Membrii juriu

Juriu Competitie

    Ana Ularu

    Bio

    Născută pe 26 iunie 1985 la Bucureşti, Ana Ularu este absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. A debutat în film la 9 ani, în Meurtres par procuration, de Claude-Michel Rome, și a avut până acum numeroase roluri în filme de lung și scurtmetraj, seriale TV, dar și piese de teatru.

    S-a făcut remarcată în producții precum Turkey Girl , un scurtmetraj realizat de Cristian Mungiu și inclus în proiectul internaţional Lost and Found, în Italiencele (r. Napoleon Helmis), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean) sau Youth without Youth/ Tinerețe fără tinerețe (r. Francis Ford Coppola).

    Recent, Ana Ularu a jucat în Periferic (r. Bogdan George Apetri) rolul unei tinere eliberate din închisoare pentru o zi, răstimp în care încearcă să-și pună viața în ordine. Rolul i-a adus trofeul Boccalino - Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai bună actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Salonic și Premiul Gopo pentru interpretare feminină, la recenta gală a industriei de film din România. Ana Ularu a fost unul dintre cei 10 actori selectați în programul Shooting Stars 2012.

    Samuel Maoz

    Bio

    Regizorul israelian Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional o dată cu debutul în lungmetraj de ficțiune, Lebanon (2009). Născut în 1962, în Tel Aviv, cineastul a luptat în războiul din Liban, în 1982, ca soldat pe tanc. A făcut studii de cinema la Universitatea de Arte din Tel Aviv, pe care a absolvit-o în 1987, iar între 1990 și 1992 a realizat cinci episoade din serialul TV 008 and his battle against the enemies of the human race.

    A regizat mai multe documentare TV - Total Eclipse (2001), The Devil from Moscow (2003) and The Insufferable Lightness of Being (2005) – înainte de debutul în lungmetraj de ficțiune, Lebanon (2009). Filmul a fost obținut Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, în 2009, European Discovery 2010, Premiul FIPRESCI, Carlo Di Palma & European Cinematographer la Premiile Academiei Europene de Film 2010, și Marele Premiu al Juriului & Cel mai bun scenariu la Asia Pacific Screen Awards.

    Kjartan Sveinsson

    Bio

    Kjartan Sveinsson (n. 1978) este membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós, căreia i s-a alăturat în 1998. Cântă la pian, chitară, flaut, fluier, oboi, banjo și alte instrumente improvizate, care contribuie la sound-ul distinct al Sigur Rós.

    Kjartan Sveinsson a compus coloana sonoră a mai multor filme: scurtmetrajul The Last Farm (r. Rúnar Rúnarsson), nominalizat la Oscar în 2005, Plastic Bag (r. Ramin Bahrani), narat de celebrul cineast german Werner Herzog, Ondine (r. Neil Jordan) și Volcano, de Rúnar Rúnarsson, premiat pentru regie la TIFF 2011.

    Mark Adams

    Bio

    Mark Adams este critic de film la publicația americană de specialitate „Screen International”. Scrie în prezent și pentru „The Sunday Mirror”, iar de-a lungul timpului a fost critic și editor la „Variety”, „The Hollywood Reporter”, Moving Pictures International. A fost director de programe la National Film Theatre și director de cinema la International Council on Archives și a colaborat cu diverse festivaluri din întreaga lume, în calitate de consultant pe programe. Lucrează în industria filmului de peste 25 de ani.

    Mike Downey

    Bio

    Producător și CEO al Film and Music Entertainment (F&ME), Mike Downey a realizat cu casa sa de distribuție independentă, înființată în urmă cu 11 ani, peste 40 de lungmetraje. Printre ele, Before the Rain (r. Milcho Manchevski), premiat cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, White Lightnin’ (r. Dominic Murphy) și Son of Man (r. Mark Dornford-May, Guy X (r. Saul Metzstein) sau multi-premiatul The Parade/ Parada (r. Srdjan Dragojevic), care va putea fi văzut la TIFF 2012.

