Piața Unirii la TIFF.23: premiere, comedii spumoase și hituri de box office

16.05.2024 13:00

Programul din Piața Unirii Open Air de la cea de-a 23-a ediție a Festivalului de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce în fața publicului filme românești în premieră, comedii spumoase, documentare care vorbesc despre puterea sportului și producții istorice de anvergură.

Biletele pentru filmele din Piața Unirii, dar și pentru alte evenimente TIFF.23 au fost puse în vânzare onlinehttps://tiff.eventbook.ro/hall/unirii-open-air

Peste 3.000 de spectatori sunt așteptați vineri, 14 iunie, la Gala de Deschidere a TIFF.23, pentru a vedea pe marele ecran Dogman (Franța, 2023), cel mai nou film al lui Luc Besson. Regizorul unor filme cult ca Léon: The Professional sau The Fifth Element vine de această dată cu o poveste puternică despre răzbunare și izbăvire, al cărei protagonist e supraviețuitorul unei copilării traumatizante care acum dă spargeri în casele oamenilor bogați cu ajutorul unei armate de câini, singurele ființe care i-au acordat vreodată afecțiune. Acesta este jucat magistral de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes. 

Cine are impresia că fotbalul este un sport (mai ales) pentru bărbați și că varianta feminină nu ar putea vreodată să strângă un public numeros trebuie să vadă cât mai repede Copa 71 (r. Rachel Ramsay și James Erskine, Marea Britanie, 2024), un documentar produs de Serena și Venus Williams despre Cupa Mondială de Fotbal Feminin din 1971, un eveniment neoficial care a avut loc în Mexic. Imaginile de arhivă și interviurile cu cele ce au trăit acel moment arată un eveniment incredibil, care a fost complet ignorat de FIFA și uitat de istorie, dar căruia merită să i se facă, în sfârșit, dreptate. Proiecția va avea loc sâmbătă, 15 iunie

Nasty, r. Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu

NASTY | r. Cristian Pascariu, Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu

După o proiecție specială în cadrul festivalului de film de la Cannes, Nasty (România, 2024) ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu, documentarul este o incursiune în cariera impresionantă a lui Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului și primul lider al clasamentului ATP după înființarea sa. După cum spune chiar vedeta filmului, „nu este doar un film despre tenis, ci şi un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea şi despre ce înseamnă să rămâi credincios ţie însuţi. Este ceea ce am făcut dintotdeauna, dar am făcut-o în felul meu.”  Proiecția va avea loc duminică, 16 iunie.

Tot din zona sportului vine și Voy! Voy! Voy! (Omar Hilal, 2023, propunerea Egiptului la Premiile Oscar), o comedie spumoasă și absurdă, bazată pe o poveste cât se poate de reală. Protagonistul filmului ar face orice pentru a scăpa de viața lui banală și a pleca din Egiptul natal în Europa – orice însemnând inclusiv să renunțe complet la morală și să pretindă că e orb pentru a se înscrie într-o echipă de fotbal ce urmează să participe la Campionatul Mondial de Fotbal pentru Nevăzători din Polonia.  Proiecția va avea loc luni, 17 iunie.

Mads Mikkelsen este capul de afiș al filmului Bastardul (The Promised Land, r. Nikolaj Arcel, Danemarca, 2023), o producție istorică de proporții epice, inspirată de povestea adevărată a unui căpitan de armată din secolul al XVIII-lea care se retrage pentru a deveni un simplu fermier. Acest western nordic a avut premiera în competiția oficială a festivalului de la Veneția și promite un festin vizual musai de văzut pe un ecran mare. Proiecția va avea loc marți, 18 iunie.

Unul dintre cele mai mari succese de public din Polonia de anul trecut, Kos (r. Pawel Maslona, 2023) este tot un film de epocă, plasat în anul 1794, despre un personaj emblematic pentru istoria poloneză, generalul Tadeusz Kościuszko, care a mobilizat populația pentru a lupta împotriva rușilor. Atmosfera filmului a fost comparată cu cea din filmele lui Quentin Tarantino, așa că pregătește-te pentru un shot de adrenalină care să te țină lipit în fața ecranului din Piața Unirii.  Proiecția va avea loc miercuri, 19 iunie.

