Juriile TIFF.23
Un juriu format din nume importante ale cinematografiei europene va acorda Trofeul Transilvania unuia dintre cele 12 filme selectate în Competiția Oficială a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).
Din juriul TIFF.23 face parte Sibel Kekilli, una dintre cele mai apreciate actrițe germane, care a debutat în Gegen die Wand (Head-On, r. Fatih Akin, 2004) și a cucerit celebritatea internațională cu rolul din serialul fenomen Game of Thrones.
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, regizorul filmului Confort Nordic (2023), care a deschis ediția de anul trecut a TIFF, face parte și el din juriul Competiției Oficiale al acestei ediții. Acesta are o istorie îndelungată cu festivalul, fiind a patra oară când participă.
Înainte să devină un reputat producător de film, Konstantinos Kontovrakis a fost critic de film, programator de festivaluri și publicist. În ultimii ani, a produs și co-produs peste 25 de filme aclamate internațional precum How to Have Sex (r. Molly Manning Walker, câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes în 2023) sau Triangle of Sadness (r. Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2022).
Markéta Šantrochová a lucrat peste 8 ani împreună cu Departamentul de Programe al festivalului de film de la Karlovy Vary, iar în prezent este șefa Centrului de Film Ceh, o divizie a Fondului de Film Ceh. În mai 2019, aceasta a fost numită președinta European Film Promotion.
Juriul Competiției Oficiale TIFF.23 este întregit de regizorul Paul Negoescu, care a regizat mai multe scurtmetraje premiate internațional înainte să debuteze în lungmetraj cu O lună în Thailanda, câștigătorul premiului pentru debut românesc la TIFF în 2012. Acesta are în filmografie titluri apreciate atât de critică, cât și de public, precum Două lozuri sau Oameni de treabă, care a câștigat în 2023 cele mai importante trofee la gala premiilor Gopo.
Unul dintre membrii juriului secțiunii What’s Up, Doc?, format din zece filme care testează convențiile filmului documentar, este Dana Bunescu, monteuză și sound designer de numele căreia sunt legate cele mai importante filme românești din ultimii 20 de ani, de la 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile la Moartea domnului Lăzărescu sau Aferim!. Pentru filmul Ana, mon amour a primit Ursul de Argint pentru contribuție artistică remarcabilă la Berlinale 2017.
Mira Staleva este directoarea generală a festivalului de film de la Sofia, dar și a Sofia Meetings, o piață de co-producție din cadrul festivalului, axată pe regizorii aflați la primul sau al doilea film. Printre cele mai importante titluri din filmografia ei ca producătoare se numără două filme regizate de Jessica Woodworth și Peter Brosens: The King of the Belgians și The Barefoot Emperor. Primul a avut premiera la festivalul de film de la Veneția, al doilea la Toronto International Film Festival.
Criticul de film Giuseppe Gariazzo este selecționer pentru Festivalul de Film de la Trieste și face parte din echipa Festivalului Job Film Days din Torino și a Festivalului Med Film din Roma. A lucrat, printre altele, pentru Festivalul de Film de la Torino și pentru „Săptămâna criticii” de la Mostra d'arte cinematografica din Veneția.
Vera Mijojlić, membră a juriului care va desemna cel mai bun lungmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc, este fondatoarea SEEfest din Los Angeles, cel mai important festival de film care promovează filme din Europa de Est și de Sud-Est în SUA. Aceasta a curatoriat retrospective majore de film pentru Arhiva de Film UCLA și Societatea de Film Austin și a inițiat un turneu național de scurtmetraje cu Los Angeles Filmforum.
Programator de film, cercetător și lector, Yaara Ozery este curator senior și parte a Comitetului de Selecție al Festivalului Internațional de Film de la Haifa. În același timp, predă la Școala de Film și Televiziune Steve Tisch, Universitatea Tel Aviv, și la Academia de Arte și Design Bezalel. Interesele ei principale de cercetare sunt legate de cinematografia feminină și cinematografia documentară.
Al treilea membru al juriului este Yorgos Krassakopoulos, journalist de film și membru fondator și programator șef al Festivalului Internațional de Film de la Atena. A fondat la începutul anilor 2000 casa de producție Playtime, iar din 1992 a început să colaboreze cu Festivalul de Film de la Salonic în mai multe capacități, în prezentând lucrând ca Head of Programming.
***
Director artistic al festivalului internațional de film de scurtmetraj Bueu, Manuel Pena a regizat trei scurtmetraje și un documentar, care au câștigat premii inclusiv la TIFF. În 2021 a fondat compania de producţie Nortecatro Cinema, al cărei prim proiect este Azul 91, debutul său în lungmetraj.
