Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru „Aferim!”

16.02.2015 03:31

Cineastul a fost premiat pentru regie la Festivalul de la Berlin.

Regizorul Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin cu filmul Aferim!, ex aequo cu regizoarea Malgorzata Szumowska, pentru Body.

„Dacă știam că voi câștiga un premiu atât de important, aș fi fost mai serios când filmam”, a spus Radu Jude pe scenă, mulțumind echipei. Acesta a adăugat că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine mai mult filmul românesc.

Ursul de Aur i-a revenit cineastului iranian Jafar Panahi, pentru Taxi, o peliculă filmată în Teheran cu resurse minime și cu regizorul însuși în rolul șoferului. Tot Taxi a fost votat cel mai bun film de critica internațională, care i-a acordat premiul FIPRESCI. 

Marele Premiu al Juriului a fost câștigat de Pablo Larrain, cu El Club, iar Ixcanul Volcano, în regia lui Jayro Bustamantea fost apreciat pentru inovație și a obținut trofeul Alfred Bauer. Pentru scenariu a fost premiat El Boton de Nacar, al lui Patricio Guzman. Charlotte Rampling și Tom Courtenay au fost recompensați pentru interpretarea unui cuplu în 45 Years. Un Urs de Argint pentru contribuție artistică deosebită au câștigat directorul de imagine Sturla Brandth Grovlen, pentru Victoria, și Evgheni Privin și Serghei Mihalciuk, pentru imaginea lui Under the Electric Clouds al lui Alexei German.

Din juriul prezidat de Darren Aronofsky au făcut parte Matthew Weiner, creatorul Mad Men, actorii Audrey Tatou și Daniel Bruhl, regizorii Bong Joon-ho și Claudia Llosa și producătorul Martha De Laurentiis.

Aferim! este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), pornesc în căutarea unui rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru semnează imaginea, Cătălin Cristuțiu – montajul, Dana Bunescu – sound design-ul. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător Ada Solomon.

Din distribuție fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Radu Jude este unul dintre cei mai apreciați regizori din Noul Cinema Românesc. A obținut numeroase premii cu scurtmetrajele Lampa cu căciulă, Alexandra, O umbră de nor, Trece și prin perete, dar și cu lungmetrajele Cea mai fericită fată din lume (Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, printre altele) și Toată lumea din familia noastră, proiectat în premieră mondială la Berlin, în secţiunea Forum, în 2012 și distins, printre altele, cu Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

În 2013, filmul Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câștigat Ursul de Aur la Berlin.

La ediția de anul acesta, în secțiunea Panorama Special, a fost proiectat în premieră mondială și filmul De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu.