Expoziții la TIFF.22 | TIFF

Expoziții la TIFF.22

07.06.2023 12:32

Cea de-a 22-a ediție a celui mai mare festival de film din România aduce în atenția publicului 4 expoziții. De la imagini reprezentative pentru artă și artist, la instantanee ce depun mărturie pentru schimbările satului românesc, selecția de fotografii și afișe expuse în perioada 9-18 iunie invită pasionații la o examinare a trecutului și prezentului. Expozițiile se pot vizita gratuit în intervalul orar 10:00 – 18:00 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și pe Bulevardul Eroilor.

O întâmplare cu Jazz - Mircea Albuțiu | Muzeul de Artă

Expoziția reunește imagini conceptuale sau documentare cu dansatoarea și coregrafa Miriam Răducanu, realizate de fotograful independent Mircea Albuțiu în perioada 2016-2021. Prietenia celor doi, întărită de pasiunea comună pentru dans, a dat naștere unui proiect despre bucuria de a împărtăși arta, atât a subiectului din fața camerei, cât și a celui din spate. Scurtmetrajul O întâmplare cu Jazz / Without Expectations, rod al aceleiași colaborări, va fi proiectat de asemenea în cadrul festivalului.

Mândrie și Beton. După 10 ani. Un nou capitol, o nouă carte – Petruț Călinescu | Muzeul de Artă

Meet the artist: sâmbătă, 10 iunie, ora 16:30

În continuarea proiectului desfășurat între anii 2010 și 2012, Petruț Călinescu revine cu o nouă serie de fotografii ce atestă transformarea satelor din nordul României, în special din Țara Oașului. Migrația tot mai accentuată a țăranilor români, plecați la muncă în străinătate, este vizibilă nu doar prin absența lor, ci și prin casele de beton care apar în locul celor tradiționale. Expoziția dorește să demonteze mitul satului românesc veșnic idilic și conservator și să arate realitatea mediului rural autohton.

Gopo în postere de cinema originale | Muzeul de Artă

TIFF.22 sărbătorește aniversarea a o sută de ani de la nașterea desăvârșitului artist Ion Popescu Gopo cu o expoziție dedicată posterelor pentru filmele sale. Afișele expuse sunt un omagiu adus contribuției regizorului la cinematografia românească prin realizarea nenumăratelor filme de animație ce l-au avut în centru pe „omulețul lui Gopo”, o creație proprie a cineastului.

22 de ani de afișe TIFF  | Bulevardul Eroilor

Fie că sunt spectatori fideli TIFF sau își dau întâlnire cu evenimentul pentru prima dată, cinefilii de orice vârstă sunt invitați să facă o incursiune nostalgică în trecutul festivalului cu ajutorul expoziției de pe Bulevardul Eroilor, în cadrul căreia vor fi prezentate afișele fiecărei ediții de până acum.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.