Festivalul Cinelatino la Călărași | TIFF

Festivalul Cinelatino la Călărași

06.07.2012 00:14
TenarisSilcotub şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează în premieră la Călărași un festival de filme latino-americane și românești

 

Cele mai bune filme noi din America Latină şi România vor fi proiectate gratuit la Călărași, în cadrul festivalului de film Tenaris Cinelatino, a cărui primă ediţie va avea loc între 9 şi 11 iulie 2012.

Festivalul se va deschide în seara zilei de 9 iulie, la ora 18, cu proiecția filmului „El estudiante / Studentul”, în prezența regizorului, Santiago Mitre. El vine special pentru acest festival din Argentina și va discuta cu spectatorii care vor fi prezenți la proiecția filmului său de la Cinema 3D „Aurel Elefterescu” (Teatrul Popular).

Printre producțiile românești care vor fi prezentate se număra şi „Loverboy”, o poveste despre o dragoste periculoasă, ce are loc într-o comunitate de la malul Dunării. În filmul „Tatăl fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu, publicul îl va regăsi în rol principal pe Marcel Iureș, unul dintre cei mai iubiți actori români.

Din lumea latină, de neratat, filmul „La vida de los peces/ Viaţa peştilor”, o dramă ce răscolește multe sentimente, dar și emoționanta poveste despre visul unui copil la o viață mai bună, „Culorile Muntelui”.

Ultima proiecție din festival va fi din nou una eveniment: filmul „Despre oameni și melci” al regizorului Tudor Giurgiu, va fi proiectat în aer liber, pe stadionul Navrom, miercuri 11 iulie, ora 22. Spectatorii din Călărași vor avea ocazia de a vedea acest film cu două luni înainte de lansarea în cinematografe, programată pentru luna septembrie.

Această prima ediție a CineLatino se dorește a fi o continuare a „ofertei” pe care TenarisSilcotub le-a făcut-o cinefililor, încă din 2007, odată cu prima ediţie a Caravanei TIFF, prin care publicul avea ocazia să vadă timp de două zile filme de top prezentate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj (TIFF), cel mai mare eveniment de gen din Europa de Est.  Ulterior, din 2009, împreună cu elevi voluntari, TenarisSilcotub a organizat Cineforum, o serie de proiecţii de film gratuite, săptămânale.

“Deschiderea spre alte culturi, integrarea culturală, împărtăşirea de informații despre realităţi diferite, sunt valori pe care Tenaris le susţine prin iniţiativele sale culturale. Prin Festivalul Tenaris CineLatino, înlesnim dialogul dintre cultura românească şi cea latino-americană şi ducem experienţa filmului la un nou nivel, prin trei zile de festival după toate regulile: filme bune, proiecţii speciale în aer liber şi invitaţi speciali din lumea cinematografiei”, a declarat Anca Stănilă, Coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.

CineLatino este organizat de TenarisSilcotub, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (AFPR) şi Fundacion PROA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Centrul Cultural Județean Călărași.

Această iniţiativă este în concordanţă cu sprijinul Tenaris pentru festivaluri de film din diferite regiuni ale lumii, printre care Latin Wave în Houston, SUA şi în Calgary, Canada; Cinelatino în Bergamo, Italia; Festival de Cine Latinoamericano în Monterrey, Mexic organizate împreună cu parteneri locali precum Muzeul de Arte Frumoase din Houston; Festivalul Internaţional de Film Calgary; Festivalul Internaţional de Film Bergamo; şi Festivalul Internaţional de Film Monterrey.

 

 

Programul complet al festivalului Tenaris Cinelatino, Călărași:

Luni, 9 iulie

ora 18.00, Cinema 3D „Aurel Elefterescu” (Teatrul Popular)
„Studentul”, dramă, Argentina 2011
regia: Santiago Mitre. Cu: Esteban Lamothe, Ricardo Felix, Romina Paula

ora 22.00, stadionul Navrom (proiecție în aer liber)
„Tatăl fantomă”, dramă, România 2011
Regia: Lucian Georgescu. Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sârbu

 

Marți, 10 iulie

ora 18.00, Cinema 3D „Aurel Elefterescu” (Teatrul Popular)
Loverboy”, dramă, România 2011
Regia: Cătălin Mitulescu. Cu: Ada Condeescu, George Piștireanu

ora 22.00, stadionul Navrom (proiecție în aer liber)
Viaţa peştilor”, dramă, Chile 2010
Regia: Matías Bize. Cu: Santiago Cabrera, Blanca Lewin

 

Miercuri, 11 iulie

 ora 18.00, Cinema 3D „Aurel Elefterescu” (Teatrul Popular)
 „Culorile muntelui”, dramă, Columbia, 2011
regia: Carlos César Arbeláez. Cu: Hernán Mauricio Ocampo, Nolberto Sánchez.

ora 22.00 stadionul Navrom (proiecție în aer liber)
 „Despre oameni şi melci”, comedie, România 2012
Regia: Tudor Giurgiu. Cu: Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu