Membrii juriu

Juriu Competitie

    Cristina Flutur

    Bio

    Actriţă de film şi de teatru născută la Iaşi. Primeşte la Festivalul de Film de la Cannes, în 2012, Premiul de Interpretare Feminină pentru rolul Alina din filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Filmul este distins cu numeroase premii, atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind nominalizat în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale. Rolul marchează debutul Cristinei Flutur în cinematografie.

    După absolvirea Facultăţii de Litere, secţia Română-Engleză, a Universităţii „Al.I. Cuza” din oraşul ei natal, urmează actoria la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2004, ca actriţă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, joacă roluri dintre cele mai diverse în peste 17 spectacole, lucrând cu reputaţi regizori români şi străini pe scenele naţionale şi internaţionale. Pentru activitatea pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, primeşte în 2010 Diploma de Excelenţă pentru promovarea culturii, acordată de Ministerul Culturii.

    Giora Bejach

    Bio

    Directorul de imagine Giora Bejach s-a născut în 1960 în kibbutzul Hahotrim din Israel. În 1991 a absolvit secţia Film şi Imagine la Şcoala de Arte Camera Obscura şi mai târziu a studiat în Ungaria cu legendarul director de imagine Vilmos Zsigmond, câştigător al unui premiu Oscar pentru filmul lui Steven Spielberg Întâlnire de gradul trei. Giora Bejach a debutat în 1993.

    Cel mai celebru proiect al său de până acum este Lebanon, filmul de război al lui Samuel Maoz câştigător al Leului de Aur la cea de-a 66-a ediţie a festivalului de film de la Veneţia, în 2009. Pentru Lebanon, Giora Bejach a primit trofeul pentru Cea mai bună imagine la Premiile Filmului European în 2010.

    Thrillerul Lupoii cei răi, proiectat anul acesta la TIFF în cadrul secţiunii Ochi pentru ochi, i-a adus al treilea premiu Ophir din carieră, pentru Cea mai bună imagine, la Premiile Academiei de Film din Israel.

    Janos Szasz

    Bio

    Regizor de film şi teatru, Janos Szasz s-a născut în 1958. Este unul dintre cei mai apreciaţi regizori maghiari. Este, de asemenea, profesor la Academia de Teatru şi Film din Budapesta. Cel mai recent lungmetraj al său, Marele caiet, aflat pe lista scurtă a candidaţilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de anul acesta, este inclus în secţiunea Ziua maghiară la TIFF.

    A intrat în lumea teatrului când avea doar 18 ani şi a fost angajat ca recuziter la Teatrul Naţional din Budapesta. A lucrat în timpul studiilor la Academia Maghiară de Film, pe care a absolvit-o în 1987.

    În 1997 filmul său Băieţii Witman a fost selecţionat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes. Filmul a câştigat trofeul Silver Hugo la festivalul de la Chicago şi a reprezentat Ungaria la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Din distribuţia producţiei face parte şi populara Maia Morgenstern.

    În 2007, lungmetrajul său Opiu: Jurnalul unei femei nebune, i-a adus actriţei principale, Kirsti Stubø, trofeul Silver St. George pentru Cea mai bună actriţă la festivalul de la Moscova.

    Michael Kutza

    Bio

    Michael Kutza, designer grafic şi cineast renumit, este fondatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, ce-şi sărbătoreşte cea de-a 50-a aniversare în 2014, fiind cel mai longeviv festival de film competiţional din America de Nord. A fost condus de Kutza încă de la prima sa ediţie, în 1964.

    Născut la Chicago, Illinois, în data de 28 noiembrie 1940, Kutza a urmat cursurile Liceului Weber din Chicago. A primit o diplomă în Biologie şi Psihologie de la Universitatea Roosevelt. În anii 1960, Kutza a profesat ca asistent de montaj în cadrul Fred Niles Studio şi asistent de cameraman pentru film documentar în cadrul WGN-TV, ambele din Chicago. Între 1970 şi 1980 a fost critic de film din partea SUA pentru cotidianul italian Il Tempo în Roma.

    În 1984, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Arte şi Litere din partea Ministerului francez al Culturii.

    Kutza a primit de asemenea premiul Leul de Argint în cadrul celei de-a 32-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia pentru organizarea unei secţiuni speciale dedicate cineaştilor independenţi din SUA. A primit totodată premiul Chicago Sun-Times pentru „Contribuţii excepţionale aduse oraşului Chicago”. În 2010, publicaţia Chicago Magazine l-a inclus pe Michael Kutza în lista „Top 40 Vizionari din Chicago”.

    Nik Powell

    Bio

    În prima jumătate a anilor 1970, Nik Powell a inaugurat compania Virgin Records împreună cu Richard Branson şi, de-a lungul următorilor zece ani, cei doi au transformat o mică afacere într-un conglomerat britanic multi-milionar.

    În 1982 se desparte de Virgin şi demarează un parteneriat cu Stephen Woolley, alături de care fondează Palace Video, urmat de Palace Pictures şi apoi de Palace Productions, toate cu un renume impresionant în cadrul industriei de producţie şi distribuţie de film. Powell a deţinut funcţia de producător executiv pentru toate peliculele Palace, inclusiv filmele nominalizate la Oscar ale lui Neil Jordan The Crying Game, The Company of Wolves şi Mona Lisa.

    Scala, noua companie a lui Nik şi a lui Stephen Woolley a produs Backbeat, regizat de Iain Softley, The Neon Bible, regizat de Terence Davies, Little Voice, nominalizat la Oscar şi Globul de Aur şi regizat de Mark Herman, Last Orders, cu Michael Caine în rol principal şi regizat de Fred Schepisis, precum şi Ladies in Lavander, regizat de Charles Dance.

    Nik a fost numit director al Şcolii Naţionale de Film şi Televizune în 2003, rămânând totodată preşedinte non-executiv al companiei Scala Productions.

Juriu ZFR Lungmetraj

    Christoph Terhechte

    Bio

    Christoph Terhechte conduce echipa secţiunii Forum a festivalului de la Berlin din iunie 2001.

    S-a născut în 1961 în oraşul Münster din Westphalia. A studiat ştiinţe politice şi jurnalism la Universitatea din Hamburg şi lucrează ca jurnalist din 1984. În 1987 a început colaborarea cu Taz, un cotidian din Hamburg. În 1988 s-a mutat la Paris pentru doi ani, lucrând ca freelancer. Până în 1990 a lucrat în echipa de selecţie a Forumului european al filmelor cu buget mic din Hamburg. În 1991 a devenit editorul de cinema al revistei berlineze Tip.

    De la sfârşitul anului 1997, este membru al comisiei de selecţie a secţiunii Forum a Berlinalei. În iunie 2001 a fost ales responsabil al secţiunii.

    Grainne Humphreys

    Bio

    Grainne Humphreys este director al Festivalului Internaţional de Film din Dublin, cel mai important festival public din Irlanda. Grainne ocupă această funţcie de opt ani. Şi-a început cariera în educaţia de film, predând lecţii despre cinema şi alegând filme pentru publicul tânăr din Dublin şi din restul Irlandei.

    A lucrat în cinema-ul independent timp de aproape 19 ani, iar în 1994 a fost administrator pentru festivalul Junior Dublin Film Festival. A fost director adjunct al Institutului de film irlandez, ocupând funcţia de director  al festivalului de film documentar Stranger Than Fiction şi al Festivalului de film francez din Dublin între 2002 şi 2007.

    A fost co-editor al seriei de publicaţii Irlanda în film, despre o serie de lungmetraje irlandeze emblematice. Colaborează regulat cu posturile de radio şi televiziune pe subiecte legate de arte.

