3x3: cinema și politică | TIFF

3x3: cinema și politică

28.07.2020 11:12

TIFF celebrează anul acesta, în secțiunea 3x3, și trei cineaști care au abordat politicul în opera lor, în comedii negre, drame de război și filme de suspans: Costa-Gavras, Vinko Brešan și Dušan Makavejev. Celebrul regizor francez de origine greacă Costa-Gavras intră, cu noul său film, Adults in the Room (2019), în culisele celui mai dificil moment din istoria recentă a Greciei, criza financiară și politică din 2015. La TIFF va fi proiectat și thriller-ul politic Z (1969), câștigător al unui Oscar pentru film străin, dar și debutul său, Compartiment Tueurs (1965), un film de suspans cu Yves Montand, Simone Signoret, Michel Piccoli și Jean-Louis Trintignant în distribuție.

Regizorul croat Vinko Brešan surprinde cu talent și umor universul cu totul aparte din fostul bloc comunist, în comedii politice de mare succes precum Marshal Tito’s Spirit (2000) sau recentul What a Country! (2018), dar și în drame multi-premiate precum Witnesses (2003).

Din opera faimosului cineast sârb Dušan Makavejev, care a încetat din viață anul trecut, vor rula primele sale filme, cele care i-au adus faima internațională și, ulterior, cenzura în țara sa: Man Is Not a Bird (1965), Love Affair, or the Case of the Missing Switchboard Operator (1967) și Innocence Unprotected (1968), acesta din urmă distins cu Ursul de Argint la Berlin.

Secțiunea 3x3 este prezentată cu sprijinul Institutului Francez, al Film Center Serbia și al Croatian Audiovisual Centre.