Premiul TV5MONDE, RFI România și Institutul francez din România | TIFF

Premiul TV5MONDE, RFI România și Institutul francez din România

25.06.2022 13:31

Juriul Tinerilor Francofoni a acordat Premiul TV5MONDE, RFI România și Institutul francez din România filmului L’événement, în regia lui Audrey Diwan (Franța, 2021).

După o dezbatere pasionantă și intensă, juriul tinerilor francofoni a decis să acorde premiul TV5MONDE, RFI România și Institutul Francez din România producției cinematografice franceze L’événement, regizate de Audrey Diwan. Un film foarte puternic care te proiectează în dura realitate a femeii din anii ‘60, în care personajul interpretat de tânăra actriță Anamaria Vartolomei luptă pentru dreptul de a-și decide singură viitorul, cu prețul vieții și cu riscul de a ajunge la închisoare. Juriul a fost copleșit de tumultul emoțiilor transmise și de imaginile pregnante care au dus spre o redefinire a condiției femeii și a tabuurilor legate de viața sexuală, încă existente în societatea actuală.

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2022 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, RFI România și Institutul Francez din România continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al nouălea an consecutiv.

Juriul a fost alcătuit din membri ce provin de la Facultatea de Litere sau Facultatea de medicină veterinară din Cluj-Napoca, cu o mare pasiune pentru film și cu interes pentru jocul actoricesc. De origine română sau franceză, cei cinci tineri – Dariana Burghelea, Antonia Muraru, Laura Ilinescu, Teodora Pop, Mathieu Doyonard – au fost coordonați de mentorul Corina Șuteu, critic de film, manager cultural, expert în politici culturale.

Filmul rulează astăzi, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.