Ce este LIM - Less is more? | TIFF

Ce este LIM - Less is more?

În contextul ultimilor ani, procentul filmelor de lung metraj scrise pentru bugete confortabile, dar care sfârșesc prin a fi producții micro-budget din lipsă de finanțare crește îngrijorător de mare. Presiunea reducerii bugetului cade pe umerii întregii echipe artistice, de producție sau post-producție, ducând la compromisuri, frustrări și proiecte ratate.

Obiectivul LIM este acela de a ajuta scenariștii, regizorii și producătorii generațiilor tinere să integreze reducerea de costuri din bugetul filmului încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Asumarea limitărilor financiare și folosirea lor în avantajul creativ al produsului final poate fi soluția pentru generarea unei experiențe cinematografice consistente atât pentru cineaști, cât și pentru spectatori.

LIM este dedicat atât cineaștilor din zona filmului de ficțiune și din sfera filmului documentar, cât și artiștilor care provin din domenii precum teatru sau arte vizuale.

Proiectul se desfășoară sub forma unei rezidențe de creație ce se întinde pe parcursul a 8 luni. Structura LIM cuprinde 3 sesiuni de workshop-uri, cu o durată de 1 săptămână fiecare. Workshop-urile primei ediții LIM, în 2017, au fost organizate în 3 țări diferite din Europa: Belgia, România și Franța. Workshop-urile celei de-a doua ediții LIM, în 2018, s-au desfășurat în Franța, în România și în Polonia. LIM 2019 a avut startul în Polonia, în luna martie. La fel ca și în cele două ediții precedente ale Less is More, România va fi gazda celui de-al doilea wokshop, Franța fiind cea de-a treia și ultima țară în care grupul de participanți și traineri va poposi în toamnă, pentru desfășurarea celui de-al treilea workshop.

Între cele 3 sesiuni de consultanță, se vor încuraja sesiuni de rescriere, asistate online. Rezidența de creație este dedicată unui număr de 23 de participanți din lume, cu 16 proiecte de lung metraj și unui grup de 4 producători de film din Europa dornici să își dezvolte capacitatea de implicare în faza de dezvoltare a unui proiect de film de lung metraj, cu buget limitat. Întregul proces de dezvoltare a scenariilor în cadrul reședinței va fi supervizat de 4 profesioniști în domeniu, consultanți de scenariu cu experiență și scenariști activi. De asemenea, participanții vor beneficia de prezența unui grup de specialiști în filmul cu buget redus (producători, regizori, etc).

LIM oferă participanților și un eveniment special în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ce are ca scop prezentarea proiectelor dezvoltate în cadrul LIM producătorilor și profesioniștilor în domeniu din Europa. În data de 8 iunie, participanții vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema prezenți la Cluj, în cadrul programului dedicat industriei de film la TIFF. Unul dintre scopurile LIM este acela de a genera crearea unei rețele europene, formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție. Este pentru al treilea an consecutiv când proiectele LIM sunt prezentate profesioniștilor prezenți la TIFF.

Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat alături de Asociația Culturală Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), în parteneriat cu Lithuanian Film Centre, Norwegian Film Institute și Film Agency (Macedoinia).