    Mike Downey este membru în board-ul Academiei Europene de Film și autor al seriei de volume „The Film Finance Handbooks - a Guide for European Producers”, publicată de Media Business School. Are studii în teatru la Universitatea din Warwick, la Sorbona, și Paris - X (Nanterre) și a predat cursuri de master în cadrul programului MEGA European. Este profesor de film la Universitatea din Ohio, președintele Festivalului de Film Motovun din Croația și consultant artistic pentru Festivalul de Film din Zagreb. Împreună cu Amnesty International, stabilește acordarea de premii pentru filmele care abordează subiectul drepturilor omului, în festivalurile internaționale.

Juriu ZFR Lungmetraj

    Guilhem Caillard

    Bio

    Guilhem Caillard este critic de film pentru revista canadiană Panorama-cinéma, ce prezintă cronici complexe şi analize cinematografice detaliate, abordând atât producţiile de masă cât şi cele independente. Totodată, este director al departamentului de relaţii publice al revistei mai sus-menţionate şi scrie cronici şi interviuri pentru alte publicaţii de profil.
    În plus, este selecţioner pentru Festivalul de Film Cinemania din Montreal, a participat de asemenea ca selecţioner în cadrul Cinémathèque Québécoise şi a organizat o retrospectivă dedicată filmelor western americane recente. A contribuit recent laVies et morts du Giallo, prima lucrare în limba franceză dedicată stilului Giallo, de sorginte italiană. Guilhem a contribuit la o serie de evenimente culturale franceze, precum Festivalul de Film Mediteranean Montpellier şi Festivalul Avignon.
    Cu diplome în Studii de Film şi Dezvoltare Culturală, interesele principale ale lui Guilhem sunt stilurile cinematografice, circuitul internaţional al festivalurilor de film şi economia industriei cinematografice. A făcut parte din juriul unui număr important de festivaluri de film.

    Michel Ciment

    Bio

    Michel Ciment predă Studii Americane în cadrul Universităţii Paris 7, ca profesor de onoare asociat, este membru al consiliului redacţional al revistei Positif, jurnalist radio şi producător pentru France Culture (Projection Privée) şi autorul a aproximativ cincisprezece publicaţii despre filme. Michel este de asemenea coautorul unor portrete ale unor cineaşti de succes, precum A 65% perfect man, Billy Wilder, scris împreună cu Annie Tresgot, Elia Kazan, an outsider, All about Mankiewicz, scris împreună cu Luc Beraud, sau Chronicle of a film foretold despre Francesco Rosi, redactat împreună cu Christine Lipinska.

    Vincenzo Rossini

    Bio

    După absolvirea Facultăţii de Studii de Film în 2007, Vincenzo Rossini a început să lucreze în cadrul Festivalului de Film de la Milano, în funcţia de coordonator al departamentului de film. La sfârşitul celor doi ani de training în domeniu, a făcut tranziţia către departamentul de selecţie al festivalului, activând chiar în comisia de selecţie. A fost curator pentru o serie de retrospective şi tributuri aduse unor cineaşti precum Terry Gilliam, Ermanno Olmi şi Jim Jarmusch, şi pentru colecţii de pelicule ce se concentrau pe autorii japonezi contemporani, cinematografie rromă sau documentare rock.

    În 2011, la 27 de ani, a fost numit director artistic al Festivalului de Film de la Milano, împreună cu Alessandro Beretta. Dincolo de activitatea din cadrul festivalului, Vincenzo scrie articole de design, arhitectură şi probleme de mediu în diverse jurnale şi reviste online.

