Festivalul de Film Romanesc de la New York: Beyond | TIFF

Festivalul de Film Romanesc de la New York: Beyond

22.11.2011 02:00

Cea de-a şasea ediţie a celei mai importante manifestări dedicate  filmului românesc peste hotare, Festivalul de Film Românesc de la New York, va avea loc în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie, la Film Society of Lincoln Center. Organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aceasta va fi dedicată memoriei criticului de film Alex Leo Şerban.


După ce primele cinci ediţii, găzduite de Tribeca Cinemas, s-au bucurat de un mare succes,  festivalul se mută, începând din 2011, în epicentrul vieţii culturale newyorkeze: Lincoln Center of Performing Arts cuprinde celebrele Metropolitan Opera House; David H. Koch Theater (gazda Baletului din NY şi a New York City Opera); Avery Fisher Hall, sala de recitaluri a New York Philarmonic; Alice Tully Hall (sala de reşedinţă a The Chamber Music Society of Lincoln Center) sau Walter Reade Theatre, cinematograful-reşedinţă al Film Society of Lincoln Center, care găzduieşte şi proiecţii din cadrul Festivalului de Film de la New York, şi care va fi locația principală pentru festivalul care aduce în prim-plan cele mai importante filme românești ale anului, precum și titluri de referință din istoria cinematografiei autohtone.

 

Fondat în 1969, Film Society of Lincoln Center este unul dintre principalii promotori peste Ocean ai cinematografului independent american și mondial, și este activ implicat în susținerea tinerilor cineaști de pretutindeni. Pe parcursul ultimelor patru decenii, Film Society a prezentat portrete și retrospective pentru monștri sacri ai cinematografiei, precum François Truffaut, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Pedro Almodóvar sau Martin Scorsese. În fiecare an, Societatea organizează câte o Gală dedicată unui cineast contemporan exponențial: printre cei care au urcat pe scena acesteia pentru a fi premiați se numără Federico Fellini, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Laurence Olivier, Billy Wilder, Robert Altman, Clint Eastwood, Jack Lemmon sau Al Pacino. Film Society of Lincoln Center este gazdă a Festivalului de Film de la New York și editor al revistei Film Comment


Corina Șuteu, directorul ICR New York, inițiator și președinte al Festivalului Filmului Românesc, declară: Nu există nicio recompensă sau recunoaștere mai importantă decât invitația din partea Film Society of Lincoln Center de a deveni parteneri în organizarea festivalului, începând din acest an. Sunt încrezătoare că munca noastră constantă în jurul operei notabile a Noului Val a primit o asemenea legitimare instituțională. De asemenea, sunt încrezătoare că acesta este doar începutul.


Primirea Festivalului de Film Românesc la Lincoln Center dă senzația unei întoarceri acasă. În 2008, Film Society a avut plăcerea de a lucra împreună cu ICR la o retrospectivă exhaustivă dedicată cinematografului românesc clasic și contemporan, și suntem încântați să putem prezenta, acum, un nou program dinamic, dedicat aniversării a 10 ani de Nou Val Românesc spune Scott Foundas, Associate Program Director al Film Society.


Festivalul din acest an nu înseamnă doar schimbări la nivelul locației și a parteneriatelor, ci și la nivelul obiectivelor și structurii. Dacă edițiile precedente ale festivalului aduceau în prim-plan cele mai bune filme românești recente, cea de-a șasea ediție merge ceva mai departe, prezentând, în premieră pe durata unei săptămâni, atât filme recente, precum Morgen (r. Marian Crișan), Principii de Viață (r. Constantin Popescu), Loverboy (r. Cătălin Mitulescu), Periferic (r. Bogdan George Apetri) sau Mănuși Roșii (r. Radu Gabrea), cât și un gamă largă de programe speciale menite să ofere o perspectivă ceva mai amplă asupra cinematografului românesc.


Directorul Artistic al Festivalului Filmului Românesc de la NewYork, Mihai Chirilov, declară: Selecția de filme noi din acest an arată că în filmul românesc există loc pentru inovații, dincolo de estetica ultra-cunoscută și premiată a recentului val de filme autohtone. Într-un fel sau altul, personajele din aceste filme sunt provocate să meargă dincolo – de granițe, de rutină, realitatea imediată, chiar și de ele însele. Alături de aceste filme, în program se regăsesc titluri valoroase din trecut, care merită să fie redescoperite, pentru a completa imaginea cinematografului românesc de astăzi.


Programul festivalului include o primă retrospectivă americană dedicată regizorului Liviu Ciulei, personalitate de referință a cinematografiei autohtone, laureat al Premiului de Excelență la TIFF 2010, precum și o proiecție a tuturor lungmetrajelor regizate de Radu Muntean.


Marfa și Banii, filmul regizat de Cristi Puiu, care marchează nașterea Noului Cinema Românesc, va fi prezentat într-o proiecție specială, cu ocazia aniversării a 10 ani de la premieră.


Din programul de scurtmetraje prezentate fac parte Bora Bora (r. Bogdan Mirică), câştigător al Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011; Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), cel mai premiat scurtmetraj autohton al anului; Stopover (r. Ioana Uricaru), filmul produs şi scris de Cristian Mungiu, cu Monica Bîrlădeanu şi Damian Drăghici în rolurile principale; Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), recent nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film din 2012; Draft 7 (r. Luiza Pârvu), selecţionat la TIFF, dar şi la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi Strung Love (r. Victor Dragomir), nominalizat la două Premii Gopo în 2011.


Festivalul de Film Românesc de la New York a fost inițiat în 2006, sub forma unui parteneriat între Institutul Cultural Român din New York, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Tribeca Cinemas. Parteneriatul cu cel mai important festival de film din România, a ajuns să cuprindă, dincolo de organizarea festivalului newyorkez, printre altele, prezența, facilitată de ICR, a unor importanți profesioniști americani la precedentele două ediții ale TIFF, precum și editarea AperiTIFF Special – o publicație anuală dedicată promovării cinematografiei românești contemporane. Aceste inițiative vor continua și se vor dezvolta în anii viitori.

 

Din comitetul de selecție al Festivalului de Film Românesc fac parte, pe lângă Corina Șuteu, inițiatoarea festivalului și directorul ICR New York, Mihai Chirilov, Director Artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Scott Foundas, Associate Program Director al FSLC, şi Oana Radu.