emisiuni pe care le-a realizat sau le-a produs, Dragoş a jucat în serialul poliţist Băieţi buni (PRO TV, 2004), urmat de filmele TV Contratimp (2008) şi Contratimp 2 (2009), în regia lui Jesus del Cerro.

De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaționale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier sau Jasmine Trinca.

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc s-a înființat în 2003 având drept scop sprijinirea tinerilor regizori români, promovarea valorilor europene și formarea unei noi generații de spectatori pentru cinema-ul secolului XXI. APFR este reprezentanta României în cadrul European Film Promotion. Principalele activități ale APFR includ promovarea filmului românesc prin diferite acțiuni și proiecte precum: website-ul www.romfilmpromotion.ro, editarea catalogelor Romanian Films (despre situația la zi în cadrul producției autohtone de film) și Shooting Romania (menit să promoveze România drept o excelentă destinație pentru filmarea producțiilor cinematografice internaționale) sau organizarea Premiilor GOPO, echivalentul românesc al unor evenimente precum BAFTA (Marea Britanie), Cesar (Franța) sau GOYA (Spania), care celebrează cele mai bune producții cinematografice ale anului anterior. Totodată, APFR-ul organizează standurile românești la cele mai importante festivaluri internaționale de film, unde promovează industriei românească de film în totalitatea ei.