Prezentare EducaTIFF
PROGRAMUL DE EDUCAȚIE CINEMATOGRAFICĂ PENTRU ELEVI
De ce EducaTIFF?
Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili.
Prin activitățile din cadrul EducaTIFF, copiii își extind cultura cinematografică și abilitățile media literacy – capacitatea de a analiza un produs mediatic, și de a-și exprima punctul de vedere asupra lui.
În plus, EducaTIFF suține formarea unei comunități importante de susținători ai implementării educației cinematografice în sistemul de învățământ din România.
Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).
Detalii și înscrieri aici
Ce își propune EducaTIFF?
- să formeze, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat;
- să inițieze primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media;
- să influențeze dezvoltarea gândirii critice și a puterii de analiză a tinerilor;
- să (re)aprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice;
- să îndemne tinerii să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi.
Beneficiari EducaTIFF
Publicul:
- Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani și profesorii lor;
- Asociații, fundații, școli speciale pentru grupuri defavorizate;
- Inspectori și directori școlari;
- Consilieri educativi;
- Părinți.
Susținători și mentori:
- Profesioniști din domeniul cinematografiei (actori, regizori, directori de imagine, producători, critici de film, etc.)
- Artiști din domeniul artelor vizuale (ilustratori, graficieni, autori de benzi desenate, fotografi, etc.)
Activități în cadrul EducaTIFF
- Proiecții de filme europene, urmate de discuții/dezbateri despre temele atinse, moderate de critici de film.
- Ateliere susținute de specialiști din domeniul audio-vizual, pe diverse teme: critică de film, animație, regie, desen ilustrativ, etc.
- Concursul Tineri Critici de Film – participanții sunt invitați să scrie propriile recenzii ale filmelor și să le trimită prin email organizatorilor. Cele mai bune lucrări premiate în cadrul festivalului.
- Young Audience Awards - tinerii votează pentru Cel mai bun film pentru tineret în competiția Young Audience Award, organizată de Academia Europeană de Film. Sunt invitați să vizioneze în mod gratuit cele 3 filme nominalizate de EFA (European Film Academy) și să-și voteze preferatul.