Povești bizare în secțiunea Fără limită | TIFF

Povești bizare în secțiunea Fără limită

18.05.2012 18:58
Multă adrenalină și într-una dintre secțiunile preferate ale publicului TIFF: Fără limită / No Limit.

Poate cel mai aproape de titlul secțiunii se află Alpii/ Alps, filmul cu accente absurde al regizorului grec Yorgos Lanthimos, faimos pentru Dogtooth. Premiat anul trecut la Veneția, pentru scenariu, Alpii este povestea unui grup bizar - o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei – care pun bazele unui nou serviciu: iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de apropiații acestora. Rușine/ Shame (r. Steve McQueen) vine cu faima câștigată prin festivaluri și cu Michael Fassbender în rolul unui dependent de sex, rol care i-a adus un premiu de interpretare la Veneția.

În Portret de noapte/ Twilight Portrait (r. Angelina Nikonova), o asistentă se transformă într-o bizară versiune a ei de noapte, după ce este violată de trei polițiști, în Michael (r. Markus Schleinzer, Cannes 2011), un puști este răpit de un pedofil și forțat să trăiască în casa lui, iar în Porfirio (r. Alejandro Landes), un bărbat în scaunul cu rotile visează că poate zbura. În premieră, filmul realizat parțial în România despre un incident mediatizat intens în presa italiană, Diaz (r. Daniele Vicari), cu Monica Bîrlădeanu, va putea fi vizionat la TIFF. Fanii lui James Dean vor avea un motiv de bucurie - Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean (r. Matthew Mishory) va dezvălui momente de început din cariera regretatului star american.

Bestiar, un alt titlu de neratat, selecționat la Sundance și Berlin, este o bizară „carte de poze cinematografică” – cum o descrie regizorul Denis Côté - despre observarea mutuală și perceperea reciprocă dintre oameni și animale. Iar Gloria târfelor (r. Michael Glawogger) este un interesant triptic cinematografic despre prostituţie, care trece prin trei ţări, trei limbi, trei religii: Thailanda, Bangladesh şi Mexic.

 

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).