    Pamela Pianezza

    Bio

    Pamela Pianezza este selecţioner pentru secţiunea Săptămâna criticii a festivalului de la Cannes. Jurnalist şi critic de film, colaborează cu publicaţii precum Première, Le Monde des ados şi Sequences (Canada) scriind mai ales despre filmele scandinave şi est-europene. Este fondatoarea site-ului cultural Tess Magazine.

    Are studii postuniversitare în cinema şi jurnalism şi predă istoria şi teoria criticii de film la Baltic Film School din cadrul Universităţii din Tallinn.

Juriu ZFR Scurtmetraj

    Boyd van Hoeij

    Bio

    Boyd este un critic de film freelancer specializat pe cinematograful european contemporan. Scrie cronici de la marile festivaluri pentru publicaţia americană The Hollywood Reporter, este editorul de film al revistei Winq (Olanda/Marea Britanie) şi este corespondent pentru portalul specializat pe cinema european cineuropa.org. Contribuie cu regularitate pentru International Film Guide (Marea Britanie), Filmkrant (Olanda) şi indieWIRE (Statele Unite). Materialele sale au fost publicate în zece limbi, inclusiv română. 

    Cristina Groşan

    Bio

    Cristina Groşan este un cineast şi artist vizual de origine romȃnă şi locuieşte momentan în capitala Ungariei, Budapesta. Ea se concentrează pe poveşti ciudate despre maturizare, ce încearcă să examineze ce înseamnă să fii o femeie aici şi acum.

    Dupa absolvirea cursurilor Facultăţii de Teatru şi Televizune din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Romȃnia, Cristina a regizat mai multe scurtmetraje ce au fost selecţionate în circuitul de festivaluri europene. Ȋn 2013, a fost aleasă pentru a participa timp de o lună în programul Sarajevo City of Film, unde a filmat şi cel mai recent scurtmetraj. Holiday at the Seaside a debutat în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, unde a cȃştigat marele premiu "Atlantic Group" pentru Cel mai bun scurtmetraj.

    Ȋn prezent, Cristina lucrează la Opening, un film despre lumea obscură a studiourilor de sex chat. Opening a fost nominalizat în 2014 pentru Premiul de Film pentru Cooperare Internaţională de către Fundaţia Robert Bosch.

    Pavel G. Vesnakov

    Bio

    Pavel G. Vesnakov este un regizor bulgar multipremiat, cunoscut pentru ideile sale extrem de realiste şi provocatoare, ce explorează degradarea societăţii bulgare contemporane.

    Este scenaristul, regizorul şi monteurul trilogiei de scurtmetraje Inches of Suburbia. Trilogia este formată din trei filme: Trains, lansat în 2011, The Paraffin Prince, lansat în 2012, şi Pride, lansat în 2013. Cel mai recent dintre acestea, Pride, a câştigat Marele Premiu în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraje Clermont-Ferrand şi este nominalizat pentru Premiile Academiei Europene de Film.

Juriu FIPRESCI

    Cătălin Olaru

    Bio

    S-a născut în 1981 şi a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. Are un Master în Consultanţă şi expertiză în publicitate. Din 2006 combină activitatea de copywriter cu pasiunea pentru film, publicând cronici în diverse publicaţii de specialitate din România.

    În 2012 devine primul câştigător al bursei Alex. Leo Şerban pentru critică de film decernate de TIFF şi este implicat în organizarea festivalului de film românesc de la New York Making Waves: New Romanian Cinema.

    Din 2013 este membru în Asociația Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaștilor din Romania.

    Oleksii Pershko

    Bio

    S-a născut la Moscova în 1966. După absolvirea cursurilor Universităţii de Stat din Kiev în 1990, Oleksii a lucrat în cadrul Festivalului de Film Internaţional “Molodist” din Kiev în departamentele de selecţie film, programare şi relaţii cu presa. A urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Studii de Film din cadrul Institutului de Stat de Arte Teatrale din Kiev.

