Al zecelea an de TIFF la Cluj-Napoca | TIFF

Al zecelea an de TIFF la Cluj-Napoca

25.05.2011 03:00

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte de start. Pe parcursul a zece zile, în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca vor ajunge peste 700 de invitaţi români şi străini şi 220 de titluri de lung şi scurt metraj din lumea întreagă. TIFF anunţă, şi în acest an, un adevărat festin cultural, din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, premierele naţionale, internaţionale sau mondiale, dar nici atelierele şi masterclass-urile având ca protagonişti oaspeţi importanţi din industria de film, spectacolele de muzică sau teatru, expoziţiile, lansările de carte, DVD-uri sau reviste.

Intrat, începând cu ediţia 2011, în clubul restrâns al festivalurilor de film acreditate de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), certificare care îl plasează între cele mai importante 40 de festivaluri de film din lumea întreagă, TIFF se va bucura, în acest an, de prezenţa unor invitaţi de renume. Marea actriţă britanică Jacqueline Bisset va fi răsplătită cu Premiul Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială, pentru o carieră care cuprinde peste 85 de roluri în producţii de film şi televiziune, nominalizări la Globul de Aur, Emmy sau César. Spectatorii festivalului o vor  putea vedea pe Bisset, în carne şi oase, dar şi pe peliculă, într-un rol antologic, la  proiecţia specială cu Ceremonia / La Cérémonie (Franţa-Germania, 1995), filmul regizat de Claude Chabrol, care i-a adus nominalizarea la Premiul César, fiind programat sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Un alt mare actor britanic, Michael York, va fi răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Carieră acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană. În onoarea sa, TIFF aduce joi, 9 iunie, de la ora 21:30, la Casa de Cultură a Studenţilor, cel mai important titlu din cariera lui York: Cabaret (r. Bob Fosse, 1971), într-o proiecţie prezentată de Cinemateca Română.

Legendarul producător francez de origine română Marin Karmitz, fondatorul casei de producţie, distribuţie şi exploatare MK2, vine pentru prima dată în România de la plecarea sa din ţară, în anii '40, şi operatorul şi producătorul Oleg Mutu, cel care a creat imaginea unor filme precum Moartea domnului Lăzărescu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Amintiri din Epoca de Aur, Fericirea mea / My Joy, vor fi răsplătiţi cu Premiul Special al Celei de-a X-a Ediţii TIFF. În onoarea lui Marin Karmitz, TIFF aduce la Cluj Copie conformă / Copie conforme (r. Abbas Kiarostami, Franţa, 2010), proiectat vineri, 10 iunie, de la 22:00, la Cinema Victoria, în vreme ce Oleg Mutu va participa duminică, 5 iunie, de la ora 21:30, la proiecţia filmului selecţionat în Competiţia Oficială a TIFF 2011, O sâmbătă obişnuită / Innocent Saturday (r. Alexander Mindadze, Rusia-Germania-Ucraina, 2011), pentru care semnează, de asemenea, imaginea.

Cei patru – alături de toţi ceilalţi câştigători ai Premiilor TIFF 2011- îşi vor primi trofeele pe scena Galei de Închidere a festivalului, programate sâmbătă, 11 iunie, de la ora 20:30, la Teatrul Naţional şi transmise în direct online pe www.tifftv.ro, dar şi pe cea mai mare faţadă media din România – Cocor Media Channel, situată în centrul Bucureştiului. Gala TIFF 2011 va putea fi urmărită şi pe micile ecrane, la TVR 1, duminică, 12 iunie, de la ora 15:00 la ora 17:00. TIFF TV, platforma video a festivalului, inaugurată la această ediţie, va încununa, astfel, un program de 10 zile în care va oferi fanilor TIFF transmisiuni exclusive de la cele mai importante evenimente din cadrul festivalului, reportaje şi materiale dedicate fiecărei zile de festival, materiale de arhivă, retrospective.

Expertul în social media şi distribuţie de film Thomas Mai; tehnicianul Wolf Bosse de la compania germană Das Werk, omul din spatele efectelor 3D din Pina; regizorul esenţial al Noului Cinema Românesc, Cristi Puiu; regizoarea Valdís Óskarsdóttir, premiată cu BAFTA pentru montajul filmului Eternal Sunshine of The Spotless Mind; producătorul Marin Karmitz şi actorul Michael York sunt cele mai importante nume care se vor afla la dispoziţia publicului festivalului în cadrul unor masterclass-uri şi ateliere cu totul inedite în România.

