TIFF Art | TIFF

TIFF Art

24.05.2012 16:07
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca se reinventează la TIFF

În perioada 1-10 iunie, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine un punct fierbinte pe harta locațiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Fostul Meeting Point TIFF din Piața Unirii nr. 30 se reinventează în 2012, devenind un spațiu dedicat artelor, în cele mai diverse forme de manifestare, sub umbrela TIFF Art.

În incinta Muzeului de Artă vor avea loc vernisaje și expoziții de fotografie, proiecții de filme, concerte, teatru și multe alte surprize. TIFF Art va găzdui Ziua Diversității, cu un program variat dedicat promovării înțelegerii inter-etnice, precum şi evenimente din cadrul Zilei Maghiare. Tot la Muzeul de Artă va staționa, în perioada 1-17 iunie, și studioul mobil de film FILM-Y din Danemarca, unde copiii vor putea crea propriile filmuleţe, în cadrul EducaTIFF.
Nu în ultimul rând, la TIFF Art va avea loc un eveniment inedit pe scena clujeană - Open Mike Show, posibilitate oferită celor talentați și curajoși de a se face cunoscuți publicului.

Seria evenimentelor TIFF Art debutează sâmbătă, 2 iunie, de la ora 13.00 cu vernisajul expoziției „Bucuria de a fi la Săpânța”. Expoziţia fotografilor Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat suprinde lumea satului în contextul festivalului de muzică „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Acesta a adus pe scena spiritul Săpânţei transpus muzical de compozitorul irlandez Shaun Davey prin efortul reunit al unor artişti vocali şi instrumentali din Irlanda şi România. Derulat simultan, “Atelierul de croit imagini” coordonat de Alisa Tarciniu le-a oferit copiilor din Sapânţa bucuria de a căuta şi împărtăşi în fotografie frumuseţea satului şi a tradiţiilor sale. Rezultatul nu este o monografie etnografică, ci o colecţie de momente simple dintr-o vară de neuitat, momente ce exprimă un singur lucru – bucuria de a fi la Săpânţa.

Tot pe 2 iunie, de la ora 17.30, are loc și lansarea expoziției semnată de Cosmin Bumbuţ, Cuba continuă, cu fotografii realizate de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei și a unui popor „izolat și suspendat în timp” este completată de cartea omonimă semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în aceeași zi.

Ora 21.30 este rezervată unei experiențe audio-vizuale cu totul specială, oferită de trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012. Spectatorii vor avea parte de Mandinga Live Cinema, un show inedit prin care trupa sărbătoreşte împlinirea a zece ani de activitate. Un spectacol interactiv și antrenant în care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii. Documentarul este regizat de Alexandru Burcea.

Câştigătoare a premiului Cel mai bun Live la Romanian Music Awards 2009, Mandinga este una dintre îndrăgite trupe de pe scena românească. Combinaţia de muzicieni români şi cubanezi, mix-ul de sonorităţi și construcţia vizuală atentă transformă orice apariție Mandinga într-un show spectaculos.

Duminică, 3 iunie, la TIFF Art va fi Ziua Diversităţii. Clujenii vor avea ocazia să meşterească alături de rudari sau împletitori, să probeze costume tradiţionale romani, să urmărească o piesă de teatru pusă în scenă de copiii romi de la Pata Rât sau să asculte un concert Romano Butiq, de la 20.30. Ziua Diversităţii va fi organizată în parteneriat cu KCMC -  K Consulting Management and Coordination, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Seara, de la ora 21.30, fanii celebrei trupe Laibach, care va încinge atmosfera de la TIFF într-un concert de senzație pe data de 6 iunie, vor putea urmări documentarul Divided States of America: Laibach 2004 Tour de Saso Podgorsek, ce urmărește traseul formaţiei în cadrul turneului din 2004, un an marcat de o situație politică complicată în SUA, din cauza alegerilor prezidențiale.

