Eveniment special la TIFF: 40 de ani de la „Nunta de piatră” | TIFF

Eveniment special la TIFF: 40 de ani de la „Nunta de piatră”

26.04.2012 03:00
Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, Nunta de piatră, în regia lui Mircea Veroiu și Dan Pița, își va sărbători cea de-a 40-a aniversare la TIFF 2012

 La patru decenii de la apariția filmului, Festivalul Internațional de Film Transilvania (1 - 10 iunie, Cluj-Napoca) îi va reuni pe unii dintre membrii echipei și îi va aduce în fața spectatorilor, care vor avea ocazia rară de a afla povestea uneia dintre cele mai bune producții românești din toate timpurile chiar de la realizatorii ei.

Nunta de piatră va avea parte de o proiecție specială în festival, în prezența regizorului Dan Pița (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian și a actorului Mircea Diaconu. Cu acest prilej, la TIFF va fi proiectat și documentarul care, aproape 40 de ani mai târziu, a revenit în locurile prin care trecuse echipa de filmare, Memoria de piatră (2010), de Iosif Demian.

O expoziție de autor Helmut Stürmer, cu elemente de decor și imagini care cuprind 40 de ani de excelență în scenografia de teatru și film, va întregi evenimentul special dedicat Nunții de piatră.

Ceea ce Iosif Demian numea „momentul de vârf al unei prietenii”, este un film realizat la începutul anilor 70, în Roșia Montana, cu mijloace insuficiente, dar cu mult entuziasm. Nunta de piatră este o ecranizare a două povestiri de Ion Agârbiceanu despre lumea locuitorilor din zona auriferă a Țării Moților, la începutul secolului XX, și are două părți: Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) și La o nuntă (r. Dan Pița). Imaginea de neuitat a lui Iosif Demian, care a avut ideea originală de a mări contrastele alb-negru ale peliculei, muzica bântuitoare a lui Dorin Liviu Zaharia și Dan Andrei Aldea și scenografia austeră a lui Radu Boruzescu și Helmut Stürmer unesc stilistic cele două părţi. Marilena Șerbănescu a creat costumele, Dan Naum – montajul, iar Gheorghe Mărâi – sunetul.

Actorii Leopoldina Bălănuță, Radu Boruzescu, Mircea Diaconu și George Calboreanu Jr. fac roluri memorabile în film, alături de Nina Domiga, Ursula Nussbacher, Petrică Gheorghiu sau Eliza Petrăchescu.

Filmul, elogiat de critică pentru sobrietate și puterea de esențializare, a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tânărului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu de către Asociația Cineaștilor din România (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuță), Premiul pentru arta cinematografică și pentru rol feminin (Bălănuță) la Festivalul de la Ciudad de Panama, în 1974.

Nunta de piatră se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, și a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Într-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum patru ani în Roșia Montana, reluând drumul echipei de filmat și rememorând, alături de locuitorii care au fost martorii filmărilor, clipele de atunci. Documentarul Memoria de piatră, care va putea fi văzut de publicul din Cluj, este rezultatul acestei reîntoarceri.

Expoziția de autor Helmut Stürmer va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timișoara, în 1942, și care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru și operă. Stabilit în Germania din 1977, Helmut Stürmer a colaborat, printre altele, cu la Théatre de la Ville din Paris, Opera din Karlsruhe, Opera din Bonn, Opera de Stat din Viena,  Royal Shakespeare Company.

 În cinema, a semnat scenografia unor filme de referință precum Nunta de piatră, Duhul aurului (r. Dan Pița și Mircea Veroiu), Tănase Scatiu (r. Dan Pița, Premiul Criticii pentru cea mai bună scenografie de film istoric, 1975), Dincolo de nisipuri (r. Radu Gabrea), Rătăcire (r. Alexandru Tatos) și, recent, Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

Scenograful a revenit adeseori în România, creând decoruri remarcabile pentru spectacole ca Faust, de Silviu Purcărete (Premiul de excelență UNITER, 2007), Așa este (dacă vi se pare), regia Vlad Mugur (Premiul UNITER pentru scenografie, 2001), Rinocerii (r. Tompa Gabor) sau Hamlet (r. Vlad Mugur). UNITER l-a premiat pentru întreaga activitate în anul 2004.

Scenografia de operă include spectacole ca Lucia di Lammermoor, Eugene Onegin, Don Giovanni, Turandot, Faust sau Visul unei nopți de vară – montate pe marile scene ale Europei.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie la Cluj, și între 13 - 17 iunie, la Sibiu.