TIFF 2019: drame întunecate și suspans fără limită în secțiunea Umbre
Suspansul îți blochează respirația, palmele încep să îți transpire și parcă nu-ți mai găsești locul în scaunul de cinema. Simptomele unui atac de panică? Nu.
Experiența vizionării unui horror bun, proiectat în cadrul celei mai întunecate secțiuni a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Umbre aduce în premieră la Cluj 12 lungmetraje și tot atâtea filme scurte dintre cele mai intense produse în ultimul an. Secțiunea este prezentată de Fantasy Film Fest și de Festivalul de Film Horror și Fantasy Lună Plină și curatoriată de Artur Brzozowski
Biletele sunt deja disponibile online pe https://tiff.eventbook.ro/ sau direct în aplicația oficială TIFF, disponibilă în App Store și Google Play.
Probabil că te vei gândi la Rochia bântuită (In Fabric) de fiecare dată când vei găsi reduceri în magazinele de haine. În cel mai recent film semnat de regizorul Peter Strickland (Katalin Varga), protagonista află că rochia roşie recent cumpărată este blestemată şi aduce nenorociri tuturor celor care ajung să o poarte. Bântuită de întâmplări nefericite este și Gwen (r. William McGregor), din filmul cu același nume, proiectat în 2018 la Toronto și nominalizat la premii importante. Strădania ei de a-și ține familia pe linia de plutire pare să n-aibă prea multe rezultate, în timp ce blestemele se năpustesc asupra casei sale, odată cu revoluția industrială.
După dispariția tragică a unui membru al comunității, întâmplările bizare nu întârzie să apară în Poveștile orașelor-fantomă (Ghost Town Anthology) cel mai recent lungmetraj al regizorului Denis Côté, invitat anul acesta în juriul competiției oficiale. Filmul în care timpul ajunge să-și piardă orice fel de însemnătate pentru fiecare dintre protagoniști, a fost proiectat în premieră absolută anul acesta, la Berlinală, unde a concurat pentru Ursul de Aur. Relația cu timpul și spațiul reușește să le perturbe existența și studenților din Monument (Jagoda Szelc), atunci când descoperă că hotelul îndepărtat de lume în care urmează să facă practică le-a rezervat câteva surprize înfiorătoare.
Salvarea propriei căsnicii în timp ce lumea se confruntă cu Apocalipsa Zombi nu este deloc o misiune ușoară pentru Karen și John. Deși nu par să mai aibă nimic în comun, în Zoo (r. Antonio Tublen), cei doi soți baricadați în casă sunt nevoiți să se regăsească reciproc şi să-şi resusciteze dragostea pierdută. Amenințarea morților vii devine reală și în horror-ul brazilian Morții nu vorbesc (The Nightshifter, r. Morto Não Fala), în care un bărbat cu puteri paranormale care lucrează la morgă ajunge să destăinuie prea multe secrete celor trecuți deja în neființă, punându-și în pericol întreaga familie. Într-un real pericol se află și protagonistul thrillerului coreean Martorul (The Witness, r. Kyu-Jang Cho), după ce surprinde, fără să vrea, de la fereastra casei lui, o crimă sângeroasă comisă-n toiul nopții.
Frica de moarte îl aduce chiar în compania întunecatei entități pe Juri, personajul principal din Călătorie în noapte (O Beautiful Night, r. Xaver Bohm). Într-o seară marcată de aventuri, el își găsește marea iubire și descoperă că în zorii zilei, unul dintre ei va trebui să renunțe la această lume pentru a-și ceda sufletul morții.
În Sechestrați în tunel (Cutterhead, r. Rasmus Kloster Bro), o tânără PR-istă se trezeşte prizonieră în subteran, împreună cu doi mineri, după un accident neașteptat, petrecut în tunelul pe care urma să-l promoveze. Contextul îi va determina pe fiecare dintre ei să-și reevalueze viziunea asupra vieții. Forțată de împrejurări să rămână izolată este și protagonista din Freaks (r. Zach Lipovsky), căreia tatăl îi interzice să iasă din casă, dar pe care nimic n-o va putea împiedica să pornească alături de un necunoscut într-o aventură.
În ciuda remuşcărilor şi a violenţei lumii din jur, Simon din Toți zeii din ceruri (All the Gods in the Sky, r. Quarxx) îşi doreşte cu disperare să-şi salveze sora mai mică, chinuită de un handicap major. Salvarea pare să vină din cel mai neașteptat loc. De o soluție salvatoare ar avea nevoie și Norman, protagonistul filmului În cinstea nopții (To the Night, r. Peter Brunner) și singurul supraviețuitor al unui incendiu petrecut în copilărie. Viața îl aruncă într-o aventură de neimaginat, punându-l pe urmele unui şir de flăcări a căror putere ar putea să-l vindece o dată pentru totdeauna.
O porție de horror, un strop de fantasy, un pic de suprarealism – asta este rețeta filmelor incluse anul acesta în secțiunea Shadows Shorts. O călătorie gata să-i scoată pe cinefili din zona de confort, fiecare calup de scurtmetraje va fi o ușă deschisă către un alt univers, în care imaginația și supranaturalul iau locul trendurilor și poveștilor convenționale.
În juriul competiției Umbre vine la Cluj Andreas Marschall, regizor, scenarist și pictor prezent în trecut în selecția TIFF, cu două dintre cele mai de succes horror-uri pe care le semnează: Masks și German Angst, regizat împreună cu Jörg Buttgereit. Alături de el va vota titlurile câștigătoare și Cyril Despontin, fondator sau colaborator al unor mari festivaluri europene de filme fantasy, printre care Hallucinations Collectives din Lyon și Festivalul Internaţional de Film Fantastic din Paris. Regizorul român Nicolae Constantin Tănase va completa echipa de jurați. Primul și cel mai cunoscut film al său, Lumea e a mea, a câştigat trofeul pentru Cel mai bun debut la TIFF 2015, primind apoi o Menţiune specială a secţiunii East of the West a festivalului de la Karlovy Vary. Un an mai târziu filmul avea să câştige două premii Gopo din şapte nominalizări.