Jurnal de festival- Ziua 1 | TIFF

Jurnal de festival- Ziua 1

04.12.2012 00:05
Joi, 29 noiembrie, în sala Walter Reade a Film Society of Lincoln Center din New York, a avut loc deschiderea oficială a Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul dedicat filmului românesc de la New York.

Joi, 29 noiembrie, în sala Walter Reade a Film Society of Lincoln Center din New York, a avut loc deschiderea oficială a Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul dedicat filmului românesc de la New York.

În cuvântul de deschidere, Corina Șuteu, președintele festivalului și membru fondator al Romanian Film Initiative, i-a amintit pe cei care au făcut posibilă această manifestare ajunsă la cea de-a șaptea ediție: Adrian Ghenie, unul din artiștii care au sprijinit financiar Romanian Film Initiative, asociația din spatele Making Waves; Trust for Mutual Understanding; Jakab Orsós, curator al panelului Libertate creativă prin cinema: România și Ungaria, și până nu demult director al Centrului cultural ungar; Festivalul Internațional de Film Transilvania, partener de tradiție al evenimentului new-yorkez; Centrul Național al Cinematografiei; producătorul și regizorul Bobby Păunescu, sponsor al bursei Alex Leo Șerban și al festivalului Making Waves; cei 300 de donatori care au contribuit financiar prin intermediul platformei Kickstarter; Mona Nicoară, Erin Casper, Adam Brown și Ana Maria Sandu, care au realizat trailerul campaniei Kickstarter; Blue Heron Foundation și Ștefania Magidson; artiștii Dan Perjovschi, Matei Branea, Alexandru Ciubotariu, care și-au pus creativitatea în sluja campaniei vizuale a festivalului; actorul Andi Vasluianu; Raluca Gold, Simona Miculescu și Daiana Voiculescu. „Dar mai ales, recunoștința noastră se îndreaptă către Horia-Roman Patapievici, care, în urmă cu șapte ani, a crezut în nebunia echipei de aici, de la New York, și a crezut în acest festival”, a precizat Corina Șuteu, președinte al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema.

„Anul viitor, Romanian Film Initiative se va implica activ în campania pentru Oscaruri a filmului După dealuri. Pe site-ul filmetc.org, se pot face donații pentru a ajuta la consolidarea relației speciale dintre cinema-ul românesc și publicul din Statele Unite ale Americii”, a declarat Corina Șuteu, referindu-se la proiectele viitoare ale Romanian Film Initiative.

Referindu-se la evenimentele care au precedat această ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, Scott Foundas, Associate Program Director la Film Society of Lincoln Center, a ținut să menționeze: „În urmă cu doar șase luni, Corina, Oana și Mihai ne-au pus la curent cu modificările operate de Guvernul român și despre efectul acestor modificări asupra Institutului Cultural Român. Am aflat atunci despre intenția lor de a transforma festivalul într-un eveniment independent și de a crea Romanian Film Initiative. Noi, cei de la Film Society of Lincoln Center, nu am ezitat niciun moment, am fost alături de ei din prima clipă, și e remarcabil cât de rapid bine s-a mobilizat această echipă pentru ca, lipsit de sprijinul financiar din partea statului de care s-a bucurat în trecut, festivalul să se desfășoare în condiții la fel de bune ca până acum. Desigur, efortul lor devine cu atât mai relevant cu cât programul ediției din acest an este unul deosebit de promițător, furnizând destule dovezi ale faptului că există o nouă generație de cineaști, alta decât cea despre care s-a vorbit atât de mult în ultimii ani, care dă dovadă de la fel de mult talent și ai cărei reprezentanți vor deveni curând la fel de cunoscuți ca predecesorii lor, Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu. De aceea, este o onoare pentru mine să îi pot prezenta pe acești realizatori publicului din New York!                                          

Principalele atracții ale Making Waves: New Romanian Cinema au fost trecute în revistă de către Mihai Chirilov, director artistic al festivalului. Printre acestea se numără retrospectiva dedicată regizorului-cult Alexandru Tatos, proiecția aniversară a filmului Nunta de piatră, realizat în urmă cu aproape 40 de ani, „un OZN al anilor ’70”, cele două filme cu care regizorul Radu Jude este prezent în selecția acestui an (Film pentru prieteni și Toată lumea din familia noastră, panelurile intitulate „Libertate creativă prin cinema”, și desigur, incontestabilul eveniment cinematografic al anului, După dealuri al lui Cristian Mungiu.

