Agenda Making Waves: Ziua 7 | TIFF

Agenda Making Waves: Ziua 7

07.12.2012 17:50
Miercuri, 5 decembrie, prima ediție a Making Waves: New Romanian Cinema s-a încheiat en fanfare, cu proiecția filmului După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu.

În aceeași zi, The New York Times a publicat un interviu cu Mungiu, intitulat Guiding stars who had never acted in film before. Romanian Film Initiative a apreciat că aceasta este cea mai reușită ediție de până acum a festivalului de film românesc de la New York. Interesul din ce în ce mai mare al publicului new yorkez pentru filmul românesc se explică în parte și prin faptul că gazda acestei manifestări este prestigiosul Lincoln Center, epicentrul vieții culturale din metropola americană. „Suntem foarte recunoscători celor de la Lincoln Center pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, continuând să organizeze festivalul cu noi anul acesta”, a declarat Corina Șuteu, președinte al festivalului Making Waves, care le-a mulțumit, în cuvântul său de deschidere, Oanei Radu și lui Mihai Chirilov, co-fondatori ai Romanian Film Initiative, dar și donatorilor care, prin intermediul platformei Kickstarter, au făcut ca această primă ediție de Making Waves să existe.

 

La sesiunea de Q&A moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, au participat protagonistele Cristina Flutur și Cosmina Stratan, laureate ex-aequo cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la festivalul de la Cannes din acest an.

Când am primit un telefon din partea lui Cristian Mungiu în care eram anunțată că pregătește un nou film, am crezut că e o glumă. Cristian Mungiu e unul dintre regizorii cu care mi-am dorit foarte mult să lucrez, așa că inițial n-am crezut că poate fi adevărat, însă când l-am cunoscut, am avut din primul moment sentimentul că ne vom înțelege. Atmosfera de la probă a fost foarte relaxată. Cristian are acest talent, de a te face să te simți în largul tău. După probă, mi-a mărturisit că e de părere că aș putea interpreta oricare din personajele principale, dar că s-a hotărât să-mi încredințeze rolul Alinei. Înainte de După dealuri, nu mai jucasem niciodată în film, deci n-aveam nici cea mai mică idee despre ce ar trebui să fac în fața unei camere de filmat. Așa că meritul pentru prestația mea îi revine și lui Cristian, care m-a ajutat permanent cu indicațiile lui. (...) Sigur, am aflat despre evenimentele de la Tanacu imediat după ce acestea s-au întâmplat, dar n-am vrut să mă documentez prea mult. Mi s-a părut o poveste prea oribilă, pur și simplu nu eram pregătită. Drept urmare, nu aveam niciun fel de prejudecăți atunci când am aflat că se pregătește un film despre acest subiect. Am citit unul dintre volumele Tatianei Niculescu Bran, dar am decis în același timp să mă concentrez strict pe scenariu și pe personajul Alina, nu pe cea care a stat la baza ei. În fond, e o ficțiune, nu un documentar. Tocmai de aceea, fundalul pe care ea se petrece, mânăstirea ortodoxă din film, reprezintă un simplu pretext, necesar lui Cristian pentru a-și spune povestea, iar această poveste este una despre dragoste și despre oameni”, a declarat Cristina Flutur despre colaborarea cu regizorul Cristian Mungiu.

 

Inițial, am crezut că-mi va fi foarte ușor să interpretez personajul Voichița, deoarece mi se părea că noi două suntem foarte asemănătoare. Mi-am dat seama foarte repede că nu e chiar așa. Nu am putut înțelege cum reușea să păstreze pentru ea, să înăbușe fiecare emoție pe care o simțea, cum asista pasivă la toate evenimentele care i se întâmplau, fără a avea curajul de a face ceva, orice. (...) Pentru mine, una dintre cele mai dificile scene a fost aceea în care polițistul interpretat de Teodor Corban vine la mânăstire și cercetează împrejurările care au dus la moartea Alinei. E momentul în care și Voichița înțelege ce s-a întâmplat de fapt, și își dă seama că și ea poartă o parte din vină. Trebuie spus că, în timp ce Alina are un scop foarte precis și încearcă permanent să-l realizeze, personajul meu e foarte indecis. Nu știe ce vrea, nu știe cum să reacționeze în situațiile în care e pusă, și principala provocare pentru mine a fost să fac din ea un personaj credibil”, a mărturisit actrița Cosmina Stratan.

Întreaga sesiune de întrebări și răspunsuri poate fi vizionată pe canalul Youtube al Lincoln Center.

 

La proiecția filmului După dealuri, precum și la recepția care a urmat acesteia, au fost prezenți, printre alții: directorul de imagine Florin Mihăilescu, actrița Anda Onesa, regizorul și producătorul Mona Nicoară, actorul Andi Vasluianu, Eugene Hernandez, Director of Digital Strategy în cadrul Film Society of Lincoln Center, Basil Tsiokos, programator asociat în cadrul prestigiosului Sundance Film Festival, Scott Foundas, Associate Programmer la Film Society of Lincoln Center, Susan Norget, publicistul filmului în America și Ryan Werner de la IFC / Sundance Selects, distribuitorul american al filmului.

Seara s-a încheiat cu o repriză improvizată de karaoke într-un local coreean, în cadrul căreia Mihai Chirilov a dovedit că, decât să dansezi cum ți se cântă, mai bine le faci pe amândouă tu însuți, Cristina Flutur și Cosmina Stratan au înălțat laudă lui Dumnezeu pe versuri de Benny Andersson și Björn Ulvaeus, în timp ce Andi Vasluianu a convins că, la nevoie, ar fi putut salva nu doar uzinele ARO, ci întreaga industrie grea românească donând nimic altceva decât octave.