Geraldin Bryant şi-a început cariera în vânzări în cadrul Celluloid Dreams, după care s-a mutat la Playtime. Ea răspunde de departamentul Festivaluri, Cineaşti şi Materiale din cadrul companiei The Bureau Sales.
După mai mulţi ani petrecuţi ca manager în exploatarea şi distribuţia de film, Fabio Tucci a început să se concentreze exclusiv pe vânzări internaţionale, iar în prezent conduce departamentul Festivaluri al companiei True Colours şi face parte din echipa de achiziţii a aceleiaşi companii.
Una dintre membrele juriului Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI) de la TIFF.23 este Wanda Bendjelloul, critic de film din Suedia, autoare, realizatoare de filme și producătoare TV cu o experiență în știri care, săptămânal, recenzează filme pentru cel mai mare ziar de dimineață suedez, Dagens Nyheter, și pentru Canalul 4 suedez.
Critic de film și programatoare de film din Turcia, Nil Kural a fost directoarea Flying Broom International Women's Film Festival și a lucrat cu Festivalul Internațional de Film de la Istanbul.
Nataliia Serebriakova este critic de film și scrie pentru reviste ucrainene precum Korydor.in.ua, DTF-Magazine, SKVOT, dar și pentru Cineuropa.org și Cargo. Este membră a Uniunii Criticilor de Film Ucraineni din 2018, manager de program al Festivalului de Film Scanorama din 2022 și a fost programatoare a Zilelor Ucrainene la La Cinémathèque Française în 2022.
***
Pentru prima dată, Festivalul Internațional de Film Transilvania are și Juriul Ecumenic. Una dintre membrele juriului este Ileana Bîrsan, critic de film și educator, co-fondatoare a DokStation Music Documentary Film Festival, precum și coordonator de producție la compania Wearebasca. În ianuarie 2024, a co-fondat împreună cu alți membri ai SIGNIS România, FILMIKON, un festival internațional care prezintă filme premiate de jurii ecumenice, unde activează și ca director al festivalului.
Piet Halma are o vastă experiență în domeniul comunicării, radiodifuziunii publice și activități pentru menținerea păcii. A activat la televiziunea ecumenică IKON din Olanda și la PAX, o organizație internațională pentru pace care protejează civilii împotriva actelor de război. Este critic de carte și film pentru un cotidian olandez.
Tímea Kókai-Nagy a lucrat la Budapest Film, cea mai mare companie de cinema de artă din Ungaria, și a fost secretar al Asociației de Cinema de Artă din Ungaria. În prezent, este șefă a Departamentului de Comunicare la un centru artistic cu sediul în Budapesta, axat pe cultură.
Producător și regizor de film, Edgar Rubio este șef al Departamentului de Comunicare pentru Dialogul Național pentru Pace din Mexic și fost Șef al Departamentului de Comunicare al SIGNIS. A fost membru al juriului SIGNIS și al Juriului Ecumenic la cele mai importante festivaluri de film și televiziune din lume.
Un alt juriu nou de la TIFF este cel al SIGNIS, o organizație non-guvernamentală care cuprinde membri din peste o sută de țări. Din el face parte Irina Margareta Nistor, reputat critic de film, cunoscută publicul larg ca „vocea filmelor” – în perioada comunistă a făcut dublajul a peste 3.000 de filme înregistrate pe casetă video. De peste 20 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală „Vocea filmelor”. Participă la Cineconcerte cu filme mute, cărora le dă glas, inclusiv la TIFF.
Elias Khlat este un producător și regizor din Liban, cu o vastă experiență în domeniul publicității și media. În 2013, el a pus bazele Festivalului de Film Tripoli, aducând filme și invitați internaționali într-un oraș care încerca să se refacă după rănile războiului. S-a implicat în proiecte de design creativ, animație și post-producție înainte de a fonda o casă de producție specializată în filme corporative și documentare.
***
Pentru al unsprezecelea an consecutiv, tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, medicină sau cooperare internațională, fac parte din Juriul Tinerilor Francofoni. Aceștia vor viziona opt filme de limbă franceză pentru a acorda Premiul TV5Monde și Institutul Francez. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România. Mentorul acestui juriu este Corina Șuteu, consultant cultural și fost ministru al culturii. Cei cinci tineri selectați în Juriul Tinerilor Francofoni de la TIFF.23 sunt Andrada Moruțan, Cristina-Georgiana Sabou, Maïtena Houliat, Florence Devaux și Ștefan-George Popa.