Juriu ZFR Scurtmetraj

    Bogdan Mirică

    Bio

    După ce a terminat facultatea de Jurnalism, Bogdan a lucrat ca editor, copywriter şi romancier până în 2005, când la 27 de ani devine cel mai tânăr Director de Creaţie din industria publicitară europeană. Cu toate acestea, interesul pentru cinema îl face să plece la Londra unde studiază Scenaristică şi Producţie la Universitatea Westminster. Îşi începe cariera lucrând ca script reader la Slingshot Studios în Londra, după care revine în România, unde lucrează ca scenarist, până în prezent având produse două lungmetraje şi un serial de televiziune.

    În 2010 scrie şi regizează primul său scurtmetraj, Bora Bora, care printre altele câştigă premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2011, este selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno şi câştigă premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european la Festivalul Premiers Plans, Angers, Franta.

    În prezent Bogdan lucrează la lungmetrajul său de debut in lungmetraj şi la un serial de televiziune.

    Nóra Lakos

    Bio

    Nóra a absolvit în 2010 secţia de regie a Academiei Maghiare de Film, producând de atunci o serie de scurtmetraje şi documentare. În ultima perioadă, ea a lucrat la primul său scenariu de lungmetraj şi s-a ocupat de castingul unor producţii internaţionale.

    Cel mai recent scurtmetraj al său, Edina (2011), a fost selecţionat în festivaluri de film internaţionale precum Encounters, Festivalul de Film de la Sarajevo, Festivalul de Film de la Sofia, Alternative şi Săptămâna de Film Maghiară. Pelicula a primit Premiul Consulatului Britanic şi menţiunea specială a Oraşului Cinematografic din Sarajevo. A fost nominalizată la premiul pentru coproducţii Robert Bosch pentru cel mai recent documentar al său, Mustaţa maghiară, în 2010. A fost de asemenea selecţionată ca participant principal în cadrul Talent Campus Sarajevo în 2009.

    Nóra a fost de asemenea directorul Festivalului Internaţional de Scurtmetraje SZEMezz, un festival multidisciplinar în aer liber, organizat la Budapesta în 2005 si 2006.

    Tihomir Rachev

    Bio

    Tihomir Rachev s-a născut în 1978 în oraşul Varna din Bulgaria. La 17 ani, cu Zenit-ul tatălui său în mână, a început să facă fotografii legate de cultura stradală şi sporturi extreme. Câţiva ani mai târziu a absolvit secţia de Publicitate şi Artă Fotografică a Noii Universităţi bulgare din Sofia şi a început să lucreze ca fotograf profesionist. Lucrările lui apar în reviste precum Elle, Max, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health şi multe altele. Este ochiul din spatele multor campanii de imagine pentru companii şi branduri din diferite domenii precum modă, comunicare, tehnologie, turism şi entertainment.

    Tihomir este interesat şi de fotografia subacvatică şi de regie. În 2010 şi-a făcut debutul în regia de videoclipuri. Lucrările sale pot fi găsite la www.floor5studio.com.

Juriu FIPRESCI

    Salome Kikaleishvili

    Bio

    Critic de film si jurnalist din Tbilisi, Georgia, Salome a lucrat pentru jurnalul 24 Hours şi revista lunară de artă Tskheli Shokoladi, în cadrul cărora s-a ocupat de articolele despre evenimentele vieţii culturale contemporane, cinematografie şi personalitătţi creative, şi de asemenea de interviurile şi eseurile critice având ca subiect cinematografia modernă. În aceeaşi perioadă a predat cursul de Istorie Cinematografică la Institutul de Stat pentru TV şi Radio şi la Academia Naţională de Artă din Tbilisi.

    În 2005 ocupă poziţia de redactor-adjunct în cadrul revistei Cinema, unde se concentrează pe acoperirea festivalurilor de film internaţionale, iar din 2006 ocupă poziţia de redactor-şef în cadrul revistei Dialogue. Din 2010, Salome este editor executiv şi redactor al departamentului cultural în cadrul revistei săptămânale Tabula.

