TIFF.22 Masterclass: Geoffrey Rush, Timothy Spall și Oliver Stone | TIFF

TIFF.22 Masterclass: Geoffrey Rush, Timothy Spall și Oliver Stone

07.06.2023 17:20

Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush și Darko Perić, regizorii Oliver Stone și Michel Franco și producătorul Čedomir Kolar vor susține masterclass-uri la TIFF.22. Evenimentele sunt deschise publicului în limita locurilor disponibile, iar invitații acreditați și presa vor avea acces prioritar. Întâlnirile au loc la Radisson Blu Hotel. Accesul este gratuit.

 

Sâmbătă, 10 iunie, 10:30

Timothy Spall în conversație cu Mihai Chirilov

Cunoscut generațiilor tinere pentru rolul vrăjitorului Peter Pettigrew din franciza fantasy Harry Potter, Timothy Spall  a colaborat adesea cu regizorul Mike Leigh, primind premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul de Film de la Cannes pentru Mr. Turner (2014). Cel mai recent film în care joacă, Confort Nordic, deschide cea de a 22-a ediție TIFF.

Timothy Spall va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Cluj-Napoca.

 

Miercuri, 14 iunie, 10:30

Masterclass de regie cu Michel Franco

Moderator: Ionuț Mareș

Regizorul mexican Michel Franco a fost premiat la  Cannes pentru trei dintre dramele sale: După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017). Franco se află în juriul Competiției Oficiale TIFF.22, iar cel mai recent film al său, Asfințit (Sundown, 2021) face parte din programul festivalului și îi reunește în distribuție pe Tim Roth și Charlotte Gainsbourg.

 

Joi, 15 iunie, 11:30

Masterclass de actorie cu Geoffrey Rush

Destinat actorilor, studenților și profesioniștilor din industrie

Tema: Colaborarea actorului cu departamentele de Design, Make Up și Costume

Moderator: Laura Mușat

Geoffrey Rush este unul din cei doar 24 de actori (printre care Jeremy Irons și Al Pacino) care se pot mândri cu recunoașterea supremă în actorie, așa-numita Triple Crown of Acting – premiul Oscar pentru rolul pianistului din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996), premiul Emmy pentru interpretarea protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004) și premiul Tony pentru rolul monarhului Berenger I din piesa absurdă Regele moare de Eugen Ionescu.

Geoffrey Rush va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF.22.

 

Joi, 15 iunie, 15:00

Masterclass cu Simon Perry

Simon Perry este un producător și regizor englez cunoscut pentru filme precum 1984 (1984), Brimstone (2016) și Perfect Sense (2011).

Între 2006 și 2011, a fost director executiv al Irish Film Board, agenția de stat responsabilă pentru sprijinirea întregii cinematografii irlandeze.

Este, de asemenea, președinte al Ateliers du Cinéma Européen (ACE), care oferă formare avansată pentru producătorii europeni.
 
Perry deține distincția franceză de Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres și cea de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE).

 

Vineri, 16 iunie, 11:30

Geoffrey Rush în conversație cu Mihai Chirilov

Discuția este deschisă presei și publicului.

 

Sâmbătă, 17 iunie, 11:00

Oliver Stone în conversație cu Mihai Chirilov

Oliver Stone a câștigat trei premii Oscar, două pentru regia filmelor Plutonul (Platoon, 1986) și Născut pe 4 iulie (Born on the Fourth of July, 1989) și unul pentru scenariu, cu Expresul de la miezul nopții (Midnight Express, r. Alan Parker, 1979). O figură polarizantă, Stone s-a impus ca unul dintre cei mai importanți regizori ai Hollywoodului din anii ‘80-'90, care „a trasat istoria Americii într-un mod unic, provocator și distractiv” (David Parkinson, British Film Institute).

Oliver Stone va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF.22.

 

Sâmbătă, 17 iunie, 16:00, TIFF Lounge Piața Unirii

InspiraTIFF cu Darko Perić

Darko Perić și-a început cariera în 2010, când a fost distribuit în serialul spaniol Crematorio produs de Canal+. În 2015 a jucat în filmul A Perfect Day, alături de Benicio del Toro și Tim Robbins. A devenit cunoscut în lumea întreagă datorită rolului din La Casa Del Papel de pe Netflix, care a fost desemnat Cel mai bun serial dramatic la Premiile Emmy 2018.  

Darko Perić face parte din juriul Competiției Oficiale TIFF.22.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.