Claude Lelouch, omagiat la TIFF | TIFF

Claude Lelouch, omagiat la TIFF

05.06.2012 21:54
Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani), unul dintre invitații de marcă ai TIFF 2012, va fi celebrată miercuri, 6 iunie.

Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră în cadrul proiecției speciale a filmului său, Un bărbat și o femeie, organizată în onoarea sa la Cinema Florin Piersic, de la 20.30. Filmul de dragoste premiat cu Palme d’Or şi cu două Oscaruri, în 1966, l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene.

Claude Lelouch se va întâlni cu publicul și la TIFF Lounge (Piața Unirii), de la 17.00, într-o discuție moderată de Mihnea Măruță.

Claude Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor, Un bărbat și o femeieaducând în săli, la vremea sa, nu mai puțin de 4 milioane de spectatori. Un succes imens de casă și de critică a fost și musicalul epic Unii și alții/ Les uns et les autres, premiat la Cannes în 1981 și proiectat la TIFF, în secțiunea 3X3 dedicată regizorului. În film joacă și Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat la ediției din acest an a TIFF.

Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul De la un film la altul/ D'un film a l'autre, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când a înființat casa de producție Les Films 13.