Ateliere și filme speciale pentru copii în cadrul Alba Film Fest, prin programul EducaTIFF

22.08.2017 11:03

Cei mai tineri spectatori vor avea filme special alese pentru ei, în funcție de vârstă, alături de ateliere și activități distractive

Copiii și adolescenții sunt așteptați la Alba Iulia Music & Film Festival! Cei mai tineri spectatori vor avea filme special alese pentru ei, în funcție de vârstă, alături de ateliere și activități distractive care le vor permite să intre în lumea marelui ecran și să descopere măcar o parte din secretele cinema-ului.

Evenimentele speciale pentru copii sunt organizate în cadrul EducaTIFF, programul de educație cinematografică inițiat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

EducaTIFF aduce la Alba Iulia trei filme care îi vor ajuta pe cei mai tineri dintre marii iubitori de film să descopere o mulțime de lucruri noi despre lumea în care trăiesc. Proiecțiile, cu intrare liberă, vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor începând de vineri, 8 septembrie, până duminică, 10 septembrie.

Pentru copii de peste 6 ani, EducaTIFF propune aventura fantastică „Profesorul Broască” („Mr. Frog”, Olanda, 2015). Acțiunea începe într-o sală de clasă aparent obișnuită, cu elevi ce așteaptă un profesor la fel ca toți ceilalți. Doar că elevii vor avea parte de o surpriză: profesorul Frans nu e deloc un dascăl ca toți ceilalți, fiindcă uneori se poate transforma în broască! Tinerei Sita îi place atât de mult acest profesor, încât e gata să facă orice pentru a-l proteja de animalele periculoase.

Spectatorii de peste 12 ani sunt invitați în regatul condus de „Regele piticilor” („Konig Laurin”, Germania, 2016). Personajul principal e Theo, un băiat de numai 13 ani, fiul neînvinsului Dietrich, care se visează la rândul său mare cuceritor! Doar că Theo leagă o prietenie cu cel mai mare dușman al tatălui său, Laurin, fostul rege al piticilor. Așa că tânărul nostru aventurier se va confrunta cu o dilemă grea: să devină un cuceritor ca tatăl lui, sau să se dedice pasiunii sale secrete și să găsească, astfel, fericirea.

Liceenii, cu vârste peste 15 ani, sunt invitați să afle despre o formă de rasism și discriminare ce a existat într‑o regiune pe care o considerăm acum un exemplu de civilizație. „Sânge de lapon” („Sami Blood”, Suedia / Norvegia / Danemarca, 2016 ) va dezvălui o parte neștiută din istoria Peninsulei Scandinave. Bineînțeles, totul este văzut prin ochii unui copil: Elle Marja are 14 ani și face parte din comunitatea crescătorilor de reni, Sámi. Tânăra visează însă la o altă viață – dar pentru a ajunge unde își dorește, va trebui să rupă legăturile cu familia și cu comunitatea din care a făcut parte întreaga ei viață.

În completarea proiecțiilor de film, EducaTIFF include în zilele de weekend o serie de activități care vor dezvolta universul cinematografic al elevilor, gândirea critică și creativitatea. Astfel, sâmbătă și duminică între orele 10 și 13, Caponiera Alba Iulia va găzdui ateliere de animație în care copiii vor crea chiar ei un scurt film, în tehnica „stop-motion”. Tema aleasă pentru ateliere este „Dacii și romanii”.

Copiii între 11 și 14 ani vor avea ocazia să parcurgă mai multe roluri necesare pentru ca un film să devină realitate. Sub îndrumarea Mirelei Țâîrlea, ei vor fi pe rând actori, scenariști și regizori, iar la final își vor putea trece în CV prima lor creație cinematografică!

Intrarea la atelierele EducaTIFF din cadrul Alba Iulia Music & Film Festival va fi gratuită, în limita locurilor disponibile în sală, dar cu condiția rezervării locurilor din avans printr-un email trimis la adresa [email protected]. Programul EducaTIFF are și propria pagină de Facebook unde puteți citi mai multe detalii: fb.com/educaTIFF.

Mai multe detalii despre programul Alba Iulia Music & Film Festival și filmele din acest an, pentru toate vârstele, vor fi publicate la finalul lunii august. Până atunci, toate noutățile sunt disponibile în timp real pe site-ul AlbaFilmFest.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu susținerea Azets Insight.