Masterclass-uri şi dezbateri la TIFF 2012 | TIFF

Masterclass-uri şi dezbateri la TIFF 2012

30.05.2012 15:38
În fiecare an, TIFF reuneşte la Cluj, timp de 10 zile, cele mai importante nume ale cinema-ului românesc, alături de cineaşti, actori, producători, distribuitori şi critici de film străini.

La ediţia cu numărul 11, care debutează vineri, 1 iunie, Festivalul Internațional de Film Transilvania le pregăteşte pasionaţilor de film câteva masterclass-uri, dezbateri şi întâlniri interesante cu personalităţi ale cinematografiei.

Producătorul câtorva dintre filmele lui Stanley Kubrick - Jan Harlan, celebrul critic de film Michel Ciment, cineastul thailandez Pen-Ek Ratanaruang, producătoarea de succes Christine Vachon şi regizorul finlandez Timo Vuorensola vor susţine masterclass-uri la TIFF pentru cei 18 participanţi la Transilvania Talent Lab, dar şi pentru toţi ceilalţi interesaţi. Intrarea va fi liberă, iar masterclass-urile vor avea loc la Napoca 15.

TIFF 2012 reia şi tradiţia întâlnirilor de la ora 17.00, de la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Jurnalistul Mihnea Măruţă va fi din nou moderatorul discuţiilor, care vor avea loc de pe 2 iunie până pe 9 iunie.

Duminică, 3 iunie, de la 18.10, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie şi cu prilejul proiecţiei filmului Ministrul/ The Minister, în secţiunea Supernova, Casa TIFF va găzdui dezbaterea „Filmul şi politica”. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Schöller este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă.

Pe 5 iunie, de la 20.15, de Ziua Mondială a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuită de proiecţia filmului GasLand (r. Josh Fox), în secțiunea EcoTIFF. Documentarul lui Josh Fox urmăreşte exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au început extracții masive pe proprietățile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei. La discuţii va lua parte şi producătoarea filmului, Trish Adlesic. Dezbaterea este prezentată de Compania de Apă Someş.

Joi, 7 iunie, de la 15.45, TIFF Lounge va găzdui The Romanian Film Festival in New York: histories to tell – o discuţie despre prezenţa şi promovarea filmului românesc în Statele Unite, cu un focus pe Festivalul Filmului Românesc de la New York, care în decembrie 2012 va ajunge la cea de-a şaptea ediţie. Discuţia, la care vor lua parte invitaţi români şi străini, va fi moderată de Corina Şuteu (Directorul ICR New York şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) şi Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York). Dezbaterea va fi precedată, de la 15.15, de lansarea noului număr în limba engleză al ediţiei speciale aperiTIFF, publicat în colaborare cu Institutul Cultural Român.

MASTERCLASS-URI LA TIFF 2012

Masterclass Jan Harlan - „Why Napoleon?”

Joi, 7 iunie, 10.30, Napoca 15

Producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick (Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket și Eyes Wide Shut), Jan Harlan va prezenta la TIFF proiectul marelui cineast care nu a devenit niciodată film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc și în România. Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick în cadrul unei întâlniri cu Jan Harlan, dar şi al prezentării dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat în ediție limitată de 1000 de exemplare.

Masterclass Michel Ciment – „Stanley Kubrick, entre raison et passion”

Miercuri, 6 iunie, 12.00, Napoca 15

Critic de film și președinte onorific al FIPRESCI, Michel Ciment va susține atât un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, despre celebrul regizorul, cât și o prezentare a prestigioasei publicaţii franceze de film Positif, care aniversează 60 de ani de existență.

Michel Ciment este profesor asociat la secţia de Studii Americane a Universităţii din Paris, membru al comisiei editoriale a Positif, jurnalist radio și producător la France Culture. E autorul a peste 15 cărţi despre cinema. E co-autor al portretelor de film A 65% perfect man, Billy Wilder, cu Annie Tresgot, Elia Kazan, an outsider, All about Mankiewicz, cu Luc Beraud, Chronicle of a Film Foretold despre Francesco Rosi, cu Christine Lipinska.

Masterclass Pen-Ek Ratanaruang

Miercuri, 6 iunie, ora 15.30, Napoca 15 Pen-Ek Ratanaruang este unul dintre cei mai importanți regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, filmele sale fiind selecționate și premiate în festivaluri din lumea întreagă. Thrillerul Ruang talok 69 (1999) a fost câștigător al Mențiunii Speciale Don Quijote la Festivalul de la Berlin și al premiului pentru Cel mai bun film asiatic la Festivalul de la Singapore, Monrak Transistor (2001) a fost propunerea Thailandei pentru Oscar, iar drama psihologică Ploy i-a adus Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film din Asia și Arabia Cinefan.

Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale este și Last Life In the Universe. Filmul a primit nu mai puțin de şapte trofee, inclusiv Premiul FIPRESCI la Bangkok și Coppa Volpi (acordat actorului Tadanobu Asano) la Festivalul de la Veneția. Publicul va putea viziona la TIFF cel mai recent film al cineastului, Împușcat în cap/ Headshot, unul dintre highlight-urile secțiunii tematice Oameni și zei. Regizorul a fost omagiat la TIFF 2008 în secţiunea 3X3.

Masterclass Christine Vachon

Joi, 7 iunie, 12.30, Napoca 15

Christine Vachon, fondatoarea casei de producție Killer Films, este unul dintre cei mai importanți producători de film independent din America. Primul lungmetraj produs de aceasta, controversatul Poison al lui Todd Haynes, a câștigat Premiul special al Juriului la Festivalul de la Sundance în 1991. Pe lista titlurilor multi-premiate la care a semnat producția se regăsesc și Far From Heaven, care a obținut patru nominalizări la Oscar, Boys Don't Cry, care i-a adus lui Hillary Swank un Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, Velvet Goldmine sau I Shot Andy Warhol. În 2008, Christine Vachon a primit un premiu Emmy pentru adaptarea TV a filmului This American Life, la care a lucrat în calitate de producător executiv. În 1996, a pus bazele companiei de producție Killer Films. Printre realizările recente se numără și miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiecție-maraton la TIFF, . O secțiune specială cu filmele produse de compania ei și numită Tribute Killer Films figurează în programul din acest an a TIFF.

Masterclass Timo Vuorensola

Marţi, 5 iunie, ora 15.00, Napoca 15

Timo Vuorensola, regizorul peliculei Iron Sky. Invazia / Iron Sky, proiectat anul acesta la TIFF, în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) a provocat dezbateri în industria filmului despre noile metode de finanțare și potențialul internetului, după ce a reuşit să adune o sumă importantă pentr bugetul producţiei din crowdfunding şi crowd investement, cu ajutorul comunităţii online. Mai precis, 300.000 de euro provin din crowdfunding și circa 680.000 de euro din crowd investement. Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, şi a fost proiectat anul acesta la Festivalul de la Berlin.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).