Direct din Competiția Oficială de la Cannes vine Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu, România, 2024), un film care chestionează dragostea familială, întrebându-se care sunt limitele când vine vorba de iubirea necondiționată pe care se presupune că părinții ar trebui să le-o ofere copiilor. Proiecția va avea loc în prezența echipei joi, 20 iunie

Moromeții 3, r. Stere Gulea

MOROMEȚII 3, r. Stere Gulea

Moromeții 3 (România, 2024), ultimul film din trilogia lui Stere Gulea bazată pe romanele lui Marin Preda, va putea fi văzut, în premieră, la TIFF.23. De această dată, în centrul acțiunii este Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia partidului și să participe la colectivizare. Spre deosebire de filmele precedente, Moromeții 3 nu se bazează pe un roman anume, ci pe un scenariu original semnat de Stere Gulea. Distribuția de top îi reunește, printre alții, pe Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Răzvan Vasilescu. Proiecția va avea loc vineri, 21 iunie.

Celebrul scenarist Guillermo Arriaga, cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu Alejandro González Iñárritu (Babel i-a adus și o nominalizare la Oscar), este autorul scenariului Sub cerul liber (Upon Open Sky, Mexic, 2023), filmul de debut al copiilor săi, Mariana și Santiago Arriaga. Parte road movie, parte coming of age story, acesta urmărește doi frați adolescenți animați de răzbunare, care ajung la granița dintre Statele Unite și Mexic, pe urmele celui despre care cred că e responsabil pentru moartea tatălui lor. Proiecția va avea loc sâmbătă, 22 iunie.

Un bărbat de 32 de ani, un nemuritor care are deja 8000 de ani și un șobolan se întâlnesc într-un tren în mișcare. Este premisa nebunească a filmului Peste șapte mări și șapte țări (Seven Hills Seven Seas, r. Ram, India, 2023) și ar fi mai bine să nu știi mai multe despre poveste înainte de vizionare, pentru a putea fi pe deplin surprins de o odisee fascinantă care te va ține cu sufletul la gură. Proiecția va avea loc duminică, 23 iunie

Lucky Winners, r. Maxime Govare și Romain Choay

FERICIȚII CÂȘTIGĂTORI | r. Maxime Govare și Romain Choay

Șansele să câștigi o sumă mare la loterie sunt extrem de mici, poate chiar mai mici decât cea de a fi lovit de un meteorit. Cu toate astea, probabil te-ai gândit măcar o dată ce ai face dacă ți s-ar întâmpla așa ceva. În patru povești comice, Fericiții câștigători (Lucky Winners, r. Maxime Govare și Romain Choay, Franța, 2024) arată câteva personaje peste care a dat acest noroc. Vezi ce ajung ei să facă, până la urmă, cu banii și ce fac banii din ei. Titlul e, desigur, ironic, și rămâne la latitudinea ta dacă o să-ți dea de gândit sau nu, dar sigur o să te facă să râzi. Proiecția va avea loc luni, 24 iunie.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Insitutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primăria Comunei Florești, Europa Creativă – MEDIA

Sub-egida: UNESCO City of Film

Prezentat de: Banca Transilvania   

Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL România, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, HelpNet, McDonalds, Transgaz, Foundever, Farmec, Jidvei,  Teilor, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Radisson Blu, Energobit, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apă Someș, Conceptual Lab by Theo Nissim, Casa de vinuri Cotnari, .msg România, CSI, CHIO, ECCO, Komoder, DHL, Epson

Cafeaua oficială: NESPRESSO

Partener oficial de frumusețe: Armani Beauty

Transportator oficial: TAROM

Asigurător oficial: Groupama

Partener vestimentație: Tudor Tailor

Partener tehnologic: Reea

Partener de ospitalitate: Eximtur

Parteneri: PMA, Intend, Lecom, Promelek XXI, Luna Cleaning, Carturesti

Partener media principal: PRO TV

Recomandat de: Europa FM

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media:

Radio România Cultural, TV5, TV5 Plus, A List Magazine, Cinemap, Zile și Nopți, AGERPRES, Gen, stiri!, Revista BIZ, Haute Culture Magazine, Films in Frame, Scena9, Observator Cultural, LiterNet, AaRC

Afaceri.news, Maszol, Radio Romania Cluj, Monitorul de Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Parteneri media internaționali: Screen International, Cineuropa