Săptămâna începe în forță la TIFF 2012 | TIFF

Săptămâna începe în forță la TIFF 2012

03.06.2012 16:55
După un weekend plin la TIFF, săptămâna începe în forță cu proiecții speciale, expoziții și o noapte de muzică și dans.

TIFF Music Night începe luni, 4 iunie, la 21.30, şi promite să țină audiența în priză până târziu înspre dimineaţă, într-un spațiu neconvenţional care găzduieşte pentru prima dată concerte - Hala Flacăra din Cluj (str. Someşului, nr. 2-12). Cinci dintre cele mai în vogă nume de pe scena electro vor susţine un concert spectaculos la TIFF: Baba Zula (Turcia), Nôze (Franţa), Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca).
Biletele costă 40 de lei, dacă sunt achiziționate în avans, și 50 de lei în ziua concertului. Tichetele pot fi cumpărate de la casieriile TIFF, de pe www.biletmaster.ro și la intrare.

 

Muzică se va asculta și la Cinema Arta, de la 19.30, când Struggle-Orchester va acompania live unul dintre filmele de început ale regizorului Ernst Lubitsch: Die Puppe/ Păpuşa (1919). Struggle-Orchester, formată din șase muzicieni și dirijată de percuționistul Karl Koch, va însoți fiecare acțiune de pe ecran de sunete și zgomote. Așezați în fața unui panou iluminat, instrumentiștii vor urmări cu atenție imaginile pentru a le sincroniza cu muzica originală compusă de Karl Koch. Evenimentul este prezentat la TIFF în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Un alt performance inedit, Umbra lui Caligari, va avea loc în spațiul TIFF Art de la Muzeul de Artă Cluj, de la 21.30: Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul Cabinetul doctorului Caligari (Germania, 1920, r. Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.
Proiecțiile speciale continuă mâine, la 20.30, la Cinema Florin Piersic, cu Dansatorul/ Ballroom Dancer (r. Christian Bonke, Andreas Koefoed), prezentat de JTI. Regizorul danez Christian Bonke va asista la proiecție și va răspunde întrebărilor publicului la final. Portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine în competiție după 10 ani de pauză, este inclus în secțiunea Focus Danemarca.

 

O experiență unică va fi proiecția în Ursus Open Air (Piața Unirii), de la 21.45, a science-fiction-ului vizionar Odiseea spaţială 2001 (1968), în regia lui Stanley Kubrick. De neratat este și documentarul Hodorkovski  (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, și confruntarea lui cu Vladimir Putin, care va rula de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Studenților, urmat, de la 21.00, de Nopțile sălbatice/ Les nuits fauves (r. Cyril Collard), controversatul Rușine/ Shame al lui Steve McQueen, cu Michael Fassbender (Cinema Florin Piersic, 22.30) sau Păcătoasa Teodora, filmul Ancăi Hirte (Cinema Victoria, 12.30)  sau Obsesia/ Corrode (r. Karan Gour), de la 10.00, la Cinema Arta. Tot la Arta, de la 22.00, fanii secțiunii Umbre pot vedea Hoțul discret/ The Silent Thief și pot discuta cu regizoarea Jennifer Clary la final. La Odeon Cineplex, Sala 6, de la 18.00, va rula una dintre premierele internaționale TIFF 2012, Nicio victimă/ Zero Killed, o explorare a fanteziilor despre crime ale oamenilor. Cineastul Michal Kosakowski va vorbi, în cadrul unei sesiuni de Q&A, despre experimentul său.

Spectatorii o pot întâlni și pe regizoarea Maja Milos, la Cinema Florin Piersic, după proiecția filmului Clip, inclus în Competiție. Filmul va începe la 18.00.

Invitatul zilei de luni la TIFF Lounge (Piaţa Unirii), la 17.00, este directorul artistic Mihai Chirilov, de la care publicul va afla, printre altele, cum se face selecția unui festival de mărimea TIFF-ului. Moderatorul discuției este Mihnea Măruță.

 

Mâine, 4 iunie, la 19.00, la Hotel Continental va avea loc lansarea expoziţiei produselor promoţionale TIFF 2012 create de studenţii Universităţii de Artă şi Design. Tinerii au fost provocați și anul acesta să găsească o identitate festivalului, iar propunerile lor vor fi expuse pentru public.

Hotel Continental este animat, încă din prima zi a festivalului, de mai multe expoziții: aLive exhibition by meste, cu fotografii realizate la TIFF 2011 de Șerban Mestecăneanu, și Joachim Luetke – TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music, ce conține 15 lucrări ale artistului renumit pentru conceptele grafice realizate pentru formaţii ca Arch Enemy, Dimmu Borgir, Kreator, Marilyn Manson şi Meshuggah. În cadrul TIFFashion, vizitatorii pot admira la Hotel Continental și ”Cercul noilor bijutieri", cu lucrări semnate de Dana Ștefănoiu și Elena Crișan, și pot cumpăra produse vintage și handmade la Târguțu’ Vintage, până pe 5 iunie.