Primele proiecții speciale în cadrul Zilelor Filmului Românesc

04.06.2015 13:12
Joi, 4 iunie, încep Zilele Filmului Românesc, cu filme în premieră, invitați de renume, o competiție de lungmetraj și una de scurtmetraj. Vor avea loc proiecții speciale în prezența regizorilor și a echipelor filmelor:
 

Povestea uneia dintre cele mai elaborate vânzări de fiinţe umane din Europa postbelică: vânzarea sistematică, organizată, a întregii populaţii germane din România Germaniei de Vest. Filmul se concentrează pe istoriile individuale ale oamenilor afectaţi direct de această situaţie.

  • Aliyah DaDa - r. Oana Giurgiu, 2014 -  4 iunie, ora 17:00, Cercul Militar

O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înființa una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. 

O noapte petrecută în faţa unui nonstop de cartier. Achim, proprietarul magazinului, reprezintă legătura între patru poveşti ale unor oameni obişnuiţi, surprinşi în situaţii extraordinare. Oricât de diferiţi, şoferul de taxi şi prostituata, cuplul de bătrâni, îndrăgostiţii şi escrocii cartierului au ceva în comun: magazinul nonstop al lui Achim. 

  • Probă de microfon - r. Mircea Daneliuc, 1980 - 4 iunie, 19:30, Cinema Florin Piersic (Retrospectiva Mircea Daneliuc).

Luiza şi Nelu, reporter şi cameraman, au o relaţie. Într-o zi, fac un reportaj în Gara de Nord, unde intervievează câţiva infractori. Aici, Nelu o cunoaşte pe una dintre aceştia, Ani, încercând s-o menajeze în momentul filmării, dar şi s-o întâlnească după aceea. O fată fără serviciu, fără părinţi, fără buletin de Bucureşti, Ani este într-o continuă vânătoare de bani pentru a-şi întreţine fratele alcoolic.

  • Comoara - r. Corneliu Porumboiu, 2015 - 4 iunie, 21:45, Piata Unirii Open Air.

Costi are o viaţă liniştită. Seara îi place să-i citească poveşti fiului său de şase ani. Favorita lor este Robin Hood. Costi se imaginează eroul - cel care îndreaptă relele şi-i apără pe cei slabi. Într-o seară, vecinul venit în vizită îi împărtăşeşte un secret: în grădina bunicilor săi este îngropată o comoară. Costi doar să facă rost de un detector de metale şi primeşte jumătate din ce găsesc. Dacă la început e sceptic, Costi nu poate rezista. Acceptă. Cei doi complici au la dispoziţie doar un weekend ca să localizeze comoara.