3x3 la TIFF.23: Daniele Luchetti, Ryûsuke Hamaguchi, Claude Sautet
Trei cineaști importanți din Italia, Japonia și Franța vor fi celebrați la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca). Este vorba despre Daniele Luchetti, Ryûsuke Hamaguchi și Claude Sautet, ale căror filme emblematice vor fi proiectate în secțiunea 3x3.
Biletele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online - https://tiff.ro/program
Daniele Luchetti și-a început incursiunea în lumea filmului ca actor și asistent de regie al lui Nanni Moretti, dar s-a impus rapid ca un regizor cu o viziune singulară, indiferent de genul pe care l-a abordat.
La TIFF.23, spectatorii vor putea vedea Școala (La Scuola, 1995), care prezintă destinele unor tineri dintr-un liceu de suburbie, Legături (Lacci, 2020), o dramă despre o căsnicie în criză care a deschis Festivalul de la Veneția, dar și Încredere (Confidenza, 2024), cel mai recent film al său, unde Daniele Luchetti intră pe teritoriul thrillerului psihologic.
Filmele lui Daniele Luchetti se văd la TIFF.23 cu sprijinul Institutului Italian de Cultură.
Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști japonezi contemporani, Ryûsuke Hamaguchi a cunoscut faima internațională odată cu Happy Hour (2015), care a avut premiera la Locarno. Filmele ulterioare au fost selecționate la cele mai importante festivaluri de film din lume, de la Berlin și Veneția la Cannes, dar și la Oscaruri, devenind al treilea regizor nipon nominalizat la Premiul pentru Cel mai Bun Regizor al Academiei Americane de Film.
Din cadrul secțiunii 3x3 fac parte Pasiunea (The Passion, 2008), al doilea film al regizorului, povestea unei petreceri de logodnă ce ia o întorsătură neașteptată, Condu-mi mașina (Drive My Car, 2021), adaptarea după Murakami cu care a câștigat Oscarul pentru Cel mai Bun Film Străin, și Răul nu există (Evil Does Not Exist, 2023), laureat cu marele premiu al juriului la Veneția, despre un sat amenințat de construcția unui complex de glamping. Cele trei titluri completează omagiul adus cinematografiei nipone prin secțiunea Focus Japonia.
Chiar dacă la vremea premierei filmele sale nu au fost bine primite de critică și au trecut în umbra celor din Noul Val Francez, operele lui Claude Sautet sunt considerate acum niște capodopere clasice care descriu societatea burgheză franceză și ale căror protagoniști sunt, de cele mai multe ori, bărbați indeciși și femei puternice.
Întâmplările vieții (Les choses de la vie, 1970), selecționat în Competiția Oficială de la Cannes, a fost filmul care a atras atenția publicului, devenind un succes la box office în Franța. Acesta îi are în rolurile principale pe Michel Piccoli și Romy Schneider, care va deveni actrița lui fetiș. Cei doi joacă împreună și în Max și infractorii (Max et les ferrailleurs, 1971), despre un inspector de poliţie parizian frustrat de bandele de hoţi care îi tot scapă printre degete. Pentru Vincent, François, Paul și ceilalți… (Vincent, François, Paul et le autres…, 1974), un portret al unor bărbați care se confruntă cu criza vârstei de mijloc, regizorul a adus laolaltă o distribuție impresionantă formată din Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani și Gerard Depardieu. Cele trei titluri definitorii pentru filmografia lui Claude Sautet vor putea fi văzute în versiune restaurată la TIFF în cadrul secțiunii 3x3.
Filmele lui Claude Sautet se văd la TIFF.23 cu sprijinul Institutului Francez și a Ambasadei Franței în România.