Seria TIFF Talks dă tonul discuțiilor despre film la TIFF Lounge, în Piața Unirii | TIFF

Seria TIFF Talks dă tonul discuțiilor despre film la TIFF Lounge, în Piața Unirii

16.06.2022 16:24

Din 18 iunie, pauzele dintre proiecții se transformă în discuții relaxate cu și despre filme. TIFF Talks – seria de întâlniri cu profesioniști din lumea filmului, revine într-o nouă formulă la TIFF Lounge, oferind cinefililor șansa de a participa zi de zi la conversații cu invitații ediției, pe teme inspirate de cele mai aplaudate, dar și cele mai intrigante filme din programul TIFF 2022. Accesul la evenimentele organizate în spațiul amenajat chiar în Piața Unirii va fi gratuit.

Sâmbătă, 18 iunie

Prima invitație la dialog adresată cinefililor prezenți la Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă, de la ora 17:00, când jurnalistul Mihnea Măruță le va avea invitate pe artista Corina Chiriac, cercetătoarea și activista Mădălina Mocan, alături de Mona Muscă – fost Ministru al Culturii. Discuția lor va porni de la Rețeaua Jane/ Call Jane (r. Phyllis Nagy), filmul care va deschide vineri seară cea de-a 21-a ediție a festivalului. O poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, pelicula urmărește parcursul unei femei nevoite să apeleze la o organizație clandestină pentru a efectua o întrerupere de sarcină, într-o perioadă în care avorturile erau încă ilegale.

Duminică, 19 iunie

Duminică, de la ora 17:00, TIFF Lounge va găzdui o discuție inspirată de subiectul filmului Nu lăsa urme/ Leave No Traces (r. Jan P. Matuszyński), proiectat în premieră în Competiția Oficială de la Veneția, despre tragedia dispariției unui elev de liceu, în urma agresiunilor la care este supus de reprezentanții poliției, în Polonia comunistă. Vor participa la această discuție jurnalistul și activistul de mediu Liviu Mihaiu, Laura Ștefan - coordonarea activităților anticorupție pentru Expert Forum, și jurnalistul Liviu Tofan, cunoscut pentru implicarea sa în fenomenul Radio Europa Liberă.

Luni, 20 iunie

Make films, not war este mesajul celei de-a 21-a ediții TIFF, iar în ton cu acest îndemn, A World Beyond War - discuția de luni de la TIFF Talks, îl va avea ca invitat pe Kai Brand-Jacobsen, expert internaţional în mediere şi procese de pace, care a activat, în ultimii 20 de ani, în cele mai dure zone de război din lume.

Miercuri, 22 iunie

Cum construim evenimente sustenabile? La această întrebare vor încerca să răspundă Oana Gresoiu - Group Chief Sustainability Officer Verdino Green Foods, Maria Lichtenberg – unul dintre fondatorii Biotrem Romania (producători de farfurii comestibile) și Alexandru Rugina - Chief Operating Officer Mercedes-Benz Vans Romania. Alături de ei, vor participa la discuție Ovidiu Cîmpean – Director al Direcției Generale Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte la Primăria Cluj-Napoca, și Cristian Hordilă, managerul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Discuția programată miercuri, pe 22 iunie, de la ora 15:00, va fi moderată de jurnalistul Toader Păun (Europa Liberă).

În aceeași zi, de la ora 17:00, cinefilii sunt invitați la un TIFF Talk în jurul filmului Omul din umbră (r. Byun Sung-hyun, Coreea de Sud), o poveste cu iz politic, răsturnări de situație și propagandă agresivă. În dialog, la TIFF Lounge, vor fi jurnalistul Claudiu Pândaru și  Sorin Ioniță, Președintele think tank-ului Expert Forum. Evenimentul va fi moderat de Mihnea Măruță.

Joi, 23 iunie

Joi, pe 23 iunie, de la ora 11:00, echipa filmului Balaur (r. Octav Chelaru) vine la întâlnirea cu publicul, într-o discuție moderată de criticul Ionuț Mareș, iar de la 12:00, cinefilii îi vor cunoaște pe realizatorii documentarului Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu).

Vineri, 24 iunie

Ziua de vineri, 24 iunie, va debuta, de la ora 11:30, cu o discuție despre Noul val de cineaste, prezentată de Farmec, la care vor lua parte regizoarele Monica Stan, Alina Grigore și Ligia Ciornei, și va continua, de la ora 12:30 cu o întâlnire cu creatorii filmului Metronom (r. Alexandru Belc), recent premiat pentru regie în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. De la ora 17:00, la o zi după vizionarea filmului Full Time (r. Eric Gravel) - povestea unei femei care se străduiește să-și crească singură copiii și să evolueze, în paralel, pe scara profesională, spectatorii vor participa la o discuție cu actrița Dana Rogoz, vedeta TV Amalia Enache și scriitorul Florin Iaru.

Sâmbătă, 25 iunie

Sâmbătă, la TIFF Talks, echipele filmelor românești prezentate la TIFF vor povesti detalii din culisele producțiilor Om Câine (r. Ștefan Constantinescu, ora 10:30), Marocco (r. Emanuel Pârvu, ora 11:30) și Nimic despre dragoste (r. Florin Piersic Jr., ora 12:30), într-o serie de discuții moderate de criticul Ionuț Mareș. De la ora 17:00, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, va fi prezent la TIFF Talks într-o discuție cu Mihnea Măruță pe baza documentarului Navalny (r. Daniel Roher), un film despre principalul oponent al lui Vladimir Putin.