Marți, la InspiraTIFF: Alexandru Solomon

20.06.2022 19:39

Un nume emblematic pentru lumea filmului documentar din România, Alexandru Solomon vine la InspiraTIFF marți, pe 21 iunie, și va intra în dialog cu publicul, începând cu ora 15:00, la TIFF Lounge (Piața Unirii). Cineastul celebrat la această ediție în secțiunea 3x3 va răspunde întrebărilor venite din partea spectatorilor și va povesti despre cariera sa de regizor, director de imagine, producător și scenarist. Discuția cu spectatorii va fi moderată de Adi Demian.

Alexandru Solomon este membru al European Documentary Network și Președintele Festivalului de film Documentar One World Romania. S-a remarcat în lumea filmului în 1993, odată cu lansarea filmului Privește înainte cu mâine (r. Nicolae Mărgineanu), la care a lucrat ca director de imagine, iar de-a lungul carierei sale, din același rol, a colaborat cu nume importante ale cinematografiei autohtone. Cea mai recentă producție a cărei imagine poartă semnătura sa este lungmetrajul Om Câine, debutul regizorului Stefan Constantinescu, care va fi prezentat anul acesta la TIFF în secțiunea ZFR.

În paralel cu activitatea sa din spatele camerei, Solomon a scris și regizat numeroase documentare prezentate și premiate la marile festivaluri. La cele mai multe dintre ele a lucrat și ca director de imagine. Stilul său unic, neconvențional, testează limitele genului, îmbinând elementele specifice documentarului cu ficțiunea.

În retrospectiva dedicată autorului la TIFF, spectatorii pot urmări producția franceză Clara B (2006), o meditaţie asupra memoriei arhivelor și istoriei secolului XX, care ia forma biografiei unei fotografe fictive, dar și Război pe calea undelor, un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece și a ecourilor contemporane ale acestei confruntări. Selecția este completată de Ouăle lui Tarzan, filmul prezentat în 2017 la Karlovy Vary și nominalizat un an mai târziu la European Film Awards, care pornește pe urma unui legendar proiect stalinist: crearea unui hibrid om-maimuță, un ideal al omului muncitor. Tot la această ediție, spectatorii au ocazia să urmărească și cinci dintre scurtmetrajele documentare semnate recent de Alexandru Solomon: Trei conversațiiCălătorii reciclateNoli me tangereMade in RomaniaArt+Porn-Nation.

FacebookFacebook