Proiecție „Iron Sky. Invazia” și concert „Laibach” | TIFF

Proiecție „Iron Sky. Invazia” și concert „Laibach”

05.06.2012 22:15
Miercuri, 6 iunie, de la 21:45, proiecție „Iron Sky. Invazia”, urmată de concert Laibach, de la 23.45.

O comedie SF care a bulversat industria de film completându-și bugetul din donații, Iron Sky, și o formație cu aură de legendă din Slovenia – Laibach, vor electriza Cluj-Napoca pe 6 iunie, într-o seară care se anunță spectaculoasă la TIFF.

Iron Sky este o comedie SF despre naziști care s-au retras pe Lună în 1945, și-au construit o navă spațială și se întorc în 2018 să atace Pământul. Regizorul finlandez Timo Vuorensola declara că filmul are efectele speciale ale lui Transformers, dar un buget comparabil cu cel pentru cateringul lui. Mai exact, 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donații sute de mii de fani și câteva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky având în prezent circa 200.000 de fani. În final, 300.000 de euro provin din crowdfunding și circa 680.000 de euro din crowd investement, reușită care a provocat dezbateri în industria filmului despre noi metode de finanțare și potențialul internetului.

Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, i se datorează comunității online de fani. Filmul a făcut senzație anul acesta la Festivalul de la Berlin și va rula în premieră în România, la TIFF, în spațiul Ursus Open-Air din Piața Unirii, de la ora 21.45.

În aceeași seară, după proiecție, la Hotel Continental, trupa-cult care a compus coloana sonoră a parodiei Iron Sky, Laibach, va susține un concert excepțional pentru publicul din Cluj, la Hotel Continental. Laibach este o formație slovenă de muzică experimentală, asociată cu genuri muzicale precum industrial și neo-clasic. A fost înființată în 1980 și a funcționat ca o lume underground, paralelă celei comuniste, coagulând în jurul ei o mișcare artistică, Neue Slowenische Kunst (NSK). Trupa și-a câștigat renumele inclusiv prin interpretarea în manieră proprie – răsturnând semnificațiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles și Queen la Rammstein.

Concertele lor sunt puneri în scenă spectaculoase, membrii Laibach purtând de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzați de extremism – de stânga și dreapta, deopotrivă. Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach știu literal ce înseamnă repetitivitatea și monotonia vieții de uzină – teme tratate în muzica lor – pentru că au lucrat în fabrica de ciment din orașul Trbovlje. E doar unul dintre detaliile unei biografii extrem de interesante.

Laibach a influențat masiv numeroase formații – Rammstein este cea mai vizibil inspirată de trupa slovenă - a lansat câteva zeci de albume și a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind Divided States of America: Laibach (r. Sašo Podgoršek, 2004). Două albume tribut le-au fost dedicate, unul în 1999 și unul în 2004, acesta din urmă de către trupa canadiană de industrial doom Zaraza. Muzicienii dau foarte rar interviuri, însă parcursul lor a fost urmărit cu mare interes de pasionații de muzică, de-a lungul anilor. Recent, trupa a susținut un concert „retro-monumental avangardist” în galeria de artă contemporană Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxonă.