Concert Steven Severin la Casa TIFF | TIFF

Concert Steven Severin la Casa TIFF

30.05.2012 18:14

Una dintre surprizele ediţiei din acest an este prezenţa la Cluj a lui Steven Severin, membru fondator al influentei trupe Siouxsie and the Banshees şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani.

Joi, 7 iunie, de la 21.45, Steven Severin va acompania live, la Casa TIFF, proiecţia celebrului film clasic Vampyr (1932), în regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, însoţit de muzica bântuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili.

Steven Severin (pe numele său real Steven John Bailey. n. 1955) a fondat Siouxsie and the Banshees împreună cu solista Siouxsie Sioux în 1976 şi a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Robert Smith de la The Cure. Basistul britanic este creditat pentru versurile multora dintre piesele formaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi cel care a arhivat de-a lungul timpului toate înregistrările ei. Trupa de post-punk, considerată una dintre cele mai îndrăzneţe şi experimentale din anii 70-80, a marcat profund muzica ultimelor decenii, trupe ca Radiohead, U2, Massive Attack, Tricky sau Red Hot Chili Peppers citând-o ca influenţă.

După destrămarea trupei, în 1996, Steven Severin a început o carieră solo. Şi-a creat propria casă de discuri, RE, a colaborat cu diverse trupe şi a compus muzică pentru spectacole de teatru şi filme - de câţiva ani împreună cu soţia sa, Ardan. Printre altele, a creat coloana sonoră pentru filmul clasic Le sang d'un poète, de Jean Cocteau, şi a inclus-o pe un album lansat în 2010. Este prima vizită a sa în România; Siouxsie and the Banshees nu a concertat niciodată aici, din cauza regimului politic.