Cine-concert Haxan, cu acompaniament live Bardi Johannsson & orchestra operei Maghiare din Cluj | TIFF

Cine-concert Haxan, cu acompaniament live Bardi Johannsson & orchestra operei Maghiare din Cluj

22.03.2016 18:04

 

Duminică, 29 mai, Castelul Banffy, Bonțida | Ora: 21:45 Biletehttp://bit.ly/1o4nKms

Un artist islandez talentat și un controversat horror mut suedez din anii 20, alături de o orchestră simfonică din Cluj, vor aduce un spectacol de neuitat la Castelul Banffy de la Bonțida. 

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena muzicală islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer și un bun satirist, cu o predilecție pentru umorul suprarealist. Versatil și cu o viziune proprie, Bardi a compus muzică pentru Teatrul Național din Islanda și Centre Dramatique D’Orleans, a creat coloana sonoră pentru numeroase scurtmetraje, filme mute și producții de teatru majore, iar bucăți din creațiile lui însoțesc spoturile publicitare ale unor mărci faimoase. Muzica pentru filmul Reykjavik Rotterdam (2009), al regizorului Oskar Jonasson, i-a adus Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră originală la Edda Film Awards din Islanda. 

Filmul mut Haxan / Häxan: Witchcraft Through the Ages este o producție neobișnuită din 1922, interzisă ani de-a rândul pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului și pentru nuditatea excesivă. În 2004, filmul a fost redescoperit de public și critici, fiind proiectat la cinematograful parizian Forum des Images, acompaniat live de Bardi Johannsson, care a cântat la două vioare, percuție și sistem electro. Ulterior, partitura a fost aranjată pentru orchestră simfonică și prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Națională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul mut la Centrul Pompidou din Paris.

La TIFF, în cadrul gotic unic oferit de Castelul Banffy, proiecția filmului mut Haxan va fi acompaniată de muzica originală a lui Bardi, în interpretarea Orchestrei Simfonice a Operei Maghiare din Cluj, dirijate de Simona Strungaru.

Pianistă, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit masteratul la Conservatorul din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producție a Prime Foundation și Grand Theater Groningen din Olanda. A dirijat Fiarmonica Banatul din Timișoara într-o colaborare excepțională Cobzality simfonic, Green Orchestra pentru un concert al cântăreței Loredana Groza și pentru concertul trupei URMA la MTV UNPLUGGED.