Ziua Maghiară | Castelul de la Gilău | TIFF

Ziua Maghiară | Castelul de la Gilău

21.05.2016 21:35

Ziua Maghiară - Miercuri, 1 iunie, ora 19:00

Bilete: http://bit.ly/27LrWKK

O nouă locație spectaculoasă pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară miercuri, 1 iunie, de la ora 19.00, cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Febră în zori/ Hajnali laz (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobișnuită, inspirată din realitate.  

 

Situat în mijlocul unui parc natural de aproximativ 15 hectare, cu vedere către munții Gilău, Castelul Gilău a fost ridicat pe locul unei foste cetăţi medievale. Aceasta, la rândul ei, a fost clădită peste castrul roman care străjuia antica Napoca. Castelul, construit în stilului Renaşterii transilvănene, are o formă dreptunghiulară, cu două nivele. Are 30 de camere şi o curte interioară. Castelul a fost o lungă perioadă casa episcopilor transilvani, în secolul XVI, iar o vreme a fost locul preferat al prințesei Isabella Zapolya, fiica regelui Sigismund al Poloniei.

Republic | Castelul de la Gilău | În deschidere: Bagossy Brothers Company

Republic este una dintre cele mai cunoscute trupe maghiare de rock, care și-a creat propriul stil inspirându-se atât din generația muzicii beat din Ungaria, cât şi din rădăcinile muzicii populare din bazinul Carpatic. Deşi „The Worst Group in Hungary” apare scris pe fiecare album al lor, sunt recunoscuţi unanim ca fiind una dintre cele mai bune formații din Ungaria. 28 de albume de studio, 14 înregistrări de concerte, compilaţii şi albume cu concepţie originală, precum şi numeroasele premii ale publicului şi ale forurilor profesionale fac parte din palmaresul „celei mai proaste trupe din Ungaria”. În 2015, trupa a împlinit 25 de ani. 

Bagossy Brothers Company

Formaţia a fost înfiinţată în 2013, în Gheorgheni (judeţul Harghita), de un grup de prieteni care cântau de câţiva ani împreună. Bagossy Brothers Company și-a conturat un stil propriu, o combinație de indie folk şi alternativ. Posturile de radio din zona Transilvaniei şi din Ungaria difuzează cu regularitate cele mai populare piese ale trupei. În 2014, Bagossy Brothers Company a avut peste 70 de concerte, fiind prezentă la câteva festivalurile importante din Ardeal. Numele formaţiei derivă din numele de familie al fraţilor Bagossy – Bagossy Norbert (chitară, voce) şi Bagossy László (chitară bas, voce). Lor li s-au alăturat și alți muzicieni: Bartis Szilárd (tobe), Tatár Attila (chitară, chitară bas şi voce) şi Kozma Zsombor (vioară, acordeon şi instrumente cu clape).

Febră în zori | Hajnali Laz

Regia: Péter Gárdos

Bazat pe întâmplări petrecute în realitate şi având ca fundal o tabără de reabilitare suedeză în toamna şi iarna lui 1945, filmul spune povestea unei iubiri născute în cele mai bizare dintre împrejurări, între doi supravieţuitori ai Holocaustului. Dragostea lor înfruntă toate obstacolele, inclusiv moartea, atunci când aceasta survine.

Festivaluri: Salonic 2015