    Din 1992, publică articole şi recenzii în cele mai importante publicaţii de profil din Ukraina, precum revistele KinoKolo, Kinodigest, Total Film, jurnalul Kommersant şi portalul cinematografic naţional www.kino-teatr.ua.

    Oleksii este membru al Uniunii Cineaştilor din Ucraina şi expert în comisia de producţie din Agenţia Ucraineană de Film.

    Sheila Johnston

    Bio

    După finalizarea doctoratului despre regizorul german Rainer Werner Fassbinder în cadrul Şcolii Slade de Arte Frumoase, Universitatea din Londra, Sheila Johnston a devenit redactor-fondator pentru The Independent, unde a publicat recenzii de film timp de zece ani.

    A scris despre cinematografie şi arte pentru Daily şi Sunday Telegraph, The Times, Screen International, theartsdesk.com şi multe alte publicaţii şi a ţinut prelegeri despre film şi cultură populară pentru instituţii precum British Council, British Film Institute şi Universitatea Open.

Juriu Competiția Locală

    Costin Chioreanu

    Bio

    Designer grafic, ilustrator, artist video şi muzician, Costin Chioreanu s-a născut în 1982. În 2001 a absolvit secţia Design grafic a Universităţii Naţionale de Arte, iar din 2003 este semnatarul unor expoziţii găzduite de câteva dintre cele mai cunoscute galerii de artă din România. Este fondatorul studioului Twilight13Media.

    În 2011 expoziţia sa "When Purgatory Ends" a fost prezentată în New York, Helsinki şi Bucureşti, iar un an mai târziu lucrările sale au putut fi admirate în Italia, Norvegia, Olanda şi România. În prezent este considerat unul dintre cei mai talentaţi artişti metal, după ce a colaborat cu nume precum Darkthrone, Ulver, Triptykon, At The Gates şi multe altele.

    Expoziţia sa "Insights" va putea fi văzută la Cluj în cadrul TIFF.

    Gaz Bailey

    Bio

    Gaz Bailey este fondatorul şi directorul Festivalului de Film Horror Abertoir din Ţara Galilor. În industria media s-a implicat în activitatea de training în post-producţia de televiziune, colaborând cu postul de televiziune american PBS.

    După obţinerea unei diplome de master în Studii de Film în Marea Britanie, Gaz a realizat tranziţia către sectorul expoziţional, devenind manager şi responsabil cu programarea filmelor în cadrul Centrului de Arte Aberystwyth. Lucrează îndeaproape cu Festivalul de Film One World WOW Wales.

    Din 2006, a extins cu entuziasm Festivalul de Film Horror Abertoir într-un eveniment captivant şi divers de şase zile, ce cuprinde premiere, filme mute cu acompaniament live, discuţii, prezentări, scurtmetraje noi, proiecţii cult, Q&A-uri cu invitaţi de seamă, teatru şi muzică.

    Marc Carreté

    Bio

    Marc Carreté, producător, scenarist şi regizor, s-a născut la Barcelona în 1970. S-a specializat în imagine şi sunet în cadrul Şcolii de Media Audiovizuale din Barcelona. De-a lungul următorilor ani, Marc ca colabora cu unele dintre cele mai apreciate agenţii de advertising din Spania. În 2010, pune bazele agenţia KRT MEDIA, iar în 2011 scrie, produce şi regizează Mal Cuerpo, primul său scurtmetraj, selectat în competiţia oficială a celei de-a 44-a ediţii a Festivalului de Film de la Sitges.

    2012 este anul lansării scurtmetrajului Castidermia, pe care l-a scris, produs şi co-regizat. Acesta a fost inclus în selecţia oficială a mai multor festivaluri internaţionale. Scrie scenariul pentru primul său lungmetraj, Asmodexia. Pelicula a fost filmată în Barcelona în 2013 şi este inclusă acum în noua secţiune Midnight Delirium din cadrul TIFF.