Film Food la TIFF.22: cine și filme gourmet | TIFF

Film Food la TIFF.22: cine și filme gourmet

04.05.2023 11:20

Dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite, secțiunea Film Food revine la Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie). Povești de viață, arome intense din cele mai apreciate bucătării ale lumii, stele Michelin și gusturi autentice, toate se regăsesc în filmele propuse anul acesta în secțiunea Film Food; proiecțiile vor fi urmate de cine special pregătite la restaurantul DaPino de staruri ale bucătăriei locale și internaționale, inspirate de subiectele filmelor din program.

Biletele pentru Film Food au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/

 

Duminică, 11 iunie

19.00 – Steaua (Stella, Tyler Doehring, SUA, 2022, 72’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Alex Vitali la DaPino

Duminică seară, publicul TIFF este invitat la Steaua: Ciro Oliva, un pizzar napolitan tânăr, mândru și plin de energie, își propune să fie primul pizzaiolo distins vreodată cu o prestigioasă stea Michelin. Întrucât Ghidul Michelin este una dintre instituțiile cele mai influente, discrete și critice din gastronomie, încercarea lui Ciro de a-și aduce restaurantul Concettina ai Tre Santi la nivelul unei stele Michelin este departe de a fi ușoară, așa cum confirmă alți bucătari celebri, experți și jurnalişti.

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de chef-ul italian Alex Vitali, bine cunoscut clujenilor pentru preparatele sale de la restaurantul DaPino. Alex și-a început cariera în Italia, unde a și studiat gastronomia, și a lucrat pentru restaurante din Roma și Miliano, dar și din Australia. Este unul dintre fondatorii ViziFoods, un brand de delicatese italienești.

Biletele pot fi achiziționate aici: https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2023-film-food-steaua

 

Luni, 12 iunie

18.30 – Chef-a (She Chef, r. Melanie Liebheit & Gereon Wetzel, Germania/Austria, 2022, 105’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Florin Dumitrescu la DaPino, prezentată de LIDL

Chef-a o înfățișează pe Agnes, recent câștigătoare a Cupei Mondiale culinare, în călătoria ei prin unele dintre cele mai apreciate restaurante din lume. Tânăra de douăzeci și ceva de ani și-a încheiat ucenicia la restaurantul de top din Austria Steirereck și s-a alăturat echipei naționale de gătit a Austriei, fiind prima și singura femeie dintre toți concurenții care a câștigat Cupa Mondială culinară în 2018. Filmul aprofundează culturi de gătit foarte diferite și ne oferă perspective detaliate asupra modalităților de lucru ale restaurantelor de top din lume.

Povestea continuă cu o cină pregătită de chef Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai talentați bucătari din România, ce a cunoscut celebritatea în calitate de jurat la „MasterChef” și apoi la „Chefi la cuțite”. La 35 de ani, Florin are deja peste 20 de ani petrecuți în bucătărie, începând ca stagiar în restaurante când avea doar 14 ani și obținând statutul de bucătar la 18 ani. Viziunea sa asupra gastronomiei, stilul și carisma sa unică și modul de a crea fuziuni între preparate clasice, gust și tehnici moderne îl fac unul dintre cei mai iubiți și apreciați bucătari din România.

Cină prezentată de LIDL.

Biletele pot fi achiziționate aici: https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2023-film-food-chef-a

 

Marți, 13 iunie

19.00 – La Huella, povestea unui bar pe plajă (La Huella, The Story of a Beach Bar Resto, r. Alessio Rigo de Righi, Argentina, 2022, 70’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Radu Ionescu la DaPino, prezentată de Nespresso

În urmă cu douăzeci de ani, trei prieteni au acceptat o provocare: să construiască pe plaja unui mic sat uruguayan un restaurant aidoma celor care existau în anii '50 – simple și oneste. Un loc pe malul Oceanului Atlantic, unde se împletesc povești despre Argentina, Uruguay, bibani, pescari și vinuri bune. La Huella, povestea unui bar pe plajă surprinde perfect această atmosferă de la capătul lumii.

Chef Radu Ionescu a absolvit celebra școală Le Cordon Bleu cu Grand Diplôme de Cuisine et Pâtisserie, urmat de o diplomă în Management culinar, devenind alumni al acestui institut culinar în 2015. Radu este câștigător Gault Millau Great Chefs of Tomorrow în 2019 și restaurantul pe care l-a fondat, KAIAMO (localizat in București), este în Top 1000 cele mai bune restaurante din lume, conform topului WORLD’S 50 BEST din anul 2019 până în prezent. Esența stilului său culinar este dată de valorile construite în jurul Mamei Natură, cu un accent pe pasiunea pentru gastronomie și respectul pentru produse locale și artizani deopotrivă.

Cină prezentată de Nespresso

Biletele pot fi achiziționate aici: https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2023-film-food-la-huella-povestea-unui-bar-pe-plaja

 

Filmul Chef-a este prezentat la TIFF.22 cu sprijinul Centrului Cultural German.

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Insitutul Cultural Român, Europa Creativă – MEDIA, Scandinavian Films

Sub-egida: UNESCO City of Film

Prezentat de: Banca Transilvania   

Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Audi & Autoworld, Cemacon, MOL România, Ursus, Tenaris Silcotub, IQOS, Fortech, Regina Maria, Pepsi, JTI, Campari, Armani Beauty, Emerson, McDonalds, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apă Someș, Conceptual Lab by Theo Nissim, Farmec, Foundever, Domeniile Averesti, Pandora, Cotnari, .msg România, CSI

Cafeaua oficială: NESPRESSO

Transportator oficial: Tarom

Asigurător oficial: Groupama

Partener logistic: DHL

Partener de comunicare: Leo Burnett

Partener vestimentație: Tudor Tailor

Partener tehnologic: Reea

Partener de ospitalitate: Eximtur

Parteneri: PMA, Lecom, Promelek XXI, Luna Cleaning, Supercom, Verdino, Carturesti, Ototo

Partener media principal: PRO TV și Pro Cinema

Recomandat de: Europa FM

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Parteneri media: ELLE, Radio România Cultural, TV5 Monde, TV5 Monde Plus, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, A List Magazine, Cinemap, Zile și Nopți, AGERPRES, Gen, stiri!, Revista BIZ, Haute Culture Magazine, Films in Frame, Scena9, Observator Cultural, LiterNet, AaRC, Utopia Balcanica

Afaceri.news, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Parteneri media internaționali: Screen International