Expoziții: Fellini, jurnal de pandemie, lumea poveștilor, Art Deco | TIFF

Expoziții: Fellini, jurnal de pandemie, lumea poveștilor, Art Deco

28.07.2020 09:45
O serie de expoziții cu intrare liberă vor anima câteva spații din Cluj, în perioada festivalului.

Lights on! Fellini’s 8 ½

Muzeul de Artă,  31 iulie – 9 august

Fotografii inedite de Paul Ronald, din colecția Maraldi

Curator: Antonio Maraldi

Lumea extraordinară a lui Fellini prinde viață prin obiectivul fotografului Paul Ronald, care a surprins momente unice de pe platoul de filmare al producției 8 ½. Fiind fotograful oficial al filmului, el a capturat, în câteva mii de fotografii, viața și lumina de pe platou. Maestrul Fellini, inegalabilul Marcello Mastroianni, seducătoarea Claudia Cardinale, cu toții au pășit în afara reflectoarelor și au oferit o viziune din spatele camerelor de luat vederi asupra cinemaului.

Parte din secțiunea Close-Up Federico Fellini dedicată de TIFF marelui regizor italian în anul centenarului său.

Organizată de Centro Cinema Città di Cesena, Regione Emilia Romagna, în colaborare cu Festivalul Internațional de Film Transilvania. În parteneriat cu Camera de Comerț Italiană pentru România și Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca.

 

Artiști împreună

Muzeul de Artă, 1 – 9 august

Selecție de lucrări din campania lansată la începutul pandemiei de COVID-19 de Centrul Cultural Clujean și Observatorul Român de Sănătate. Mișcarea a mobilizat artiști români pentru a crea lucrări care reflectă teme importante în această perioadă: #împreună, #responsabilitate, #eroi.

 

Jurnal de pandemie

Muzeul de Artă, 1 – 9 august

Fotografii realizate de artiștii Erik Messori și Remus Țiplea, ce surprind începutul pandemiei, așa cum a fost resimțit el în România și Italia. Locurile și personajele sunt diferite, dar poveștile create de izolare sunt foarte asemănătoare.

 

Călătorie prin lumea lui Dem

Muzeul de Artă, 1-9 august

Descoperă România poveştilor lui Dem Demetrescu, ilustratorul care a scris istorie în grafica românească între anii 1930 – 1970, într-un proiect cultural interactiv.

Curator: Adrian Buga

 

B:MAD 3.0 - București, oraș Art Deco

Casa Tranzit, 1-9 august

O incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută și nepopularizată, a patrimoniului deco-modernist din București. Expoziția se dorește un punct de plecare către o platformă Art Deco România, documentată la nivel național, și un spațiu de dezbatere pentru arhitecți și comunități de creatori.

 

FAR | 12 fotografi de arhitectură din România

Multimedia: Casa Tranzit, 1-9 august

Simeze: Muzeul de Artă, 1-9 august

12 fotografi din România propun o incursiune generoasă în fotografia arhitecturală, un domeniu emergent în spațiul românesc.

 

Oamenii. Orașul. Festivalul

Bulevardul Eroilor, 31 iulie – 9 august

Arhiva Festivalului Internațional de Film Transilvania scoate la iveală momente speciale din timpul celor mai recente ediții: spectatori, invitați și membri ai echipei surprinși de camerele fotografilor TIFF.