Florin Piersic Jr., Victor Canache și Simona Strungaru printre invitații Caravanei TIFF Unlimited la Timișoara | TIFF

Florin Piersic Jr., Victor Canache și Simona Strungaru printre invitații Caravanei TIFF Unlimited la Timișoara

25.07.2022 10:10

Mâine se dă startul, în Timișoara, unui super-maraton de avanpremiere, filme multi-premiate și un cine-concert în cadrul celei de-a 13-a ediții a Caravanei TIFF Unlimited. În perioada 26 – 31 iulie cinefilii vor putea savura, în aer liber, la Grădina de Vară Capitol și în interior, la Cinema Victoria, cele mai noi și apreciate pelicule ale anului și se vor putea întâlni cu artiști români consacrați.

Unul din cele mai așteptate momente din program se întâmplă vineri, 29 iulie, de la 21:30, la Filarmonica Banatul, când are loc cine-concertul  Malombra, un clasic al epocii filmelor mute. Acesta va fi proiectat proiectat în acompaniament LIVE pe muzica realizată special pentru el de Simona Strungaru, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și al ansamblului de muzică contemporană SonoMani. Pentru cine-concertul Malombra (r. Carmine Gallone, 1917), din cadrul Caravanei TIFF la Timișoara, Simona colaborează cu trompetistul Sebastian Burneci, unul dintre cei mai reprezentativi instrumentiști români, și percuționistul Dominic Csergő (Kumm, Umbra, Jazzybirds). Proiectul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film La Rochelle Film Cinema și la TIFF, în 2021.

„Atmosfera gotică, peisajele uimitoare și jocul actoricesc al protagoniștilor, din care îi amintesc pe Lyda Borelli (Marina di Malombra) și Amleto Novelli (Corrado Silla), au reprezentat sursele de inspirație pentru muzica oricinală pe care am compus-o la invitația TIFF în 2021 și pe care am plăcerea să o repun în scenă la Timișoară, alături de 2 muzicieni excepționali - trompetistul Sebastian Burneci, și percuționistul Domenic Csergő.”, a declarat Simona Strungaru.

La Cinema Victoria va avea loc pe 28 iulie avanpremiera filmului Capra cu 3 iezi, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale. Regizorul Victor Canache și producătoarea Luana Georgiță vor fi prezenți la eveniment și vor răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. Filmul, un debut indie de succes care a câștigat Premiul publicului la secțiunea Zilele Filmului Românesc, este dezvoltat după scurtmetrajul omonim din 2019 și este adaptat după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, din care păstrează inspirat violența grafică din momentele-cheie.

Nimic despre dragoste (18+), o dramă provocatoare despre infidelitățile care distrug prietenii și căsnicii, cu Maria Bata, Cătălina Grama, Paul Ipate și Florin Piersic Jr. în distribuție, va fi proiectat în avanpremieră în Timișoara, la Cinema Victoria, vineri 29 iulie, la ora 19:00, în prezența regizorului, care va purta un dialog cu toți cei curioși despre povestea acestui film incomod.

În cadrul ediției de anul acesta a Caravanei TIFF Unlimited Grădina de Vară Capitol este gazda a numeroase avanpremiere precum Inocenții, un film despre altfel de super-eroi decât cei cu care ne-a obișnuit Hollywood-ul; Casa noastră/Utama, câștigătorul marelui trofeu de anul acesta la TIFF, precum și al Premiului Publicului; Evenimentul, pentru care Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promițătoare actriță la ediția din acest an a Premiilor César și Maigret, cel mai nou film al multi-premiatului regizor Patrice Leconte, cu celebrul Gérard Depardieu în rolul principal.

Avanpremiere sunt și la Cinema Victoria unde, pe lângă întâlnirile cu cineaștii români și filmele lor, cinefilii vor putea degusta și Competiția oficială, o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, care-i aduce împreună pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez; dar și CUT!, prezentat anul acesta în deschiderea oficială a Festivalului de la Cannes, o comedie a cărei acțiune se petrece pe platourile de filmare ale unui horror low-budget, unde turnajul este întrerupt de o invazie zombie adevărată.

Proiecțiile din perioada 26 – 31 iulie sunt posibile datorită finanțării Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte. „Transilvania Internațional Film Festival este unul dintre cele mai complexe proiecte care promovează cinematografia românească prin evenimente culturale de înaltă ținută pe care, ca finanțatori, ne bucurăm că le aduc și anul acesta în fața publicului timișorean. Timp de 6 zile spectatorii se vor bucura de filme premiate național și internațional, în săli de cinematografe sau spații publice, piețe sau parcuri. Acest fapt le face cunoștință turiștilor cu locurile valoroase ale orașului nostru, iar timișorenilor le aduce aminte de patrimoniul arhitectural pe care Timișoara îl deține", a declarat Anderka Maria Iancea, expert comunicare și relații publice Centrul de Proiecte.

Programul complet al Caravanei TIFF Unlimited în Timișoara se regăsește pe site-ul TIFF, iar biletele sunt deja puse în vânzare pe Eventbook.ro.

***

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Prezentat de: Banca Transilvania

Partener de Ospitalitate: Timișoara Convetion Center, Hotel Timișoara 

Recomandat de: Europa FM

Partener media național: AGERPRES

Partener de monitorizare: mediaTRUST