TIFF Talks cu realizatorii documentarelor ,,Acasă’’ și ,,Lemn’’ | TIFF

TIFF Talks cu realizatorii documentarelor ,,Acasă’’ și ,,Lemn’’

06.08.2020 20:20

Regizorii Radu Ciorniciuc și Monica Lăzurean-Gorgan vin la TIFF Talks vineri, pe 7 august, de la ora 18:00. Prezenți la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc, cineaștii vor oferi publicului detalii din culisele documentarelor Acasă și Lemn, ambele proiectate în premieră națională la această ediție.

Evenimentul va avea loc la Casa TIFF, unde spectatorii vor avea acces gratuit, în limita locurilor disponibile.

,,Devastator de sincer şi emoţionant’’, scrie Film Threat despre Acasă, debutul lui Radu Ciorniciuc, distins cu Premiul Special al Juriului pentru imagine la Sundance. Filmul documentează marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, în sălbăticia din Delta Văcărești, până când acest spațiu a devenit Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România - la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Lemn, realizat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, demască acțiunile ilegale de defrișare ale marilor companii exploatatoare. Filmul urmărește investigațiile desfășurate în România, Peru, Rusia și China de Alexander Von Bismarck, stră-strănepot al cancelarului Bismark și fost membru în Marina Americană, activist și șef al Environmental Investigation Agency din Washington DC, care reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn.

Monica Lăzurean-Gorgan (România) este producătoare și regizoare de film. A regizat documentarele de lungmetraj Dacii liberi (2018), Doar o răsuflare (2016) și Votul meu (2011). Monica a produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficțiune și documentare care au fost selectate și premiate la Sundance, Berlinale și Locarno.