First Cut Lab Cluj, la prima ediție | TIFF

First Cut Lab Cluj, la prima ediție

21.05.2021 00:00

Programul First Cut Lab, dedicat lungmetrajelor aflate în post-producție, ajunge pentru prima dată în România la cea de-a 20-a ediție TIFF. Două sau trei proiecte din România și/sau Republica Moldova vor fi selectate la workshop-ul în cadrul căruia regizorii și producătorii vor primi consultanță personalizată din partea experților internaționali. 17 iunie este data limită pentru înscrieri, iar regulamentul complet este disponibil aici: https://tiff.ro/tiff/first-cut-lab.

First Cut Lab Cluj 2021 își propune să cultive potențialul artistic al proiectelor selectate și, totodată, să maximizeze potențialul lor comercial și festivalier. Pentru a-și înscrie proiectele, cineaștii sunt invitați să completeze formularul disponibil online și să-l trimită printr-un email la matthieu.darras@firstcutlab.eu, alături de un montaj de minimum 30 de minute, cu subtitrări în limba engleză. Materialul video poate consta în scene individuale sau poate fi un montaj în diferite faze incipiente, disponibil pe o platformă de streaming securizată.

Sunt vizate proiectele de lungmetraj cu potențial internațional și cu o durată minimă de 70 de minute. Regizorii și producătorii lungmetrajelor selectate în faza finală a programului vor fi invitați să participe la TIFF 2021, unde filmele lor se vor bucura de proiecții private și vor primi feedback din partea a 3 experți cu renume din industria filmului. De asemenea, cele două echipe vor primi sfaturi personalizate de editare din partea consultantului Matthieu Taponier, dar și  îndrumare editorială din partea lui Wim Vanacker.

Fondat în 2015, în cadrul forumului de co-producție When East Meets West, la Festivalul de Film de la Trieste, programul First Cut Lab este o inițiativă independentă condusă de Tatino Films. Până în prezent, programul a susținut 51 de filme, multe dintre acestea fiind ulterior proiectate în premieră în cadrul unor festivaluri precum Cannes, Berlinale, Toronto, Kalovy Vary și San Sebastian.

Ediția de anul acesta de la Cluj-Napoca este prima organizată în România.