Influenţa TIFF în peisajul cultural clujean a devenit, de la un an la altul, din ce în ce mai importantă. Dacă în 2002, atunci când prima ediţie TIFF şi-a deschis porţile, oferind publicului 30 de filme proiectate în două cinematografe, Clujului îi lipseau evenimentele culturale de talie naţională şi internaţională, în 2011, situaţia e cu totul alta: oraşul găzduieşte unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa, sute de invitaţi români şi străini sosesc anual la Cluj în cele 10 zile de TIFF, sărbătoarea cinematografică oferită clujenilor se desfăşoară nu doar în cele 8 săli de cinema, ci şi în Piaţa Unirii, Mănăştur, la Marty Cafe, Centrul Cultural Francez, TIFF Meeting Point – Muzeul de Artă şi chiar la Bonţida. Festivalul include un atelier de film pentru adolescenţi deja renumit – Let's Go Digital!, un program activ de educaţie cinematografică pentru copii – EducaTIFF, un festival de rock alternativ – AlternaTIFF, o serie întreagă de manifestări dedicate modei – sub genericul TIFFashion,  teatrul şi expoziţiile ocupă un rol din ce în ce mai important în programul festivalului, care găzduieşte, de asemenea, proiecţii speciale şi dezbateri dedicate mediului înconjurător – grupate în programul EcoTIFF, secţiuni deja tradiţionale dedicate filmului autohton – Zilele Filmului Românesc, celui maghiar – Ziua Filmului Maghiar, precum şi multiculturalităţii – anul acesta, în cadrul Zilei Diversităţii.

În urma unei campanii de awareness desfăşurate de TIFF, gazda Galelor de Închidere la primele ediţii ale festivalului, precum şi a sute de proiecţii şi evenimente speciale pe parcursul primilor 9 ani de istorie a festivalului, Cinema Republica, la un moment dat aflată în pragul desfiinţării, a fost complet modernizată, într-un parteneriat între Primărie, RADEF Româniafilm şi TIFF, şi aşteaptă publicul celei de-a zecea ediţii a festivalului cu standarde de confort şi proiecţie cu totul schimbate, preluând şi numele câştigătorul Premiului pentru Întreaga Carieră la TIFF 2009: Cinema Florin Piersic. De asemenea, festivalul sprijină – prin donaţii şi campanii de awareness – restaurarea uneia dintre cele mai importante instituţii culturale ale oraşului: Muzeul Naţional de Artă – gazdă a TIFF Meeting Point şi posesor al unei colecţii impresionante de lucrări, găzduite de o clădire-monument a Clujului, căreia îi este dedicată, în acest an, o proiecţie-eveniment din cadrul festivalului: luni, 6 iunie, de la ora 21:00, la Casa de Cultură a Studenţilor rulează Într-o lume mai bună / In a Better World (r. Susanne Bier, Danemarca, 2010), câştigătorul Premiului Oscar şi al Globului de Aur 2011 pentru Cel mai bun Film Străin. Toate încasările obţinute în urma acestei proiecţii la care toţi spectatorii vor avea acces pe baza unui bilet unic, cu valoare de 10 lei, vor fi donate Muzeului.

Cinema Florin Piersic va găzdui, în 2011, şi primele proiecţii 3D din istoria TIFF, cu două documentare de artă-fenomen, semnate de monştri sacri ai filmului german: Pina (Germania-Franţa, 2011), filmul semnat Wim Wenders care a făcut senzaţie la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin, programat pe 4 iunie, de la ora 20:30 şi Peştera viselor uitate (SUA-Franţa, 2010), care va rula duminică, 5 iunie, de la 22:30 – filmul colegului de generaţie al lui Wenders, Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3x3.

Succesul şi ascensiunea spectaculoasă a festivalului au reprezentat impulsuri şi semnale clare pentru iubitorii de film din Cluj-Napoca, iar manifestările şi evenimentele dedicate filmului, organizate de diverse asociaţii sau centre culturale pe tot parcursul anului, au o pondere semnificativă în peisajul cultural clujean.

TIFF reprezintă, astfel, la cea de-a zecea ediţie, un argument solid şi fără echivalent în România pentru campania de candidatură a oraşului la calitatea de Capitală Culturală Europeană în anul 2020, pe care o susţine întru totul.