Filme de la TIFF la Festivalul CineLatino | TIFF

Filme de la TIFF la Festivalul CineLatino

03.07.2012 18:07
TenarisSilcotub şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează în premieră la Zalău un festival de filme latino-americane şi româneşti.

 

Cele mai bune filme noi din America Latină şi România vor fi proiectate gratuit la Zalău, în cadrul festivalului de film TenarisCinelatino, a cărui primă ediţie va avea loc între 5 şi 7 iulie 2012.

Festivalul se va deschide în seara zilei de 5 iulie, la ora 21.00, cu proiecţia filmului „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, care va avea loc în Piaţa 1 Decembrie 1918, în aer liber. Tudor Giurgiu va fi prezent la deschiderea oficială pentru a-şi prezenta cel de-al doilea lungmetraj din carieră, într-o proiecţie specială după premiera absolută de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

De altfel, întâlnirile directe cu invitaţi speciali vor fi o obişnuinţă la Tenaris CineLatino: Santiago Mitre, regizorul filmului „El Estudiante / Studentul”, vine din Argentina pentru a discuta cu spectatorii care vor fi prezenţi la proiecţia filmului său, programată pentru sâmbătă, 7 iulie, ora 18, la Casa Municipală de Cultură (fostul Club al Tineretului).

Printre producţiile româneşti care vor fi prezentate se număra şi filmul „Tatăl fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu, în care publicul îl va regăsi în rol principal pe Marcel Iureş, unul dintre cei mai iubiţi actori români. Documentarul „Şcoala noastră” va propune o perspectiva foarte emoţionantă despre soarta copiilor victime ale intoleranţei interetnice. O poveste spusă foarte feminin prin prisma celor două regizoare, Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, care a impresionat în toate festivalurile în care a fost prezentată. Din lumea latină, de neratat, filmul „La vida de los peces/ Viaţa peştilor”, o dramă ce răscoleşte multe sentimente. O proiecţie cu atât mai specială cu cât va avea loc într-o locaţie unică, amfiteatrul castrului roman de la Porolissum.

Această prima ediţie a Cinelatino se doreşte a fi o continuare a „ofertei” pe care TenarisSilcotub le-a făcut-o cinefililor, încă din 2007, odată cu prima ediţie a Caravanei TIFF, prin care publicul avea ocazia să vadă timp de două zile filme de top prezentate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj (TIFF), cel mai mare eveniment de gen din Europa de Est.  Ulterior, din 2009, împreună cu elevi voluntari, TenarisSilcotub a organizat Cineforum, o serie de proiecţii de film gratuite, săptămânale.

“Deschiderea spre alte culturi, integrarea culturală, împărtăşirea de informaţii despre realităţi diferite, sunt valori pe care Tenaris le susţine prin iniţiativele sale culturale. Prin Festivalul Tenaris CineLatino, înlesnim dialogul dintre cultura românească şi cea latino-americană şi ducem experienţa filmului la un nou nivel, prin trei zile de festival după toate regulile: filme bune, proiecţii speciale în aer liber şi invitaţi speciali din lumea cinematografiei”, a declarat Anca Stănilă, Coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.

CineLatino este organizat de TenarisSilcotub, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (AFPR) şi Fundacion PROA, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Municipiului Zalău.

Această iniţiativă este în concordanţă cu sprijinul Tenaris pentru festivaluri de film din diferite regiuni ale lumii, printre care Latin Wave în Houston, SUA şi în Calgary, Canada; Cinelatino în Bergamo, Italia; Festival de Cine Latinoamericano în Monterrey, Mexic organizate împreună cu parteneri locali precum Muzeul de Arte Frumoase din Houston; Festivalul Internaţional de Film Calgary; Festivalul Internaţional de Film Bergamo; şi Festivalul Internaţional de Film Monterrey.

 

Programul complet al festivalului Tenaris Cinelatino, Zalău:

Joi, 5 iulie

ora 21.00 – DESCHIDERE OFICIALĂ - Piaţa 1 Decembrie (în aer liber)
„Despre oameni şi melci”, comedie, România 2012
Regia: Tudor Giurgiu. Cu: Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu

Vineri, 6 iulie

ora 18.00, Casa Municipală de Cultură (fostul Club al Tineretului)
„Tatăl fantomă”, dramă, România 2011
Regia: Lucian Georgescu. Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sârbu

ora 22.00, Complexul arheologic Porolissum (în aer liber)
Viaţa peştilor”, dramă, Chile 2010
Regia: Matías Bize. Cu: Santiago Cabrera, Blanca Lewin

Sâmbătă, 7 iulie

ora 15.00, Casa Municipală de Cultură (fostul Club al Tineretului)
„Şcoala noastră”, documentar, România 2011
Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma. Cu: Alin Moldovan, Beniamin Lingurar

ora 18.00, Casa Municipală de Cultură (fostul Club al Tineretului)
„Studentul”, dramă, Argentina 2011
Regia: Santiago Mitre. Cu: Esteban Lamothe, Ricardo Felix, Romina Paula

ora 22.00, Piaţa 1 Decembrie (în aer liber)
„Culorile muntelui”, dramă, Columbia, 2011
Regia: Carlos César Arbeláez. Cu: Hernán Mauricio Ocampo, Nolberto Sánchez şi Genaro Aristizábal.