Filme românești în premieră, în Ziua HBO | TIFF

Filme românești în premieră, în Ziua HBO

25.05.2015 17:36

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Chuck Norris vs. Communism, povestea casetelor piratate în comunism și dublate de către Irina-Margareta Nistor, proiectat la Sundance, Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Maratonul Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), un proiect de suflet, în patru părți, al actriței Frances McDormand, va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00.

 

Chuck Norris vs. Communism

În România anilor '80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii. Accesul se face doar pe bază de invitație.

 

Olive Kitteridge

Povestea se desfăşoară de-a lungul a 25 de ani şi se concentrează pe Olive, profesoară de matematică la gimnaziu, şi pe relaţia ei cu soţul Henry, farmacistul cu inimă mare al oraşului, cu fiul lor Christopher, care are mereu ceva de zis despre cum îl dădăceşte mama lui, şi cu alţi membri ai comunităţii lor.

 

Omul Pasăre

Povestea unui aviator în vârstă de 78 de ani care nu vrea în ruptul capului să renunţe la zbor. Iarna e prea lungă pentru Mami. Unica sa legătură cu zborul sunt controalele medicale, tot mai greu de trecut în ultima vreme. Dar Mami nu renunţă: deşi este cel mai vârstnic aviator încă în activitate în România, are planuri de viitor şi noi ţeluri de atins.

 

Pașaport de Germania

Povestea uneia dintre cele mai elaborate tranzacţii de fiinţe umane din Europa postbelică: vânzarea sistematică, organizată, a întregii populaţii germane din România Germaniei de Vest. Filmul se concentrează pe istoriile individuale ale oamenilor afectaţi direct de această situaţie.

 

Rețeaua

În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest „trafic”. Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.

 

Toto și surorile lui

Totonel are zece ani şi aşteaptă, împreună cu surorile sale mai mari Andreea şi Ana, ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să se descurce singur, sperând ca familia să se reunească o dată cu revenirea mamei.