„Laboratorul” oamenilor de film la TIFF: Transilvania Talent Lab | TIFF

„Laboratorul” oamenilor de film la TIFF: Transilvania Talent Lab

24.04.2012 03:00
Festivalul Internațional de Film Transilvania (1 - 10 iunie, Cluj-Napoca) lansează un nou proiect educațional: Transilvania Talent Lab (TTL)

Într-un moment în care cinematografia română are nevoie, mai mult decât oricând, de încurajarea tinerelor talente şi a pregătirii lor pentru rigorile unui sistem de producţie şi distribuţie aflat în permanentă schimbare, Festivalul Internațional de Film Transilvania (1 - 10 iunie, Cluj-Napoca) lansează un nou proiect educațional: Transilvania Talent Lab (TTL).

Programul vine să întregească platforma educațională a TIFF, începută cu EducaTIFF și Let’s Go Digital, în ediţiile precedente ale festivalului, şi îşi propune să contribuie la perfecţionarea unor tineri cineaşti, la descoperirea unor talente noi şi la dezvoltarea unor proiecte aflate în diferite faze de producţie.

Organizat în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N, Transilvania Talent Lab se va desfăşura în perioada 3 - 7 iunie. Timp de 5 zile, la Cluj, 16 oameni pasionaţi de film şi new media vor parcurge toate etapele realizării unui film. Ei vor participa la proiecţii speciale din cadrul TIFF, seminarii şi masterclass-uri despre regie, scenariu, imagine, sunet, montaj, producţie, crowdfunding, marketing, distribuţie sau strategii de festival şi vor avea şansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialişti renumiţi din industria filmului, români şi străini, prezenţi la TIFF. 

„Apariția Transilvania Talent Lab vine într-un moment când cinematografia română are mai mult ca oricând nevoie de o reinventare structurală și de o investiție suplimentară în educație, în tinerele talente, indiferent dacă sunt regizori, producători, tehnicieni sau promotori de cinema. Nu vom putea depăși impasul și paradoxul actual  - o țară care produce tot mai puțin film, dar care are talente pe bandă rulantă - decât prin programe și inițiative specifice care să schimbe aerul stătut, preţiozitatea intelectuală și lipsa de pro-activitate care domină cinematografia română azi”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.  

Alături de tineri cineaşti la începutul carierei, de amatori pasionaţi care vor să acumuleze cunoştinţe într-un mod profesionist, sunt invitaţi să participe și manageri culturali sau specialiști angajați la Primării sau Consilii locale pe domeniul cultural, oameni care îşi doresc să se impliceîn diferite zone ale cinematografiei, cum ar fi coordonarea unor ateliere şi workshopuri, organizarea de festivaluri, de cinemateci, cluburi de film etc.

Pentru că producția și distribuția unui film are din ce în ce mai mult o componentă interactivă, TTL se adresează şi artiştilor vizuali şi creatorilor de conţinut online şi cross-media.

Înscrierile pentru Transilvania Talent Lab se derulează în perioada 26 aprilie – 20 mai. Toţi cei interesaţi să participe la prima ediţie trebuie să se înscrie online pe www.tiff.ro, urmând paşii aplicaţiei electronice.

Taxa de participare la Transilvania Talent Lab este de 100 de euro, sumă care acoperă cheltuielile de cazare şi masă la Cluj pe perioada programului, accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF şi include training-ul specializat acordat participanţilor. Cei 16 participanţi vor fi selecţionaţi pe baza aplicaţiei, iar cele mai bune două aplicaţii vor fi câştigătoarele Bursei TTL. Transilvania Talent Lab se adresează celor peste 18 ani.

 

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.