Seara de deschidere a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema a fost dedicată proiecției filmului Despre oameni și melci, desfășurate în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a actorilor Andi Vasluianu și Monica Bîrlădeanu. La proiecție au participat peste 270 de spectatori, evenimentul desfășurându-se cu casa închisă și fiind urmat de o recepție la care au fost prezenți numeroși reprezentanți ai industriei de film americane.

Cîteva dintre declarațiile invitaților, date în foaierul de la Walter Reade Theater:

Andi Vasluianu: (despre relația cu Tudor Giurgiu) „Eu îl știam pe Tudor, eram amici. Dar când ne-am cunoscut mai bine, ne-am dat seama că suntem foarte asemănători, avem cam același simț al umorului și, în plus, ne completăm rapid și ne ajutăm reciproc permanent. Ne-am respectat munca, dar nu ne-am luat prea mult în serios, și de aceea cred că a ieșit acest film care îmi place foarte mult și la care țin. (despre Monica Bârlădeanu) E o actriță foarte dedicată, cu o abordare foarte profesionistă și care are o calitate pe care în general, actrițele din România nu prea o au: știe să-și pună în valoare atât inteligența, cât și lookul. Avem nevoie de acest gen de actrițe.”

Monica Bârlădeanu: „Manuela un personaj care, de la un punct încolo, reacționează strict din instinct de supraviețuire. E într-o relație clandestină cu George, personajul lui Andi Vasluianu, și ceea ce mi-a plăcut foarte mult la ea e că, deși face o serie întreagă de compromisuri, există câteva lucruri sfinte pentru ea, printre care se numără un soi de loialitate inexplicabilă față de George, pe care îl protejează. Cred că Manuela, departe de a fi un personaj de muzeu dintr-o epocă demult depășită, e în continuare foarte relevantă pentru comunitățile mici din România, în care schimbarea ajunge mult mai greu. Mentalitatea ei o întâlnim în continuare și astăzi.”

Tudor Giurgiu: „Cred că e un miracol că Making Waves are loc, dacă te gândești că în urmă cu patru sau cinci luni, festivalul era în aer. Ceea ce Corina și echipa ei au făcut cred că se întâmplă foarte rar, în România, dar și în alte locuri. Gestul ei vine probabil din credința de a face lucrurile bine și serios. Știu din experiență că festivaluri precum acesta se fac adesea cu jumătăți de măsură. Or, ei (Romanian Film Initiative, n. red.) nu vor să facă astfel, ei vor să facă un festival cum scrie la carte. Pentru mine, cel mai important lucru este faptul că au venit distribuitori de film, m-am bucurat că primim propuneri legate de distribuția filmului în America, și e minunat că festivalul s-a putut face înr-un timp atât de scurt. (despre cum e receptat filmul în România și în străinătate) La publicul din România e clar că ajunge mult mai mult decât poate să perceapă un spectator străin, neobișnuit cu ritualul farfuriei cu dulceață și cu paharul cu apă, neobișnuit cu felul în care arată unele apartamente. Pe de altă parte, am avut surpriza să constat că, datorită probabil unei traduceri bune, filmul a fost neașteptat de bine primit în străinătate. E o poveste românească, dar care nu are neapărat un unghi foarte local. În anii ’90, tipul acesta de privatizare à la roumaine era foarte la modă pretutindeni în Europa de Est. (despre succesul de critică, box office și premii) Filmul nu a fost gândit să aibă un parcurs festivalier. Ceea ce mi-am dorit foarte mult a fost să prindă la public. Și critica a fost surprinsă de faptul că e un produs, cred, onest și care vorbește pe limba oamenilor, fără să fie mult mai inteligent decât ar fi trebuit să fie. Acesta e tipul de filme care îmi plac și pe care știu să le fac.”

Autor: Catalin Olaru

Cătălin Olaru e deținătorul bursei Alex. Leo Serban, constînd într-o rezidență de 3 luni la New York, și face parte din echipa organizatorică a Festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, organizat de Romanian Film Initiative la Lincoln Center între 29 noiembrie și 5 decembrie, 2012. Bursa Alex. Leo Șerban a fost inițiată în 2012 de către TIFF și producătorul Bobby Păunescu.