DEADLINE PRELUNGIT: Call for projects: 10 ani de Transilvania Pitch Stop | TIFF

DEADLINE PRELUNGIT: Call for projects: 10 ani de Transilvania Pitch Stop

30.03.2023 12:26

UPDATE: Deadline-ul a fost prelungit până pe 6 aprilie, ora 23.59 

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 - 18 iunie 2023) deschide perioada de înscrieri pentru ediția de anul acesta a Transilvania Pitch Stop (TPS), cea mai amplă platformă dedicată industriei de film la TIFF. Începând de astăzi, cineaștii din Ucraina, România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia își pot înscrie proiectele la cea de-a zecea ediție a programului internațional de co-producții. 

Aplicațiile pot fi depuse online până pe 31 martie 2023, prin intermediul platformei eventival.eu: https://vp.eventival.com/tiff/2023/film-form/tps_coproduction_2023

În cadrul programului TPS, juriul va selecta până la 10 proiecte în dezvoltare, aparținând unor cineaști aflați la debut sau la al doilea lungmetraj. Programul va include prezentarea proiectelor în fața potențialilor parteneri și finanțatori (producători, distribuitori, agenți de vânzări, reprezentanți ai fondurilor de film etc.), întâlniri individuale, discuții aplicate pe proiecte, dar și premii în bani și servicii de producție, oferită de un juriu dedicat. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 15 – 17 iunie 2023.

Proiectele se pot afla în diferite stadii de dezvoltare, dar un prim draft de scenariu trebuie să fie disponibil în caz de selecție. Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie conceput, încă de la început, ca o coproducție europeană. Totodată, cel puțin 20% din bugetul filmului trebuie să fie asigurat deja. Programul se va desfășura în limba engleză.

Regulamentul poate fi consultat aici.

Peste 90 de proiecte au fost selectate de-a lungul primelor 9 ediții ale programului Transilvania Pitch Stop (platforma de co-producții și workshop). În 2022, proiectul Avanos (r. Panagiotis Charamis, p. Konstantinos Baliotis, Grecia) a câștigat Premiul Chainsaw Europe constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro, iar proiectul 40, Maria Luisa Boulevard (r. Kristina Spassovska, p. Maya Vitkova-Kosev, Bulgaria) a câștigat Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop oferit de Avanpost Media & TIFF, în valoare de 5.000 de euro.

Printre proiectele selectate în TPS de-al lungul timpului s-au numărat producții selecționate și premiate în cadrul marilor festivaluri, precum Apples, în regia lui Christos Nikou (Orizzonti - Veneția 2020, propunerea Greciei la Oscar), The Man Who Surprised Everyone, de Natasha Merkulova & Aleksey Chupov (premiat la Veneția, în secțiunea Orrizonti), Monștri., regizat de Marius Olteanu (Premiul Publicului Taggespiegel, secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, 2019), sau Soldații: Poveste din Ferentari, al Ivanei Mladenovic (Mențiune Specială, Locarno IFF 2017).

Premiile oferite anul acesta la TPS vor fi anunțate în perioada următoare. 

Pentru alte detalii: tps@tiff.ro.