Ziua HBO la TIFF 2010 | TIFF

Ziua HBO la TIFF 2010

02.06.2010 03:00

Devenită deja o tradiţie la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Ziua HBO vă propune joi, 3 iunie 2010, trei producţii originale HBO România şi două producţii originale HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur sau selecţionate la festivaluri de prestigiu.

Evenimentul special al Zilei HBO la TIFF îl reprezintă proiecţia în avanpremieră extraordinară a celui mai nou documentar produs de HBO Central Europe în regia lui Matei-Alexandru Mocanu, The Shukar Collective Project. Filmul urmăreşte formarea şi evoluţia fenomenului Shukar Collective, într-o manieră vizuală provocatoare şi neconvenţională. Producţia depăşeşte graniţele documentarului muzical, orizontul său de cercetare vorbind, mai mult decât despre muzică, despre contactul şi ciocnirea dintre culturi.

Proiecţia filmului va avea loc la Cinema Victoria, ora 17.00, în prezenţa regizorului şi producătorilor filmului.

The Shukar Collective Project va avea premiera la HBO în data de 24 iunie, ora 20.00.

Tot cu ocazia proiecţiei acestui documentar în cadrul Zilei HBO la TIFF, publicul este invitat la Bastionul Croitorilor, în perioada 3 - 6 iunie, să viziteze expoziţia Tribal Music for the Global Village, care cuprinde fotografii din timpul filmărilor, realizate de Iulian Nan.

Documentarul produs de HBO România, Lumea văzută de Ion B., regizat de Alexander Nanau, proiectat la Cinema Arta, ora 12.30, este încă o producţie oferită de HBO România la această ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul arată călătoria şi transformarea lui Ion Bârlădeanu din cerşetor în artist apreciat pe plan internaţional. Documentarul a avut premiera mondială la festivalul Visions du Reel din Elveţia şi a fost selecţionat la alte festivaluri internaţionale de renume cum ar fi Crossing Europe, Hot Docs sau Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Londra unde s-a bucurat de aprecierea publicului dar şi a criticilor de specialitate.

Cel de-al treilea documentar original HBO România inclus în programul Zilei HBO la Cinema Arta, ora 15.00, este Circul Vesel, regizat de Claudiu Mitcu. Un film cinstit, curajos, care spune povestea de viaţă a uneia dintre cele mai vechi familii de artişti de circ din ţară, respectiv a unora dintre cei mai bătrâni artişti de circ încă în viaţă, descendenţi ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdebschi.  

Celor trei documentare autohtone li se adaugă două producţii HBO americane. Into the storm este un film biografic despre Winston Churchill şi mandatul lui în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Filmul este regizat de Thaddeus O’Sullivan, iar rolul principal este interpretat de Brendan Gleeson. Into the storm este continuarea filmului de televiziune The Gathering Storm în care este prezentată viaţa lui Churchill, în anii de dinainte de război. Filmul va fi proiectat la Cinema City, sala 2, ora 11.30. 

Taking Chance/ Ultimul drum al lui Chance este un film emoţionant inspirat din povestea adevărată a unui marinar american, colonelul Strobl, care s-a oferit voluntar să escorteze rămăşiţele caporalului Chance Phelps de 19 ani, ucis în Irak, până într-un mic oraş din Wyoming. Filmul va putea fi vizionat la Cinema City, sala 1, ora 18.00.


Intrarea este liberă la toate proiecţiile incluse în programul Zilei HBO la TIFF 

 

Circul Vesel cât şi The Shukar Collective Project sunt două proiecte finaliste la Concursul Naţional de Scenarii iniţiat  de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF.

În acest an, HBO România oferă secţiunile No limit şi What’s Up, Doc? in cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Prezenţa HBO la TIFF este completată de Cinemax care oferă secţiunea 3x3. Iar în cadrul Zilelor Filmului Românesc, vor fi prezentate mai multe producţii autohtone realizate printre altele şi cu participarea HBO România: Caravana cinematografică, Kapitalism – reţeta noastră secretă, Aurora, Felicia înainte de toate, Medalia de onoare, Portretul luptătorului la tinereţe.

În cadrul Galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vor fi anunţaţi câştigătorii Concursul Naţional de Scenarii iniţiat  de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF. Anul acesta au fost înscrise în concurs 411 scenarii din care 122 la categoria lung metraj, 262 la categoria scurt metraj şi 27 la sectiunea documentar, numărul scenarilor fiind aproape dublu faţă de cel înregistrat anul trecut.