TIFF Lounge: 25 de ani de TVR Cluj

01.06.2015 11:48
Pe 2 iunie, timp de câteva ore, la TIFF Lounge, în Piața Unirii Open Air, Studioul Teritorial TVR Cluj va aduce în atenţia publicului cele mai noi proiecte editoriale, dar şi emisiuni deja consacrate, dedicate atât comunităţii şi spaţiului transilvănean cât şi cauzelor de interes civic. Festivalul Internaţional de Film Transilvania este momentul perfect pentru ca realizatorii TVR Cluj să îşi prezinte munca şi ceea ce se întâmplă dincolo de ce se vede pe micul ecran.
 
10.00 - 11.00 - Memoria Holocaustului din Transilvania
Dezbatere și prezentarea campaniei „Holocaust 70”, care include interviuri cu supraviețuitori din Transilvania și reportaje/emisiuni live realizate de TVR Cluj cu ocazia a 70 de ani de la deschiderea porților lagărelor Auschwitz-Birkenau.
 
11.00 - 12.00 - Armenocid 100
Conferință și prezentarea proiectului TVR Cluj care marchează 100 ani de la Genocidul săvârșit împotriva armenilor. O campanie curajoasă care prin mărturiile urmașilor celor care au trăit Genocidul își propune sa sensibilizeze poporul roman și autoritățile deopotrivă asupra tragediei prin care a trecut poporul armean în 1915. Sebesi Karen va povesti despre cum arată azi Armenia și diaspora armeană și cum a realizat reportaje în Nagorno-Karabach.
 
12.00 - 13.00 - Emisiunea „Fără prejudecăți” de la TVR Cluj
Singura producție de televiziune din media europeanaă dedicată persoanelor cu dizabilități și realizată de către acestea. Cei trei tineri reporteri cu sindrom Down de la „Fără prejudecati" au fost premiați de numeroase asociații și ONG-uri pentru exemplul pe care îl dau, pentru felul în care demonstreaza că (diz)abilitatea poate fi și abilitate și pentru cum tratează subiectele din această sferă. Raluca, Mihai și Bogdan vor veni în Piața Unirii să vorbească despre experiența lor de televiziune.
 
13.00 - 14.00 - Campania emisiunii „Natură și aventură”
Salvați lostrița și râurile de munte! - prezentarea primelor documentare din această serie realizată de echipa TVR Cluj (Dan Păvăloiu, Dan Curean și Radu Pușcaș) și lansarea oficială a campaniei. Realizatorii vor vorbi despre experiențele trăite în munții României, despre aventurile (la propriu) prin care au trecut pentru a realiza documentarele și de ce societatea civilă trebuie să acționeze acum pentru a salva și conserva patrimoniul natural al țării.
 
14.00 - 15.00 Conferință și dezbatere - proiectul „Jurnalist în România"
Schimb de experiență cu jurnaliștii vorbitori de limbă română din Ucraina, Republica Moldova și Regiunea Autonomă Găgăuzia, un proiect editorial care pune în contact jurnaliștii din afara granițelor ţării cu realităţile din România şi cu modelele europene.