Luni, 4 iunie, de la 21.30, curtea muzeului va fi gazda unui alt performance inedit, Umbra lui Caligari. Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul Cabinetul doctorului Caligari (Germania, 1920, r. Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.

The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra (1927), de Robert Florey și Slavko Vorkapich, are un design expresionist, realizat aproape exclusiv în decoruri miniaturale, imaginile actorilor fiind captate printr-un sistem de oglinzi. Cu un buget de doar 97 dolari, filmul a rulat în epocă în cinematografe de artă, la recomandarea lui Charlie Chaplin, prieten al lui Florey, care a fost impresionat de tehnica inovatoare a filmului şi de unghiurile de filmare neaşteptate.

Acelaşi cineast francez, Robert Florey, şi William Menzies, un scenograf de elită, şi-au combinat talentul în The Love of Zero, pentru a demonstra influenţa experimentelor din filmele europene de la începutul anilor '20 (în principal, Cabinetul doctorului Caligari), pe care producţiile hollywoodiene ale epocii tindeau să le ignore. În The Telltale Heart, ecranizarea povestirii lui Edgar Allan Poe, Leon Chamroy și Charles Klein adaptează mizanscena expresionistă a lui Caligari pentru a exprima subiectivitatea distorsionată a protagonistului tulburat psihic.

Unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, Wild Carpathia/ Carpații sălbatici, va putea fi urmărit marți, 5 iunie, de la ora 21.30. Wild Carpathia prezintă partea „sălbatică” a României, punând accentul pe pădurile din munţii Carpaţi. Filmul a intrat în atenția criticii și a publicului încă de la început, datorită declaraţiei prinţului Charles, care şi-a afirmat interesul pentru această zonă. Filmul combină aspecte din istoria Transilvaniei – începând de la daci şi terminând cu perioada medievală – cu imagini din România actuală. La proiecția filmului va lua parte DJ Nico de Transilvania, cea care realizează coloana sonoră a documentarului şi care va cânta la TIFF Music Night, pe 4 iunie.

Miercuri, 6 iunie, la ora 19.30, va fi deschisă expoziția de autor Helmut Stürmer, care va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timișoara, și care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru și operă. Elemente de decor, machete pentru filme şi fotografii din spectacolele şi filmele la care a lucrat renumitul scenograf vor putea fi admirate la TIFF Art.
În aceeaşi zi, de la 21.30, cei care vor să sărbătorească Ziua Maghiară cum se cuvine sunt așteptați la un concert susținut de Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureș.

În seara de vineri, 8 iunie, de la ora 21.30, primul lungmetraj românesc,  Independenţa României (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade) va fi proiectat la TIFF Art cu acompaniament live asigurat de Dj-ii Dubase & Leizaboy, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti. Proiecţia specială e prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră şi se anunţă un eveniment memorabil la TIFF.

Pe lângă programul de filme și evenimente culturale, pe 7 și 9 iunie, de la ora 19.00, TIFF Art devine locul în care cei ce posedă un talent artistic își pot demonstra abilitățile în fața audienței. Open Mike Show se adresează tuturor celor cărora nu le este frică de scenă sau de public și vor să demonstreze că au talent, fie printr-o prestație muzicală sau show de stand-up comedy. Mai multe informații despre Open Mike Show și modalitatea de înscriere vor fi disponibile pe pagina http://www.facebook.com/TIFFArtCluj.

 

Biletele pentru cea de-a 11-a ediţie a festivalului vor fi puse în vânzare începând de luni, 28 mai 2012, la Cinema FLORIN PIERSIC, Piaţa Mihai Viteazul, nr. 11, Cinema ARTA, str. Universităţii, nr. 3, Cinema VICTORIA, B-dul Eroilor, nr. 51, Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga, nr. 1, Piaţa Unirii, Odeon Cineplex (în incinta Polus Center) şi Casa TIFF, str. Universităţii, nr. 6 (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate). Începând cu acest an, biletele pot fi achiziționate și on-line, de pe www.biletmaster.ro.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.