    Salome Kikaleishvili a fost membră a juriului FIPRESCI şi în cadrul festivalurilor internaţionale de la Berlin, Setubal, Atena, Dhaka, Tbilisi, Cottbus, Istanbul şi Almaty.

     

     

    Alberto Castellano

    Bio

    Eseist şi critic de cinema napoletan, scrie din 1989 pentru publicaţia Il Mattino din Napoli. Autor de numeroase eseuri şi cărţi despre Franchi şi Ingrassia, Douglas Sirk, Carlo Verdone, comedii şi dublaj, între 1997 şi 2000 a făcut parte din comitetul de selecţie al Săptămânii Internaţionale a Criticii afiliate festivalului de la Veneţia şi a predat semiotica filmului la Universitatea Fisciano-Salerno.

    Pasionat de cinematograful american de gen şi de comedia italiană de serie B, în ultimii ani a studiat modelele narative, stilul şi curentele unora dintre cinematografiile asiatice (China, Japonia, Coreea, Iran). Tocmai a relansat o carte despre Clint Eastwood, o reeditare adusă la zi unei monografii din 1988.

    Angelo Mitchievici

    Bio

    S-a născut la 5 noiembrie 1972 în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Este lector universitar în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Ovidius” Constanţa, unde ţine cursuri de literatură comparată. În anul 2008 a obţinut doctoratul în Filologie cu distincţia Summa cum laude la Universitatea din Bucureşti.

    A primit premiul revistei Cuvântul pe 2005 pentru volumul Explorări în comunismul românesc (vol. II Polirom, 2005, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir), premiul pentru debut al revistei Observator Cultural pe anul 2007 cu Mateiu I. Caragiale - fizionomii decadente şi premiul Ion Cantacuzino al Uniunii Cineaştilor din România, Asociaţia Criticilor de Film pe 2008 pentru profesionalismul întregii activităţii publicistice.

    Este membru USR şi UCIN din 2010, membru RAAS (Romanian Association for American Studies), cronicar de film şi redactor adjunct al revistei România literară, redactor adjunct al revistei Ex Ponto. Text, imagine, metatext.

Juriu Competiția Locală

    Daniel Cohen

    Bio

    Daniel Cohen este directorul artistic al Festivalului European de Film Fantastic din Strasbourg. Și-a început cariera în 1999 în calitate de proiecționist la un cinematograf de artă. În 2006, a pus bazele companiei Spectre Films și a organizat primul său festival, o retrospectivă dedicate celebrelor studiouri Hammer. În 2008 a înființat Festivalul European de Film Fantastic din Strasbourg.

    Andy Stewart

    Bio

    Fan declarat al genului horror, Andy Stewart a fost initial jurnalist sportiv. Însă în iunie 2011, a creat popularul blog AndyErupts.com, dedicat filmelor horror. Cronicile și articolele pline de umor au atras mulți cititori, iar blogul a ajuns în scurt timp unul dintre cele mai accesate de acest gen din Marea Britanie. În octombrie 2011, Andy a fost invitat să scrie pentru una dintre cele mai importante reviste de film horror Scream. Pe lângă profesia de jurnalist si critic al filmelor horror, Andy lucrează la producția primului său film horror, Dysmorphia, primul din seria de 3 filme horror de scurt metraj planificate de acesta. De asemenea, Andy și-a propus ca în vara anului 2013, să aibă loc filmările pentru primul său lungmetraj horror.

    Joachim Luetke

    Bio

    Este unul dintre cei mai apreciati artisti pe horror graphic design.
    S-a născut în 1957 în Germania și a studiat arta în Suedia. Între 1980-1986 a urmat cursurile Academiei de Artă din Viena. Este autor al unor coperți de album pentru trupe faimoase de metal precum Kreator, Sopor Aternus, Arch Enemy.
    Luetke este responsabil și pentru coperta albumului Death Cult Armageddon. Discul a atins vânzări record pe continentul american (circa 130.000 de exemplare pana in momentul de fata).