Supernova & Shadows la TIFF 2012 | TIFF

Supernova & Shadows la TIFF 2012

19.03.2012 02:00
Două titluri din secțiunea Supernova vin anul acesta de la Berlin: Tabu și Keep the Lights On.

 Recompensat cu Premiul Alfred Bauer pentru cel mai inovator titlu din competiția Berlinale 2012, și cu Premiul criticii – FIPRESCI, tulburătorul Tabu al portughezului Miguel Gomes este, în același timp, o poveste de dragoste și o meditație despre cinema și memorie. Criticul de film devenit regizor a intrat în atenția presei după A cara que mereces (2004), prezentat anul trecut la TIFF, în cadrul secțiunii Focus IndieLisboa. Experimentele sale stilistice i-au adus numeroase premii, Aquele querido mês de agosto (2008) fiind unul dintre cele mai apreciate filme ale sale.

 

Trecut întâi pe la Sundance, Keep the Lights On, în regia lui Ira Sachs, și-a adjudecat Teddy Award la Berlin, trofeu oferit celui mai bun film care abordează tema homosexualității. Drama urmărește viața agitată de cuplu a doi bărbați din New York, un cineast (Zachary Booth) și un avocat (Thure Lindhardt), pe parcursul mai multor ani.

 

Tot în Supernova va fi proiectat filmul suedez Play, distins cu Premiul Coup de Cœur al secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la un fapt real – copii care au jefuit sistematic alţi copii, în centrul oraşului Göteborg, între 2006 și 2008 -  Ruben Östlund construiește o dramă „la rece”, impresionantă, despre prejudecăți, rasism și violență.

 

Un alt must-see la TIFF este thriller-ul spectaculos al lui Na Hong-jin, The Yellow Sea, proiectat în secțiunea Umbre/ Shadows. Prezentat anul trecut la Cannes, în Un Certain Regard, filmul despre un bărbat care se angajează să ucidă o dată pentru bani și sfârșește prin a fi ținta tuturor a fost lider de box office în Coreea de Sud, confirmând popularitatea câștigată de Na Hong-jin cu debutul său, The Chaser (2008).