Prima zi de proiecții la cea de-a 11-a ediție TIFF | TIFF

Prima zi de proiecții la cea de-a 11-a ediție TIFF

31.05.2012 19:35
Prima zi de TIFF 2012 aduce o serie de filme-eveniment.

La Cinema Victoria, de la 20.00, Focus Danemarca se va deschide cu filmul Comediantul/ A Funny Man (r. Martin Zandvliet), în prezenţa lui Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în România. Secţiunea dedicată filmului danez este parte a unui parteneriat extins dezvoltat anul acesta cu Institutul de Film Danez, în semestrul în care Danemarca deţine preşedinţia UE. Premiat la Gala industriei daneze de film, Comediantul dezvăluie nesfârşita singurătate în care s-a cufundat actorul Dirch Passer (Nikolaj Lie Kaas) după ce a ajuns faimos într-un timp foarte scurt.

Prima dintre proiecţiile speciale TIFF 2012, Peliculă versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally) poate fi vizionată la Odeon Cineplex, Sala 5, de la 19.45. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul îl are pe pe Keanu Reeves în postura de intervievator şi producător. Actorul vorbeşte cu regizori, directori de imagine, studenţi la regie şi producători despre trecerea la digital în cinema, descoperind ce s-a câştigat, ce s-a pierdut şi ce ne aşteaptă în viitor.

Două documentare legate într-un fel sau altul de România vor rula pe 1 iunie la TIFF, în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule?. Reconstituirea (r. Philip Scheffner), proiectat la Odeon Cineplex, Sala 6, de la 15.15, redeschide discuţia despre un proces controversat în anii 90, în Germania, când nişte vânătorii care au împuşcat doi cetăţeni români, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa, au fost achitaţi.

Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss), programat în aceeaşi sală, de la 17.45, explorează discrepanţele uriaşe în  principala zonă minieră din Ucraina. De o parte oamenii, cu salariile mizere, de cealaltă – oligarhii şi fotbalul. De aici vine şi echipa Şahtior Donetsk, finanţată de miliardarul Rinat Ahmetov, şi al cărei antrenor este Mircea Lucescu.