Concert exclusiv Laibach la TIFF 2012 | TIFF

Concert exclusiv Laibach la TIFF 2012

23.05.2012 11:09
Miercuri, 6 iunie, de la 23:45, la Hotel Continental

Trupa-cult care a compus coloana sonoră a parodiei Iron Sky va susține un concert excepțional pentru publicul din Cluj. Laibach este o formație slovenă de muzică experimentală, asociată cu genuri muzicale precum industrial și neo-clasic. A fost înființată în 1980 și a funcționat ca o lume underground, paralelă celei comuniste, coagulând în jurul ei o mișcare artistică, Neue Slowenische Kunst (NSK).

Trupa și-a câștigat renumele inclusiv prin interpretarea în manieră proprie – răsturnând semnificațiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles și Queen la Rammstein. Concertele lor sunt puneri în scenă spectaculoase, membrii Laibach purtând de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzați de extremism – de stânga și dreapta, deopotrivă. Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach știu literal ce înseamnă repetitivitatea și monotonia vieții de uzină – teme tratate în muzica lor – pentru că au lucrat în fabrica de ciment din orașul Trbovlje. E doar unul dintre detaliile unei biografii extrem de interesante.

Laibach a influențat masiv numeroase formații – Rammstein este cea mai vizibil inspirată de trupa slovenă - a lansat câteva zeci de albume și a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind Divided States of America: Laibach (r. Sašo Podgoršek, 2004). Două albume tribut le-au fost dedicate, unul în 1999 și unul în 2004, acesta din urmă de către trupa canadiană de industrial doom Zaraza. Muzicienii dau foarte rar interviuri, însă parcursul lor a fost urmărit cu mare interes de pasionații de muzică, de-a lungul anilor. Recent, trupa a susținut un concert „retro-monumental avangardist” în galeria de artă contemporană Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxonă.

Biletele sunt puse în vânzare pe www.biletmaster.ro și, începând din 28 mai, la casieriile TIFF din Cluj.