Spectaculosul „Iron Sky” | TIFF

Spectaculosul „Iron Sky”

17.05.2012 16:49
O comedie SF care a bulversat industria de film completându-și bugetul din donații, Cerul de fier/ Iron Sky, și o formație cu aură de legendă din Slovenia – Laibach, vor electriza Cluj-Napoca pe 6 iunie, într-o seară care se anunță spectaculoasă la TIFF.

 

Piața Unirii va fi și în acest an unul dintre punctele de atracție ale Festivalului Internațional de Film Transilvania, locul unde publicul va avea parte de proiecții în aer liber, concerte și întâlniri cu invitații TIFF. 10 filme vor putea fi vizionate în spațiul Ursus Open-Air din centrul Clujului – printre ele, Odissea spațială 2001 a lui Stanley Kubrick, Taxi Driver (r. Martin Scorsese) în variantă restaurată, sau multi-premiatul Parada, de Srdjan Dragojevic.

Unul dintre cele mai spectaculoase titluri prezentate în Piaţa Unirii la ediţia cu numărul 11 a festivalului este ambițiosul Cerul de fier/ Iron Sky, o comedie SF despre naziști care s-au retras pe Lună în 1945, și-au construit o navă spațială și se întorc în 2018 să atace Pământul.

Regizorul finlandez Timo Vuorensola declara că filmul are efectele speciale ale lui Transformers, dar un buget comparabil cu cel pentru cateringul lui. Mai exact, 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donații sute de mii de fani și câteva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky având în prezent circa 200.000 de fani. În final, 300.000 de euro provin din crowdfunding și circa 680.000 de euro din crowd investement, reușită care a provocat dezbateri în industria filmului despre noi metode de finanțare și potențialul internetului.

Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, i se datorează comunității online de fani. Filmul a făcut senzație anul acesta la Festivalul de la Berlin și va rula în premieră în România, la TIFF, în spațiul Ursus Open-Air din Piața Unirii, de la ora 21.45.

În aceeași seară, după proiecție, la Hotel Continental, trupa-cult care a compus coloana sonoră a parodiei "Iron Sky", Laibach, va susține un concert excepțional pentru publicul din Cluj.